Title Image

Eläinsuojelun Topelius -palkinto vähävaraisten lemmikinomistajien auttajille

Eläinsuojelun Topelius -palkinto vähävaraisten lemmikinomistajien auttajille

Jenni ja Stefan Björkman hoitavat kissaa eläinlääkäriasemallaan.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto vähävaraisten lemmikinomistajien auttajille

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry myöntää 149-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon Jenni ja Stefan Björkmanille. Björkmanien Pups ’n Pets-eläinlääkäriasema auttaa hakemusten perusteella ilmaiseksi eläimiä, joiden omistajilla ei ole varaa eläinlääkärikuluihin.

Kehittyvä eläinlääketiede mahdollistaa entistä parempia hoitoja lemmikeillemme, mutta alati kohoavat kustannukset voivat viedä lemmikinomistajalta mahdollisuuden ostaa hoitoja. Tilastokeskuksen mukaan eläinlääkäripalveluiden kustannukset kuluttajalle nousivat Suomessa vuosien 2005–2019 välillä noin 40 prosenttia, ja nousu jatkuu yhä. Erityisen rankasti hinnat ovat nousseet ruuhka-Suomessa, jossa lemmikinomistaja voi joutua pulittamaan käynnistään lähes kaksinkertaisen hinnan maakuntien eläinklinikoihin verrattuna. Lisäksi korona-aika vei monilta paitsi toimeentulon myös säästöt. Vastuullinenkin lemmikinomistaja voi siksi joutua pulaan sairastavan lemmikkinsä eläinlääkärikustannusten takia. Jenni ja Stefan Björkman ovat halunneet tarjota asiantuntemuksensa ilmaiseksi vähävaraisten lemmikinomistajien käyttöön, jotta eläimille saataisiin apua. Lemmikin omistajan maksettaviksi jäävät käytetyt lääkkeet ja tarvikkeet.

HESYn hallitus sanoo Eläinsuojelun Topelius -palkinnon perusteissaan Björkmanien tekevän arvokasta pro bono -työtä auttaessaan vähävaraisten lemmikinomistajien eläimiä.

– Vaikka lemmikinomistajalla on jo lemmikkiä hankkiessaan velvollisuus varautua lemmikkinsä eläinlääkärikustannuksiin, elämä on yllätyksellistä eikä kaikkeen voi itse vaikuttaa. Eläinlääketieteen kehittyessä myös mahdollisia tutkimuksia on entistä enemmän, ja joskus voi käydä niinkin, että kun kalliiden tutkimusten päätteeksi tiedetään, mikä eläintä vaivaa, omistajalla ei olekaan enää varaa itse hoitoon. On todella surullista, jos hoidettavissa olevat vaivat koituvat eläimen kohtaloksi. Siksi on upeaa, että Pups ’n Pets-klinikka auttaa vastuullisia lemmikinomistajia, jotka ovat joutuneet tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Jenni ja Stefan Björkman pyörittävät Helsingin Jätkäsaaressa Pups ’n Pets-eläinlääkäriasemaa. Jenni Björkman toimii klinikan johtajana ja Stefan Björkman vastaavana eläinlääkärinä, ja työntekijöitä yrittäjäpariskunnan perheyrityksessä on toistakymmentä. Eläinlääkäriasema tarjoaa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, sairaudenhoitoa ja lisääntymispalveluita, ja asemalla suoritetaan myös erilaisia leikkauksia sekä hammashoitoja.

– Meillä on aina ollut halu auttaa ja yritystoiminta on luonut tähän hyvät mahdollisuudet. Lisäksi koemme, että jokaisen vastuullisen yrityksen toimintaan tulisi kuulua osana sosiaalisen vastuun kantaminen, Jenni Björkman sanoo.

– Haluamme vilpittömästi kiittää koko henkilökuntaamme, jotka jakavat kanssamme samat arvot ja osallistuvat vähävaraisten auttamiseen. Kaikista suurin kiitos kuuluu kuitenkin asiakkaillemme, joita ilman pro bono -toimintaa ei olisi.

Lisätietoja:
Yrittäjäpariskunta Jenni ja Stefan Björkmanin Pups ’n Pets on Helsingin Jätkäsaaressa toimiva eläinlääkäriasema. Asemalla on kaksi toimipistettä: Välimerenkadulla ja Atlantinkadulla. Jenni Björkman toimii klinikan johtajana ja Stefan Björkman vastaavana eläinlääkärinä. Eläinlääkäriasema tarjoaa laajan kattauksen eläinlääkäripalveluita ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta kirurgisiin toimenpiteisiin. Vapaaehtoistyö on ollut aina Björkmanien sydäntä lähellä, ja siksi he päättivät syksyllä 2022 alkaa tarjota eläinlääkäripalveluita ilmaiseksi asiakkaille, joilla ei ole niihin varaa. Lemmikin omistajan maksettaviksi jäävät käytetyt lääkkeet ja tarvikkeet. Palveluita tarjotaan hakemusten perusteella: hakemuksissa arvioidaan esimerkiksi hoidon tarpeen kiireellisyyttä, perusteluita ja omistajan vastuullisuutta.

Pups ’n Pets-verkkosivusto: https://www.pupsnpets.fi/
Facebook-sivu: https://www.facebook.com/PupsnPetsHelsinki

Eläinsuojelun Topelius -palkinto
Eläinsuojelun Topelius -palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös.

Aiemmat Eläinsuojelun Topelius -palkinnon saajat:
2022 luonnoneläinten hoitaja Jarmo Lautamäki (Elämäni eläimet ry)
2021 rautakarhuja puolustaneet Elisa Aaltola ja Carina Lintula
2020 Joanna Jokinen ja Hanna Penttinen, joiden perustama Facebook-ryhmä tukee yksityisihmisiä kissojen leikkauttamiskuluissa
2019 Suomen eläinoikeusjuristit ry
2018 Haltialan tila
2017 europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen
2016 vapaaehtoista eläinsuojelutyötä 40 vuotta tehnyt Annikki Aaltonen
2015 eläinpelastusyksikön ylipalomies Vesa Nurminen
2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää
2013 Wanhan Markin eläinten vanhainkoti
2012 toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen
2011 Otso Riiali
2010 ei jaettu
2009 Etsijäkoiraliitto
2008 tuottaja-käsikirjoittaja Marko Rauhala ja Myrsky-koira
2007 ei jaettu
2006 Helsingin kaupunki
2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn