Title Image

Eläinten päivää on vietetty Suomessa jo yli vuosisadan ajan

Eläinten päivää on vietetty Suomessa jo yli vuosisadan ajan

Kuva maassa istuvasta kissasta, jota ihmiskäsi silittää.Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 4.10.2022

Eläinten päivää on vietetty Suomessa jo yli vuosisadan ajan

Tänään vietetään eläinten päivää. Toivotaan, että kaikki, jotka tavalla tai toisella voivat lievittää eläinten usein kovaa kohtaloa, kokisivat ainakin tänään tarvetta tehdä niin. Näin lausui Hufvudstadsbladetissa eläinten päivästä eläinsuojelun voimanainen Constance Ullner vuonna 1913. Ullner toimi Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtajana vuosina 1916–1926 ja varapuheenjohtajana vuosina 1901–1915. Eläinten päivää ryhdyttiin viettämään Suomessa juuri Ullnerin aloitteesta jo vuonna 1909.

Ensimmäistä Maailman eläinten päivää vietettiin Saksassa vuonna 1925. Tapa levisi nopeasti muihin saksankielisiin maihin ja siitä kansainväliseksi. Päiväksi vakiintui lopulta lokakuun neljäs, joka on Fransiskus Assisilaisen, luonnon ja eläinten suojelupyhimyksen, muistopäivä. Suomessa eläinten päivän vietto yhdistyi sujuvasti tähän kansainväliseen tapaan – eläinten päivää oli nimittäin perinteisesti vietetty täällä juuri lokakuussa.

Ensimmäisiä eläinten päiviä vietettiin Suomessa lokakuisina sunnuntaipäivinä. Eläinten hyväksi järjestettiin käsityömyyjäisiä (”Arbeten af värde; prisen moderata.”), konsertteja ja luentoja. Pappien toivottiin saarnassaan muistuttavan talonpoikia kotieläinten lempeästä kohtelusta, ja reippaita poikia ja tyttöjä etsittiin lipaskerääjiksi keräämään varoja eläinsuojelutyön hyväksi.

Monet näistä tavoista ovat pitäneet pintansa näihin päiviin saakka. Eläinsuojelijat järjestävät edelleen rahankeräyksiä – niin lipas- kuin MobilePay-keräyksiä! – neulovat myyjäisiin villasukkia, pitävät tapahtumissa esityksiä ja leipovat kahvibuffetteihin pullia ja pasteijoita kerätäkseen rahaa tärkeään eläinsuojelutyöhön.

Perinteen pitkä jatkumo on toisaalta mieltä lämmittävä, mutta toisaalta surullinen. Se kertoo, että töitä riittää eläinsuojelun kentällä edelleen. Ullnerin aikaan eläinsuojelijoita työllistivät esimerkiksi loppuunajetut kuormahevoset ja värikkäiden lintujen silmitön surmaaminen rouvien hattumuodin vuoksi; nykyään taistelemme esimerkiksi hylättyjen kissojen ja turkiseläinten puolesta.

Tule sinäkin eläinten avuksi! Hanki tietoa eläinsuojelusta ja jaa sitä eteenpäin, tee vapaaehtoistyötä eläinten hyväksi, puhu eläinten puolesta ja innosta ystäviäsikin toimimaan. Jokainen eläinystävällinen teko vie maailmaa eläinystävällisempään suuntaan.

HESY toivottaa kaikille hyvää eläinten päivää! Lievitetään yhdessä eläinten usein kovaa kohtaloa, tänään ja joka päivä.

Taustaa eläinten päivästä:
Eläinten päivää alettiin viettää Suomessa Constance Ullnerin (1856–1926) aloitteesta vuonna 1909.

Maailman eläinten päivä sai alkunsa vuonna 1925, ja sen päivämääräksi vakiintui 4.10. eläinten suojelupyhimyksen Fransiskus Assisilaisen päivän mukaan.

Nykyään maailman eläinten päivää juhlitaan järjestämällä tapahtumia useissa maailman maissa. Naturewatch Foundation -hyväntekeväisyysjärjestön arvion mukaan merkkipäivää vietetään nykyään noin sadassa maassa tuhannen eri tapahtuman merkeissä.