Title Image

Eläinystävällisiä vaihtoehtoja venetsialaisten viettoon

Eläinystävällisiä vaihtoehtoja venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Tiedote 26.8.2020

Eläinystävällisiä vaihtoehtoja venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan esimerkiksi lasernäytöksin tai muin valonlähtein. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin. Yhdistyksen yhdessä 14 muun järjestön kanssa ajaman Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen tavoitteena on rajata ilotulitteiden käyttö jatkossa vain ammattilaisille.   

Venetsialaisten vietto on yleistynyt Suomessa. Venetsialaisia on pidetty veden, tulen ja valon juhlana, jonka perinteisiin kuuluvat muun muassa kokkojen poltto ja nykyään myös ilotulitukset. Monille eläimille ilotulitteiden pauke, ujellukset ja valonvälähdykset ovat painajaismainen kokemus.

– Etenkin monet koirat pelkäävät ilotulitteita ja voivat paniikkiin joutuessaan aiheuttaa vaaratilanteita. Hädissään oleva koira voi riistäytyä taluttimesta ja paeta pitkiä matkoja. Pakokauhun vallassa koira voi eksyä, loukata itsensä, jäädä auton alle tai aiheuttaa vaaraa liikenteelle. Myös herkkäkuuloiset hevoset voivat stressata ilotulitteita ja vahingoittaa itseään karsinan rakenteisiin. Karkuun päästessään pillastunut hevonen on vaaraksi niin itselleen, sivullisille kuin liikenteelle. Kesäasukkaiden kissatkin uhkaavat jäädä mökkimaastoon, jos ne pelkäävät ilotulitteita ja pyrkivät piiloon eikä niitä löydetä kaupunkiin paluun koittaessa, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Ilotulitteet stressaavat tuotantoeläimiä todennäköisesti samalla tavoin kuin lemmikkieläimiä. Sikaloissa, navetoissa, kanaloissa ja lampoloissa eläimille aiheutuu lisäkärsimystä siitä, että ne harvoin voivat toteuttaa lajinmukaista pelkokäyttäytymistään esimerkiksi piiloutumalla. Mökkipaikkakunnilla ilotulituksista kärsivät myös luonnoneläimet, jotka rakettien pauke yleensä ajaa liikkeelle.

– Suurikokoiset luonnoneläimet, kuten kauriit ja hirvet, voivat ajautua paetessaan ajoväylille ja aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja kuolonkolareita. Linnut voivat lentää paniikissa ikkunoita, puita, rakennuksia, mainostauluja ja muita esteitä päin ja loukata itsensä. Ilotulitteet saattavat häiritä myös joidenkin myöhäisten pesijöiden rauhaa. Esimerkiksi tukkasotkalla voi olla vielä elokuussa pesässään lentokyvyttömät poikaset, Luukkainen lisää.

Ilotulitteet aiheuttavat eläimille kärsimystä myös juhlinnan jälkeen, jos maastoon jää rakettien hylsyjä ja muita jäännöksiä. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, ulkona lenkitettäviä ja ulkoilevia lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä. Ilotulitteiden jäännöksiä voi joutua myös rehun joukkoon ikävin seurauksin.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite jäi koronan jalkoihin

Ilotulitteet aiheuttavat haittaa eläinten lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle. HESY toivookin mökkipaikkakuntien, tapahtumajärjestäjien ja venetsialaisjuhlijoiden luopuvan ilotulitteiden käytöstä ja juhlistavan kesäkauden päättäjäisiä muilla valonlähteillä kuten laseresityksillä ja ulkotulilla.

Yhdistys haluaa ilotulittamiseen pysyviä rajoituksia ja on pannut alulle yhdessä 14 muun terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön kanssa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen ilotulitteiden käytön sallimiseksi vain ammattilaisille.  Kansalaisaloite keräsi kuukaudessa yli 65 000 allekirjoitusta ja on edennyt eduskuntaan ja talousvaliokuntaan. Koronatilanteen takia aloitteen käsittely on kuitenkin keskeytynyt.

Aloitteessa ehdotetaan, että luokkien F2 ja F3 ilotulitteiden käyttö rajataan siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Niiden käyttö siis kiellettäisiin kuluttajilta.

– Ilotulitteille on monia turvallisia ja eläinystävällisiä vaihtoehtoja. Kansalaisaloitteemme tavoitteena on vähentää pysyvästi ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja sekä omaisuusvahinkoja. Toivomme, että syysistuntokauden käynnistyessä kansalaisaloitteemme käsittely jatkuu viivytyksettä eduskunnassa, Luukkainen jatkaa.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi