Eläinten päivää vietetään tänään 109:ttä kertaa

By October 4, 2018 Tiedotteet

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 4.10.2018

Eläinten päivää vietetään tänään 109:ttä kertaa

– HESYn voimanainen toi kansainvälisen eläinten päivän perinteen Suomeen

Suomessa vietettiin eläinten päivää ensimmäisen kerran syksyllä vuonna 1909 ja sitä vietetään edelleen joka vuosi 4.10. Ajatuksen kansainvälisen eläinten päivän vietosta toi maahamme eläinsuojelun vahva vaikuttaja Constance Ullner, joka toimi Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtajana vuosina 1916–1926 ja varapuheenjohtajana vuosina 1901–1915.

– Ullner oli kosmopoliitti, joka matkusteli eläinsuojeluasioissa ahkerasti kotimaassa ja ulkomailla. Hän edusti HESYä vuonna 1900 pidetyssä kansainvälisessä eläinsuojelukongressissa Pariisissa ja toi sieltä maahamme tuliaisena tämän teemapäivän. Siitä lähtien eläinten omaa juhlapäivää on vietetty ympäri Suomen ja sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta, taustoittaa HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

HESY toivoo, että jokainen suomalainen muistaisi tänään eläinystäviämme: niin lemmikkejä, tuotantoeläimiä kuin luonnoneläimiä.

– HESY on juhlinut eläinten päivää jo yli sadan vuoden ajan, ja siitä on muodostunut yhdistyksellemme jokavuotinen traditio. Tavoitteenamme on, että jokainen päivä on eläinten päivä: eläimiä tulee hoitaa hyvin vuoden jokaisena päivänä. Eläinten yhteiskunnallinen asema ei parane ilman asennemuutosta, Luukkainen lisää.

Lisätietoja erilaisista tavoista, joilla eläimiä voi auttaa, saa vierailemalla esim. 6.10. HESYn Avoimien ovien päivä -tapahtumassa.

Taustaa eläinten päivästä:
Eläinten päivää alettiin viettää Suomessa Constance Ullnerin (1856–1926) aloitteesta. Päivämääräksi vakiintui 4.10. eläinten suojelupyhimyksen Fransiskus Assisilaisen päivän mukaan. Nykyään kansainvälistä eläinten päivää juhlitaan järjestämällä tapahtumia useissa maailman maissa. Naturewatch Foundation -hyväntekeväisyysjärjestön arvioiden mukaan merkkipäivää vietetään nykyään noin sadassa maassa tuhannen eri tapahtuman merkeissä.

HESYn Avoimet ovet
HESY juhlistaa eläinten päivää järjestämälle 6.10. klo 12–15 Avointen ovien päivä -tapahtuman. Tilaisuudessa esitellään monipuolisesti yhdistyksen toimintaa. Eläintilat ovat avoinna yleisölle. Paikalla on HESYn kautta kodin saaneita koiria ja tietysti mainioita mirrejä sekä sympaattisia kaneja. Kahviosta vierailijat voivat ostaa herkullisia kotileivonnaisia kahvin, teen tai mehun kera. Lämpimästi tervetuloa! Tapahtumapaikka: Eläinsuojelukeskus, Yhdyskunnantie 11, 00680 Helsinki.

Lisätietoja:
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi