Title Image

Eläinsuojelun Topelius -palkinto Haltialan tilalle

Eläinsuojelun Topelius -palkinto Haltialan tilalle

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 24.11.2018

Eläinsuojelun Topelius -palkinto Haltialan tilalle

– Tuottavakin maatila voi panostaa eläinten hyvinvointiin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY myönsi 144-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon Haltialan kotieläintilalle sen esimerkillisestä eettisestä eläintuotannosta ja kasvatuksellisesta työstä.

Helsingissä sijaitseva Haltialan tila ei ole varsinainen kotieläinpuisto, vaan oikea maatila, jossa kotieläimiä hoidetaan hyvin ja pidetään luonnonympäristöissä. Tilalla kasvatetaan muun muassa lihakarjaa, lampaita, sikoja ja vuohia. Lihakarja pääsee ulos ympäri vuoden. Muut eläimet saavat olla ulkona laiduntamassa tai käyskennellä vapaasti piha-alueen aitauksissa keväästä syksyyn asti. Lisäksi pihapiirissä kuopsii maatiaiskanoja.

Haltialan tila on esimerkillinen osoitus siitä, että eläintila voi olla tuottava ja pitää eläimiä huomattavasti eläinsuojelulain minimivaatimuksia paremmissa oloissa.

– Haltialan tila on kuin paratiisi keskellä Helsingin kaupunkia. Eläimiä pidetään siellä ruhtinaallisissa oloissa. Ulkoillessaan eläimet pääsevät toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan ja hyödyntämään ravinnokseen luonnonnurmea. Ympärivuotisesti ulkoilevalla lihakarjalla on vapaa pääsy pihattoon. Muut eläimet pidetään talviaikaan sisätiloissa väljissä, liikkumisen mahdollistavissa karsinoissa, joissa ne voivat pitää yllä sosiaalisia suhteita. Haltialan tilan keskeisenä toimintaperiaatteena on eläinten kokonaisvaltainen hyvinvointi. Siellä jokaisella eläimellä on yksilöarvo. Tällaisen arvopohjan soisi ohjaavan jokaisen suomalaisen eläintilan toimintaa, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Haltialan tilalla on merkittävä kasvatuksellinen rooli. Tila on avoinna vierailijoille vuoden jokaisena päivänä. Paikka on hyvin suosittu koululaisten ja lapsiperheiden päiväretkikohde. Kaupunkilaislapset pääsevät näkemään tilalla hyvin hoidettuja kotieläimiä niiden perinteisessä, maaseutumaisessa elinympäristössä.

– Opetus, valistus sekä tietynlainen eläin- ja maatilaterapia ovat keskeinen osa tilamme toimintaa. Täällä voi nähdä, kokea ja haistaa kotieläimet niiden luonnollisessa ympäristössään. Meille paras palkinto työstämme on terve, käsittelyyn tottunut ja rauhallinen eläin, joka luottaa ihmiseen ja on helppo hoitaa. Tavoitteemme on välittää lapsille ja nuorille ajatusta eläimen kunnioituksesta ja hyvästä kohtelusta. Tämän ajatuksen ituja nuoret toivon mukaan imevät itseensä vieraillessaan tilallamme, linjaa Haltialan tilan pehtoori Jari Kuusinen.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto:

Eläinsuojelun Topelius -palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös. Aiemmat Eläinsuojelun Topelius -palkinnon saajat:

2017 europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen
2016 vapaaehtoista eläinsuojelutyötä 40 vuotta tehnyt Annikki Aaltonen
2015 eläinpelastusyksikön ylipalomies Vesa Nurminen
2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää
2013 Wanhan Markin eläinten vanhainkoti
2012 toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen
2011 Otso Riiali
2010 ei jaettu
2009 Etsijäkoiraliitto
2008 tuottaja-käsikirjoittaja Marko Rauhala ja Myrsky-koira
2007 ei jaettu
2006 Helsingin kaupunki
2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Jari Kuusinen
Haltialan tilan pehtoori eli tilanhoitaja
p. 0500 607 444
jari.kuusinen@hel.fi