Title Image

Eläinten kauppaaminen päivittäistavaroiden yhteydessä yllyttää heräteostoksiin

Eläinten kauppaaminen päivittäistavaroiden yhteydessä yllyttää heräteostoksiin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 16.3.2018

HESY kritisoi Joensuun Prisman aikeita alkaa kaupata ”pieneläimiä”:

Eläinten kauppaaminen päivittäistavaroiden yhteydessä yllyttää heräteostoksiin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY suhtautuu kriittisesti Joensuun Prisman aikeisiin ryhtyä myymään liikkeessään matelijoita, marsuja ja kaneja. Eläinten myyminen hypermarketissa voi olla hankalasti järjestettävissä ja madaltaa huomattavasti kynnystä ottaa lemmikki. Lisäksi kanit ja matelijat soveltuvat harvoin ensilemmikeiksi.

HESYn mielestä suuri tavaratalo ei ole sopiva ympäristö lemmikkieläinten myyntiin. Kanit ja marsut ovat pohjimmiltaan arkoja eläimiä, jotka voivat stressaantua hypermarketissa väistämättä esiintyvästä hälinästä ja ajoittaisesta ihmispaljoudesta. Sama pätee matelijoihin, jotka ovat yleensä epäsosiaalisia ja voivat pelätä ihmisiä.

Eksoottisilla eläimillä on samat tarpeet kuin niiden villeillä kantamuodoilla, mikä tekee niistä haastavia lemmikkieläimiä. HESY onkin huolestunut siitä, miten matelijoiden kosteus- ja lämpöolosuhteet saadaan niin tavaratalossa kuin niiden uusissa kodeissa toteutettua kunkin lajin mukaisesti. Esimerkiksi käärmeiden pitopaikan pohjamateriaalin kosteuden on oltava huomattavasti alhaisempi kuin sammakkoeläinten.

Lisäksi matelijoille on tarjottava niiden luontaista ravintoa vastaavaa ruokaa ja elintavoille sopiva pitopaikka. Osa tarvitsee esimerkiksi altaan, osa kiipeilyrakenteita, osa ajoitetun valaistusjakson. Yhdistyksen mielestä Joensuun Prisman henkilökunnan käymät pieneläinhoidon koulutukset ja kurssit eivät välttämättä riitä takaamaan näin vaativien eläinten oikeaa hoitoa ja hyvinvointia.

– Mielestämme olisi syytä pohtia, voidaanko lemmikkeinä ylipäätään pitää lajeja, joiden pitäminen edellyttää atmosfäärin muuttamista ilmankosteudeltaan ja lämpötilaltaan hyvin erilaiseksi huoneilmaan verrattuna. Atmosfäärin muuttaminen onnistuu korkeintaan rajallisen kokoisissa terraarioissa, jotka eivät vastaa eläimen luonnollista ympäristöä. Tämä heikentää merkittävästi eläimen kokonaisvaltaista hyvinvointia, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Kanien, marsujen ja etenkin matelijoiden pitäminen on hyvin vaativaa ja edellyttää ottajiltaan perusteellista perehtymistä lajin hoitovaatimuksiin. Siksi ne harvoin soveltuvat ensilemmikeiksi eikä niiden myyminen päivittäistavaraliikkeessä ole hyväksyttävää.

– Vaarana on, että ruoka- tai työkaluostoksille mennyt asiakas ostaa hetken päähänpistosta viljakäärmeen sen kiehtovan ulkonäön takia. Tai myydäänkö kaneja häkkieläimiksi ja yksittäin, vaikka kyseessä on seurallinen laumaeläin, joka tarvitsee oman huoneen verran omaa tilaa. Eläinten myyminen hypermarketissa oikein yllyttää heräteostoksiin. Lisäksi se esineellistää eläimen. On aivan eri asia mennä erikseen eläinkauppaan: silloin ihminen on jo etukäteen pohtinut lemmikin hankintaa ja pitoa, Luukkainen summaa.

Kanit
Kanin pörröinen olemus vetoaa lapsiin ja rauhallisuus antaa ymmärtää, että eläin on helppohoitoinen ja soveltuu lapsiperheen lemmikiksi. Kanin kanssa on kuitenkin edettävä sen ehdoin ja kärsivällisesti, eikä pitkäjänteisyys ole yleensä lapsella vahvin piirre. Lisäksi leikkaamattomat kanit voivat olla temperamenttisia. Kanit eivät ole sisäsiisteyden mestareita, vaan voivat papanoida ympäri huoneistoa ja pureskella kaupan päälle huonekaluja ja sähköjohtoja. Kanin ruokakin koostuu pääasiassa heinästä, minkä seurauksena koko asunnon haju voi alkaa muistuttaa maatilaa.

Matelijat
Jotkut matelijat ovat hyvin pitkäikäisiä ja voivat elää jopa ihmisiän. Osa matelijoista kasvaa poikasesta ongelmallisen kokoiseksi. Esimerkiksi leopardikilpikonnasta voi aikuistuessa tulla jopa 20-kiloinen. Matelijan ottajan olisi myös aina varmistettava, että hänen asuinpaikkansa lähistöllä toimii eksoottisiin eläimiin erikoistunut eläinlääkäri. Matelijoiden hoidon suurimpana haasteena on taata niille elinympäristö, joka vastaa niiden luontaisia olosuhteita.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi