Title Image

Eläinten oikeudet.

Eläinten oikeudet.

Iltalehdessä 23.2.2022 julkaistiin maksumuurin takana skandaalinkäryisiä huhupuheita ja spekulointeja HESYn toiminnasta. HESY kommentoi seuraavaa:

 Eläinsuojeluilmoituksesta

HESYstä tehdyn ja tarkastukseen johtaneen eläinsuojeluilmoituksen takana on entinen työntekijä. Jutun mukaan ilmoituksessa kerrottiin esimerkiksi, että koirien ulosteita ei ollut siivottu eikä koiria ulkoilutettu riittävästi – tämä oli myös taltioitu valokuviin. Nämä ovat HESYllä eläintenhoitajien työtehtäviä ja muut kuin koiria hoitavat eläintenhoitajat eivät koirien tiloihin pääse, joten eläinsuojeluilmoituksen tekeminen oli mielenkiintoinen tapa tunnustaa, että työtehtävät oli jätetty hoitamatta.

Eläinsuojelutarkastuksesta

HESY ry on korjannut valvontaviranomaisten tarkastuskäynnillään 26.10.2021 toteamat ja eläinsuojelupäätöksessä mainitut epäkohdat. Valvontaviranomaiset tekivät seurantakäynnin HESY-keskuksen tiloihin 14.2.2022. Tämän tarkastuskäynnin päätösasiakirjaa ei vielä ole toimitettu.

Valokuvista

HESYn hoiviin päätyy eläimiä erittäin kurjista oloista, ne ovat siksi sairaita ja laihoja, ja esimerkiksi populaatiokissat kantavat monenlaisia flunssaviruksia, joita ne sairastavat ennen rokotesuojaa. Kurjannäköisiä kuvia on eläintiloista helppo napata, kun valikoi kuviinsa vasta saapuneita tai sairastelevia eläimiä. Valvontaviranomaisilla ei ollut eläinten kunnossa mitään huomautettavaa – päinvastoin, tarkastuskertomuksessa eläimet kuvailtiin hyväkuntoisiksi.

Resursseista

HESY-keskuksen eläinmäärä määräytyy eläintilojen mukaan. Eläintilat on mitoitettu korkeintaan 200 kissalle, 17 koiralle ja 15 kanille. Eksoottisen eläinten hoitoon on varattu yksi huone. HESY-keskuksesta löytyy myös lisätiloja, joita voidaan tarvittaessa ottaa väliaikaisesti eläinten käyttöön. Tällä hetkellä HESY-keskuksessa hoidossa on 71 kissaa, 11 koiraa, 15 kania, kaksi lintua, yksi käärme ja yhdeksän hiirtä.

HESYn eläintenhoitajien määrä puolestaan on mitoitettu hoidossa olevien eläinten mukaan. Tällä hetkellä ollaan rekrytoimassa 2-3 uutta eläintenhoitajaa, sillä eläinmäärät kasvavat kesäkautta kohti mentäessä.

Rikosepäilystä

Poliisi ei ole ottanut HESYyn yhteyttä minkäänlaisen rikostutkimuksen tiimoilta. Poliisi voi rikosilmoituksen saatuaan a) todeta tutkinnan tarpeettomaksi, b) tutkia ja todeta, ettei rikosta ole tapahtunut, tai c) tutkia ja todeta rikoksen tapahtuneen. Kuka tahansa voi tehdä rikosilmoituksen oikeastaan mistä tahansa.

Lääkekirjanpidosta

Lääkekirjanpito ja -säilytys on korjattu ohjeiden mukaisesti ja odotamme Aluehallintovirastolta tulevaa mahdollista lisäohjeistusta.

Case lentolaatikko

Kissanpentujen eristäminen muista eläimistä oli pentujen terveydentilan takia välttämätöntä (pennut kärsivät flunssasta ja sieni-infektiosta eikä niitä ollut vielä rokotettu), mutta eläintilat eivät sitä juuri tuolloin mahdollistaneet. Pennut hoidettiin siksi parin viikon ajan toimistohuoneessa, jossa ne saivat olla vapaana päiväsaikaan. Yöksi ne kuitenkin sijoitettiin suureen koiran lentolaatikkoon, johon mahtui pentujen lisäksi myös hiekkalaatikko, vesi- ja ruokakupit sekä pötköttelyalustat. Tämä tehtiin pentujen turvallisuuden vuoksi, sillä toimistotiloissa on esimerkiksi johtoja, joita eläinten ei ole tietenkään terveellistä pureskella. HESYn tulkinnan mukaan kyseessä oli eläinsuojeluasetuksen §22:n mukainen tilapäinen hoito, mutta viranomainen ei ollut asiasta samaa mieltä. Emme siis käytä tätä ratkaisua toiste.

Vanhentuneista ruuista

HESY saa toisinaan suuria eläinruokalahjoituksia esimerkiksi valmistajilta tai tukkuliikkeiltä, kun ruokien päiväykset alkavat lähestyä eikä ruuilla ole enää myyntiarvoa. Etenkin kuivamuonia käytetään HESYllä muutaman kuukauden ajan parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, sillä ruoka ei pilaannu heti eivätkä sen ravintoaineet katoa yhdessä yössä – ja eläinruokaa kuluu HESYllä paljon. Vanhentuneet ruuat toimitetaan jätehuollon hoiviin. Vanhojen ruokasäkkien siivoaminen varastosta ei kuitenkaan ole ollenkaan yhtä kriittisellä polulla kuin muut HESYn pakettiauton ja kuljettajan tehtävät, kuten löytöeläinten kuljetukset, eläinten lääkkeiden noudot tai eläinten eläinlääkärikäyntien hoito. Se, että varastosta löytyy vanhentunutta ruokaa, ei automaattisesti tarkoita, että sitä HESYn eläimille syötettäisiin.

Salassapitositoumuksesta

Eläinsuojelutyö liittyy usein kiinteästi eläinsuojeluviranomaisten työhön. Eläinten huostaanottoihin liittyvät tiedot ovat ehdottomasti salassa pidettäviä; tämä koskee sekä huostaanottotapauksiin liittyviä henkilöitä että eläinten uusia sijoituskoteja. Salassapitositoumus suojaa myös HESYn henkilökuntaa. Salassapitositoumuksen lisäksi HESYn henkilökunnalle on esimerkiksi järjestetty GDPR-koulutus pääkaupunkiseudun kuntien vaatimuksesta.

HESY suhtautuu luottamuksellisiin tietoihin vakavasti, ja kun kävi ilmi, että niitä oli nähtävästi paljastettu organisaation ulkopuolisille henkilöille, oli tarve muistuttaa sitoumuksen allekirjoittajia mahdollisten rikkomusten seurauksista. Ne voivat todella johtaa rikosilmoitukseen saakka.

Case Mimosa

Mimosan leikkaus toteutettiin suunnitellusti arviointikäynnin jälkeen, eikä rahankeräyksellä ollut vaikutusta leikkausaikatauluun. Ennen leikkauspäätöksen tekemistä leikkaava lääkäri halusi varmistua Mimosan terveydentilasta – siitähän ei kukaan tiennyt heti Mimosan saavuttua HESYlle – sillä molempien silmien kaihileikkaus on suuri ja vaativa toimenpide. Leikkausaika oli varattu Malmin Eläinklinikka Apexin Silmäcenteristä, joka on Apexin erikoisosaajien muodostama palveluyksikkö ja tarjoaa maan kattavimmat silmäeläinlääkäripalvelut. Erikoisasiantuntijoiden ei-kiireellisiin leikkauksiin on jonotusaika, niin ihmisten kuin eläintenkin puolella.

HESYn varakkuudesta

Eli se iäinen kysymys: ”Miksi HESY pyytää lahjoituksia, vaikka sillä on tilillään miljoonia euroja?”

HESYn tilillä ei ole miljoonia. HESYn omaisuus on sijoitettu arvopapereihin, joiden tuotolla kustannetaan HESYn toimintaa.

HESYllä on suuri eläintalo, yli 20 palkattua työntekijää ja noin 500 hoidettavaa eläintä vuosittain; sähkölaskuja, vesilaskuja, kiinteistökuluja, siivousvälinekuluja, eläinlääkärikuluja, eläinruokakuluja. HESYn toiminta, eli kodittomien eläinten hoitaminen ja uudelleensijoittaminen, maksaa reilun miljoonan vuodessa. Yli miljoona euroa, joka vuosi. Jos toiminta kustannettaisiin pelkästään tämänhetkisellä omaisuudella, se päättyisi noin kolmen vuoden päästä – lopullisesti. Toimintaa kustannetaan joka vuosi useilla sadoilla tuhansilla, jotka nostetaan arvopapereiden tuotoista. Jos tuotto ei riitä, kosketaan myös pääomaan. Kun pääomaan kajotaan, vähenevät myös sen tuotot, ja pahimmassa tapauksessa syöksykierre on valmis. Sijoitettu pääoma on siksi välttämätön HESYn toiminnan jatkumiselle.

Kaikki lahjoitukset, niin tavarat, ruuat kuin rahakin, menevät lyhentämättöminä eläinten hyväksi: lahjoitusvaroja käytetään ainoastaan siihen kohteeseen, joihin ne on annettu. Lahjoitus- ja perintövarojen varaan lasketaan myös HESYn toiminnan budjetoinnissa, ja siksi olemme HESYn eläinten puolesta tavattoman kiitollisia joka ikisestä märkäruokapussista ja kissanhiekkasäkistä, jonka lahjoituksena saamme.

HESYn budjetti tuloineen ja menoineen on julkista tietoa. Taloustiedot löytyvät täältä.