Title Image

Eläinten päivää vietetään Suomessa tänään 110:ttä kertaa

Eläinten päivää vietetään Suomessa tänään 110:ttä kertaa

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 4.10.2019

Eläinten päivää vietetään Suomessa tänään 110:ttä kertaa

Tänään vietetään eläinten päivää. Toivotaan, että kaikki, jotka tavalla tai toisella voivat lievittää eläinten usein kovaa kohtaloa, kokisivat ainakin tänään tarvetta tehdä niin. Näin lausui Hufvudstadsbladetissa eläinten päivästä vuonna 1913 eläinsuojelun voimanainen Constance Ullner, joka toimi Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtajana vuosina 1916–1926 ja varapuheenjohtajana vuosina 1901–1915. Ullnerin aloitteesta eläinten päivää ryhdyttiin viettämään Suomessa vuonna 1909. Eläinten päivä täyttää siis meillä jo 110 vuotta.

Ensimmäistä Maailman eläinten päivää vietettiin Saksassa vuonna 1925. Tapa levisi nopeasti muihin saksankielisiin maihin ja siitä kansainväliseksi. Päiväksi vakiintui lopulta tämä lokakuun neljäs, joka on Fransiskus Assisilaisen, luonnon ja eläinten suojelupyhimyksen, muistopäivä. Suomessa eläinten päivän vietto yhdistyi sujuvasti tähän kansainväliseen tapaan – eläinten päivää oli nimittäin perinteisesti vietetty täällä juuri lokakuussa.

Ensimmäisiä eläinten päiviä vietettiin Suomessa lokakuisina sunnuntaipäivinä. Eläinten hyväksi järjestettiin käsityömyyjäisiä (”Arbeten af värde; prisen moderata.”), konsertteja ja luentoja. Pappien toivottiin saarnassaan muistuttavan talonpoikia kotieläinten lempeästä kohtelusta, ja reippaita poikia ja tyttöjä etsittiin lipaskerääjiksi keräämään varoja eläinsuojelutyön hyväksi.

Monet näistä tavoista ovat pitäneet pintansa näihin päiviin saakka. Tänäkin vuonna HESYn kodittomien kulkureiden hyväksi järjestetään tarvikekeräyksiä, lipaskerääjät jalkautuvat pääkaupunkiseudun ostoskeskuksiin, ja HESYn Eläinsuojelupuodista voi ostaa eläintarvikkeita, kannatustuotteita, lämpimiä villasukkia ja kauniita koruja.

Perinteen pitkä jatkumo on toisaalta mieltä lämmittävä, mutta toisaalta surullinen. Se kertoo, että töitä riittää eläinsuojelun kentällä edelleen. Ullnerin aikaan eläinsuojelijoita työllistivät esimerkiksi loppuunajetut kuormahevoset ja värikkäiden lintujen silmitön surmaaminen rouvien hattumuodin vuoksi; nykyään taistelemme esimerkiksi hylättyjen kissojen ja turkiseläinten puolesta.

Tule sinäkin eläinten avuksi! Hanki tietoa eläinsuojelusta ja jaa sitä eteenpäin, tee vapaaehtoistyötä eläinten hyväksi, puhu eläinten puolesta ja innosta ystäviäsikin toimimaan. Jokainen eläinystävällinen teko vie maailmaa eläinystävällisempään suuntaan.

145-vuotias HESY toivottaa kaikille hyvää eläinten päivää! Lievitetään yhdessä eläinten usein kovaa kohtaloa, tänään ja joka päivä.

Taustaa eläinten päivästä:
Eläinten päivää alettiin viettää Suomessa Constance Ullnerin (1856–1926) aloitteesta vuonna 1909.

Maailman eläinten päivä sai alkunsa vuonna 1925, ja sen päivämääräksi vakiintui 4.10. eläinten suojelupyhimyksen Fransiskus Assisilaisen päivän mukaan.

Nykyään maailman eläinten päivää juhlitaan järjestämällä tapahtumia useissa maailman maissa. Naturewatch Foundation -hyväntekeväisyysjärjestön arvioiden mukaan merkkipäivää vietetään nykyään noin sadassa maassa tuhannen eri tapahtuman merkeissä.

HESYn Avoimet ovet
HESYn Eläinsuojelukeskuksessa pidetään maailman eläinten päivän hengessä lauantaina 5.10. klo 13–16 avoimien ovien päivä. Tilaisuudessa esitellään monipuolisesti yhdistyksen toimintaa ja eläintilat ovat avoinna yleisölle. Paikalla on mainioita mirrejä ja kiehtovia kaneja. Eläinsuojelupuodissa alkaa muuttomyynti ja hullun halvat hinnat! Kahviosta vierailijat voivat ostaa herkullisia leivonnaisia kahvin, teen tai mehun kera. Lämpimästi tervetuloa viimeisiin Yhdyskunnantiellä järjestettäviin avoimiin oviin!

Tapahtumapaikka: Eläinsuojelukeskus, Yhdyskunnantie 11, 00680 Helsinki.

Lisätietoja:
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Mari Aro
tiedottaja
p. 040 532 5849
mari.aro@hesy.fí