Title Image

Eläinsuojelun Topelius -palkinto vähävaraisten kissanomistajien auttajille

Eläinsuojelun Topelius -palkinto vähävaraisten kissanomistajien auttajille

HESYn puheenjohtaja Nina Immonen (oikealla) ojensi Eläinsuojelun Topelius -palkinnot Hanna Penttiselle (vasemmalla) ja Joanna Jokiselle.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 25.11.2020

Eläinsuojelun Topelius -palkinto vähävaraisten kissanomistajien auttajille

– Facebook-ryhmä madaltaa kissojen leikkauttamisen kynnyksiä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY myönsi 146-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon Joanna Jokiselle ja Hanna Penttiselle. He ovat perustaneet Facebookiin ryhmän, jonka välityksellä yksityishenkilöt voivat tukea vähävaraisia kissanomistajia kissojen leikkauttamisissa.  

Jokisen ja Penttisen luoman Facebook-ryhmän tarkoituksena on yhdistää avunantajat ja -tarvitsijat. Ryhmässä yksityishenkilöt voivat ilmoittaa tarvitsevansa apua kissansa leikkauttamiskuluissa tai kuljetuksessa eläinlääkäriasemalle. Vastaavasti avunantajat voivat ilmoittaa valmiudestaan tukea kyseisen kissan leikkautusta haluamallaan summalla tai ryhtyä kissakuriireiksi. Kun kissan leikkauttamiseen tarvittava summa on kertynyt, ryhmän ylläpito maksaa leikkautuskulut ennakkoon sovitulle eläinlääkäriasemalle.

Avunpyynnön voi tehdä myös anonyymisti. Ryhmässä ei ole sallittua perata avuntarpeen todenperäisyyttä tai moralisoida avunpyytäjiä. Päämääränä on yksinkertaisesti raivata omistajilla olevat esteet kissojen leikkauttamisten tieltä ja vähentää siten luonnossa hylättyinä elävien kissojen määrää.

– Monen kissan leikkauttaminen jää toteutumatta kissanomistajan vähävaraisuuden takia. Jos leikkaamaton kissa alkaa mouruta ja merkkailla sisällä, se saatetaan laskea ulos, mikä voi olla alku kissapopulaatiolle. Jokisen ja Penttisen perustamassa ryhmässä useat yksityishenkilöt ovat olleet pysäyttämässä tämän kaltaisia skenaarioita ja estäneet lukuisten ei-toivottujen kissanpentujen syntymän. Ryhmän toimintatapa tukee myös HESYn omaa, maaliskuussa 2020 käynnistämää Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre (4K) -kampanjaa, jonka tavoitteena on leikata ja sijoittaa uuteen kotiin mahdollisimman monta populaatiokissaa, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen perustelee valintaa.

Jokinen ja Penttinen perustivat Kissojen sterilointi/kastrointi -kampanja -nimellä kulkevan Facebook-ryhmän syyskuussa 2019, ja sen ansiosta on leikattu jo 297 kissaa. Hanke on innoittanut eri tahoja toimimaan ja puhumaan kissojen paremman tulevaisuuden puolesta. Esimerkiksi monet eläinlääkäriasemat ovat leikkauttaneet ryhmän kautta tulevia kissoja normaalitaksaa edullisemmin. Näin toteutuu ryhmän toinen tavoite: kissan arvon vähittäinen nostaminen ja yleisön valistaminen kissan leikkauttamisen hyödyistä.

– Eri toimijoiden välinen pitkäjänteinen yhteistyö on avainasemassa maamme kissakriisin ratkaisemisessa. Suomessa hylätään joka vuosi ainakin 20 000 kissaa. Kissojen pelastustalkoisiin tarvitaan nyt kaikkien panosta, sanoo Hanna Penttinen.

– Leikkauttaminen on yksinkertainen ja nopea tapa ennaltaehkäistä puolivillien kissapopulaatioiden syntymistä. Olen surukseni joutunut todistamaan monen ulkoa löydetyn kissanpennun menehtymisen hoidoista huolimatta. Nyt on aika toimia ja tehdä tälle turhalle kärsimykselle loppu, Joanna Jokinen lisää.

Joanna Jokisen ja Hanna Penttisen Facebook-ryhmä
Kissojen sterilointi/kastrointi -kampanja on Joanna Jokisen ja Hanna Penttisen vuonna 2019 perustama Facebook-ryhmä, jossa on yli 4100 jäsentä. Se yhdistää vähävaraiset kissanomistajat ja avunantajat, jotka haluavat tukea kissojen leikkausten kustannuksissa. Ryhmä tekee yhteistyötä Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry:n kanssa, ja sillä on tätä kautta mm. rahankeräyslupa hankkeelleen. Ryhmä sai alkunsa Arvottomaksi nimetystä kissanpennusta tehdystä Facebook-päivityksestä. Vapaa-ajallaan Joanna Jokinen ylläpitää Loimijoen tila -Facebook-sivua, jossa hän esittelee lemmikkieläimiään. Hanna Penttinen on SEY Loimaa ry:n puheenjohtaja.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto
Eläinsuojelun Topelius -palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös.

Aiemmat Eläinsuojelun Topelius -palkinnon saajat:

Juhlakakku kruunasi kahvipöydän.

2019 Suomen eläinoikeusjuristit ry
2018 Haltialan tila
2017 europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen
2016 vapaaehtoista eläinsuojelutyötä 40 vuotta tehnyt Annikki Aaltonen
2015 eläinpelastusyksikön ylipalomies Vesa Nurminen
2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää
2013 Wanhan Markin eläinten vanhainkoti
2012 toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen
2011 Otso Riiali
2010 ei jaettu
2009 Etsijäkoiraliitto
2008 tuottaja-käsikirjoittaja Marko Rauhala ja Myrsky-koira
2007 ei jaettu
2006 Helsingin kaupunki
2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn