Title Image

Eläinsuojelun Topelius -palkinto luonnonvaraisten eläinten auttajalle

Eläinsuojelun Topelius -palkinto luonnonvaraisten eläinten auttajalle

Jarmo Lautamäki

– Suurin osa eläinten loukkaantumisista johtuu ihmisten toiminnasta, muistuttaa Lautamäki.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto luonnonvaraisten eläinten auttajalle

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry myöntää 148-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon luonnonvaraisia eläimiä auttavalle Jarmo Lautamäelle. Lautamäen luotsaama Jampan eläinhoitola on jo vuosia tarjonnut hoitoa avun tarpeessa oleville luonnoneläimille vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusten avulla.

Eläinsuojelulaki velvoittaa jokaista auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Viranomaisten osuus luonnonvaraisten eläinten auttamisessa rajoittuu kuitenkin lähinnä sellaisten eläinten siirtämiseen, joiden hätäkeskus arvioi voivan aiheuttaa ihmisille haittaa tai vaaraa. Suomessa on myös vain muutama virallinen eläinhoitola, joka tarjoaa hoitoa luonnonvaraisille eläimille. Hoidon tarpeessa olevien luonnoneläinten kiinniotto, kuljetus, hoito ja kuntoutus ovatkin Suomessa valtaosin vapaaehtoisten toimijoiden varassa.

HESYn hallitus sanoo Eläinsuojelun Topelius -palkinnon perusteissaan Jampan eläinhoitola tekevän arvokasta ja merkittävää työtä auttaessaan luonnonvaraisia eläimiä, joiden auttajat ovat vähissä.

– Vaikka laki velvoittaa kaikki auttamaan luonnoneläimiä, niitä ei käytännössä auta oikein kukaan. Ihmiset haluavat usein ajatella kuuluisan ”jonkun muun” hoitavan asian. Jarmo Lautamäki on jo pari vuosikymmentä ollut tämä joku, ja hän on pyyteettömästi hoitanut ja kuntouttanut avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä omassa kodissaan. Hänen ansiostaan sadat eläimet ovat jääneet henkiin ja päässeet palaamaan kotiinsa: luontoon, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Jampan eläinhoitola toimii Mikkelissä ja auttoi esimerkiksi vuonna 2020 yli 300:aa luonnonvaraista eläintä. Eläinten hoitotilat on rakennettu omakotitalon kellarikerrokseen, ja talon pihapiirissä on kolme suurta ulkotarhaa muun muassa loukkaantuneiden lintujen lentoharjoituksia varten. Hoitolassa tarjotaan hoivaa kaikille kokonsa puolesta tiloihin mahtuville eläimille lajiin katsomatta. Eläinhoitolalla on myös laaja yhteistyöverkosto, jonka avulla hoitopaikkoja järjestetään niillekin eläimille, joita ei omassa hoitolassa pystytä auttamaan. Eläimiä ei totuteta ihmisiin, vaan niiden seurassa ollaan ainoastaan hoitotyön välttämättä vaativa aika. Näin varmistetaan, että eläin voidaan sen kuntouduttua vapauttaa takaisin luontoon.

Jarmo Lautamäki sanoo, että luonnonvaraisten eläinten hoitaminen on opettanut paljon paitsi eläimistä, myös ihmisistä ja ihmisten suhtautumisesta villieläimiin.

– Hyvin yleinen suhtautumistapa loukkaantuneen villieläimen kohdalla on ”kyllä luonto hoitaa”, mikä on miun mielestä todella vastenmielinen kommentti. Suurin osa eläinten loukkaantumisista johtuu ihmisten toiminnasta. Esimerkiksi ikkunaan tai sähkölankaan törmäämiset, auton töytäisyt ja siimoihin tai muihin roskiin juuttumiset ovat kaikki ihmisen syytä, Lautamäki sanoo. –Yritän omalta osaltani maksaa eläimille takaisin ihmisten aiheuttamia ongelmia. ”Luonto hoitaa” -kommentti on vastenmielinen siitäkin syystä, että loukkaantunutta eläintä ei saa jättää kitumaan, vaan sille on annettava mahdollisuus toipua tai, mikäli vammat ovat liian suuret, se on päästettävä kärsimyksistään.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto luovutetaan HESY-keskuksessa lauantaina 26.11. klo 12.

Lisätietoja:
Mikkeliläinen Jarmo Lautamäki on tehnyt vapaaehtoistyötä luonnoneläinten hyväksi täysipäiväisesti jo lähes 20 vuotta. Lautamäen kotona toimiva eläinhoitola auttaa satoja avun tarpeessa olevia eläimiä vuosittain. Hoitolalla on myös vuorokauden ympäri toimiva päivystyspuhelin, joten apua hädässä olevalle luonnoneläimelle on aina saatavilla. Vaikka Lautamäen pääasiallinen toiminta-alue on Itä-Suomi, yhteistyöverkoston avustuksella eläimiä voidaan auttaa koko maan kattavasti. Hoitolatoiminnan tueksi perustettiin vuonna 2017 Elämäni Eläimet -yhdistys. Hoitolan toiminnan kustannuksia katetaan kannatusjäsenmaksuilla, kirpputorituotoilla ja lahjoituksilla.

Jampan eläinhoitolan ja Elämäni Eläimet ry:n sivusto: https://www.elamanielaimet.fi
Facebook-sivu: https://www.facebook.com/jampanelainhoitola

Eläinsuojelun Topelius -palkinto
Eläinsuojelun Topelius -palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös.

Aiemmat Eläinsuojelun Topelius -palkinnon saajat:
2021 rautakarhuja puolustaneet Elisa Aaltola ja Carina Lintula
2020 Joanna Jokinen ja Hanna Penttinen, joiden perustama Facebook-ryhmä tukee yksityisihmisiä kissojen leikkauttamiskuluissa
2019 Suomen eläinoikeusjuristit ry
2018 Haltialan tila
2017 europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen
2016 vapaaehtoista eläinsuojelutyötä 40 vuotta tehnyt Annikki Aaltonen
2015 eläinpelastusyksikön ylipalomies Vesa Nurminen
2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää
2013 Wanhan Markin eläinten vanhainkoti
2012 toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen
2011 Otso Riiali
2010 ei jaettu
2009 Etsijäkoiraliitto
2008 tuottaja-käsikirjoittaja Marko Rauhala ja Myrsky-koira
2007 ei jaettu
2006 Helsingin kaupunki
2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn