Title Image

Eläinsuojelujärjestöt luovuttivat Kissakriisi-vetoomuksen maa- ja metsätalousministeriölle

Eläinsuojelujärjestöt luovuttivat Kissakriisi-vetoomuksen maa- ja metsätalousministeriölle

Tiedote 21.12.2020

Eläinsuojelujärjestöt luovuttivat Kissakriisi-vetoomuksen maa- ja metsätalousministeriölle

SEY Suomen eläinsuojelu, Rekku Rescue ry ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toimittivat torstaina 17.12. järjestöjen yhteisen Kissakriisi-vetoomuksen maa- ja metsätalousministeriöön.

Vetoomuksen tavoitteena on Suomen kissaongelmaan puuttuminen lainsäädännön avulla. Kissakriisi-vetoomuksessa vaaditaan, että kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään pakolliseksi ja että leikkaamattomien kissojen vapaana ulkoilu sekä kissojen rajoittamaton lisäännyttäminen kielletään lailla. Vetoomuksen allekirjoitti yhteensä 58 460 ihmistä, mikä ylitti tavoitteeksi asetetun 50 000 nimeä.

Vetoomuksen luovutuksen yhteydessä käytiin keskustelua erityisesti kissojen pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja omistajatietojen rekisteröinnistä. Erityisavustaja Satu Haapaniemen mukaan vetoomuksessa vaadittu kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ei toteudu nykyisen hallituskauden aikana. Haapaniemen mukaan nykyinen hallitus aikoo kuitenkin edistää kissarekisterin toteuttamista.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei osallistunut vetoomuksen luovutustilaisuuteen.

Kissat jäävät yhä odottamaan rekisteriin pääsemistä

Erityisavustaja Satu Haapaniemen mukaan kissarekisterin käyttöönotto ja kissojen pakollinen tunnistusmerkintä on kirjattu hallituksen tavoiteohjelmaan, mutta ei toteudu nykyisen hallituskauden aikana. Haapaniemen mukaan kissarekisterin lisääminen myöhemmässä vaiheessa on otettu huomioon koirarekisterin kilpailutuksessa. Tämän hallituskauden tavoitteena on kerätä kokemuksia koirarekisterin käytöstä ja hyödyntää saatuja kokemuksia kissarekisterin toteutuksessa.

– Olemme pettyneitä siihen, että kissojen tunnistusmerkintä- ja rekisteröintipakon toteutuminen siirtyy. Kissat ovat odottaneet vuoroaan jo vuosikymmenten ajan, mutta konkreettinen ajankohta kissojen rekisteriin saamiselle puuttuu edelleen, sanoo Rekku Rescue ry:n puheenjohtaja Sadri Wirzenius.

SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist toivoo ministeriöltä kissojen pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin kiirehtimistä.

– On hyvä, että kissarekisterin toteutumisesta on saatu lupaus, mutta takeita sille ei edelleenkään ole. Kun asian toteuttaminen tulee näillä näkymin jäämään seuraavien hallitusten vastuulle, on huolenamme, että lupaukset jäävät katteettomiksi, sanoo Lindqvist.

Kissakriisi ei ratkea ilman lakimuutosta

Kissarekisterin lykkääntyminen merkitsee kissakriisin jatkumista ja ennustaa suurta kuormitusta eläinsuojeluyhdistyksille myös tulevaisuudessa.

– Kissakriisin hoitaminen toteutetaan pääosin vapaaehtoisvoimin ja yksityisrahoitteisesti eläinsuojeluyhdistysten toimesta. Kissaongelmaa pitää lähestyä kaikista suunnista, mutta työ jää jälleen kolmannen sektorin harteille, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.


Haastattelut

Maria Lindqvist
Toiminnanjohtaja (vs.)
SEY Suomen eläinsuojelu
050 371 2740 / 050 557 2463
maria.lindqvist@sey.fi

Sadri Wirzenius
Puheenjohtaja
Rekku Rescue ry
0400 438 090
sadri@rekkurescue.com

Nina Immonen
Puheenjohtaja
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY
040 506 3883
nina.immonen@hesy.fi

Lisätiedot

Vetoomuksemme kissakriisin ratkaisemiseksi lainsäädännön keinoin:

Suomessa hylätään ainakin 20 000 kissaa vuodessa. Ongelman laajuuteen vaikuttaa erityisesti leikkaamattomien kissojen ulkoileminen ilman valvontaa ja kissojen hallitsematon lisääntyminen.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään laissa paikolliseksi ja että kissojen rajoittamaton lisäännyttäminen kielletään lailla. Allekirjoita vetoomus ja auta kissoja.

Valmistelussa olevan lainsäädännön tulee sisältää vähintään seuraavat parannukset:

  1. Kaikki kissat tunnistusmerkitään ja omistajatiedot rekisteröidään.
  2. Kaikki vapaana ulkoilevat ja muut kuin siitokseen suunnitellusti käytettävät kissat leikkautetaan. Esimerkiksi löytöeläintaloista kissat luovutetaan leikattuna.
  3. Lemmikkieläinten rajoittamaton lisäännyttäminen säädetään lainvastaiseksi.

Vetoomuksesta vastaavat SEY Suomen eläinsuojelu, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ja Rekku Rescue ry.