Title Image

Eläinsuojelijat haluavat korjata virheellisiä kanikäsityksiä – lemmikkikani on vaativa hoidokki

Eläinsuojelijat haluavat korjata virheellisiä kanikäsityksiä – lemmikkikani on vaativa hoidokki

Tiedote 31.3.2021

Eläinsuojelijat haluavat korjata virheellisiä kanikäsityksiä – lemmikkikani on vaativa hoidokki

Kanit kuuluvat pääsiäiskuvastoon, ja pitkäkorvan pörröinen olemus vetoaa etenkin lapsiin. Koronakriisi on lisännyt lemmikkieläinten kysyntää, mutta poikkeusaikana tehdyt lemmikinhankintapäätökset eivät aina ole loppuun asti mietittyjä. Kania pidetään helppona häkkieläimenä, vaikka todellisuudessa kani vaatii paljon tilaa ja virikkeitä voidakseen hyvin.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY, SEY Suomen eläinsuojelu ja kanitietokirjailija Sari Mäyränpää kampanjoivat pääsiäisenä kanien puolesta, oikovat kaneihin liitettyjä väärinkäsityksiä ja muistuttavat, että kani on vaativa lemmikki. 

Kani ostetaan tyypillisesti ensilemmikiksi lapselle tai silloin, kun etsitään vähemmän työlästä vaihtoehtoa koiralle. Kanin ajatellaan olevan vähään tyytyvä ja edullinen lemmikki, joka viihtyy itsekseen häkissä. Tämä mielikuva johtaa lemmikkikanin hankintaa suunnittelevat ihmiset harhaan ja antaa väärän kuvan kanin lajityypillisistä tarpeista. Pahimmillaan väärät mielikuvat voivat aiheuttaa eläimen pitovaikeuksia ja johtaa lemmikin hylkäämiseen.

– Lemmikkiä hankittaessa on aina syytä tutustua laajasti sen käyttäytymistarpeisiin ja -malleihin, kuten liikunnantarpeeseen, sosiaalisuuteen ja virikkeellistämiseen. Kani ei esimerkiksi välttämättä ole sylilemmikki. Se on luonnossa saaliseläin, joka ei yleensä pidä halailusta ja nostelusta, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen oikaisee.

Ihmisen seuran sijaan kani yhdyskunta- ja saaliseläimenä kaipaa lajitoverien seuraa. Yleisin kanin hyvinvointia heikentävä virhe on eristää se yksinäisyyteen. Kanit hoitavat toisiaan pesemällä toistensa naamoja ja nauttivat toistensa läheisyydestä. Lajitoverien hoivan ja läheisyyden on todettu edistävän kanien fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Kanilla olisi siis hyvä olla seuranaan vähintään yksi sopiva lajitoveri.

Lapsiperheissä kaninpito on aikuisten vastuulla

Kanin rauhallinen olemus antaa ymmärtää, että eläin on säyseä. Kani viestii täysin eri tavoin kuin kissa tai koira, mikä edellyttää tutustumista kanin kommunikointitapoihin. Kanin muuttaessa uuteen kotiin sen on annettava tutustua rauhassa uuteen ympäristöön ja ihmisiin. Tämä on tärkeää muistaa erityisesti lapsiperheissä.

– Aikuisen on opastettava lasta kanin oikeaan käsittelyyn ja otettava lopullinen vastuu eläimen hyvinvoinnista. Lapsi ei voi olla yksin vastuussa eläimen hoitamisesta ja hyvinvoinnista huolehtimisesta. Eläinsuojeluyhdistyksille tarjotaan jatkuvasti lemmikkejä pitovaikeuksien vuoksi. Lapsille hankituista pienistä lemmikkieläimistä – kuten kaneista, marsuista ja hamstereista – hankkiudutaan useissa tapauksissa eroon, kun lapsen kiinnostus lemmikin hoitamista kohtaan lopahtaa. Kodin vaihtaminen on lemmikille aina stressaavaa, eikä sopivaa uutta kotia välttämättä löydy, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Kani ei ole häkkieläin

Vastoin yleistä käsitystä, myös kanin pitäminen vaatii omistajaltaan taloudellisia resursseja. Kanin ruoka on edullista, mutta kuivike- ja eläinlääkärikuluihin voi vuodessa kulua satoja euroja. Taloudellisten resurssien lisäksi kani tarvitsee tilaa liikkua ja oikeanlaista ravintoa. Kani ei vastoin yleistä ennakkokäsitystä ole häkissä viihtyvä ja porkkanalla elävä passiivinen lemmikki, vaan vaatii virikkeitä, liikuntaa ja hyvälaatuista heinää voidakseen hyvin. Virheellinen ruokinta ja pito aiheuttavat kanille terveyshaittoja, ja häkissä kani voi jopa masentua.

– Häkissä ei voi toteuttaa itseään, ja toimettomana kani passivoituu ja voi masentua. Kanille on tarjottava ainakin yksi huone jaloittelua varten sen liikunnantarpeen tyydyttämiseksi. Kodin irtaimiston suojaamiseen löytyy paljon vinkkejä ja kaninkin voi opettaa sisäsiistiksi, sanoo kanitietokirjailija Sari Mäyränpää.

Yleisimpiin kaneihin liitettyihin väärinkäsityksiin ja niiden oikaisuihin voi tutustua täältä.

Lisätietoja:

– Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn, SEY Suomen eläinsuojelun ja kanitietokirjailija Sari Mäyränpään kanikampanja oikoo kaneihin liitettyjä virheellisiä käsityksiä ja pyrkii ennaltaehkäisemään kanien joutumista kiertoon.
– Kampanja toteutetaan yhdistysten sosiaalisen median kanavissa pääsiäisen aikaan.

Nina Immonen (tavoitettavissa arkisin klo 16:n jälkeen)
Puheenjohtaja
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
p. 040 506 3883
nina.immonen@hesy.fi

Maria Lindqvist
Toiminnanjohtaja (vs.)
SEY Suomen eläinsuojelu
p. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Sari Mäyränpää
Kanitietokirjailija, tamperelainen yrittäjä
p. 050 532 7459
sarin.arkki@gmail.com