Title Image

Älä tue laitonta pentubisnestä!

Älä tue laitonta pentubisnestä!

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 26.3.2018

Jäitä hattuun koirakuumeessa -kampanja varoittaa hämäristä koirakauppiaista:

Älä tue laitonta pentubisnestä!

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa pentukuumetta potevia varmistamaan, että koira hankitaan aina vastuulliselta toimijalta. Jäitä hattuun koirakuumeessa -kampanja listaa kuluttajille vinkit, joiden avulla hämärä koirakauppias on tunnistettavissa ja epäonniset kaupat vältettävissä.

Koiria tuodaan Suomeen yhä enemmän laittomasti rajojen yli, ja osa salakuljetetuista eläimistä on peräisin pentutehtailta. Myös kotimaiset pentutehtaat tuottavat kasvavalla volyymilla koiranpentuja Suomen markkinoille.

Pentutehtaiden eläimille on kysyntää, sillä ne ovat usein halpoja ja helposti saatavilla. Pentukuumeen iskiessä monen harkintakyky pettää ja koira halutaan saada kotiin nopeasti. Maltti on kuitenkin valttia, sillä koira on pitkäaikainen elämänkumppani, joka on valittava tarkoin.

– Koiran taustat ja myyjän tai kasvattajan luotettavuus on aina syytä selvittää. On muistettava, että hyvää ei saa halvalla. Pennun huokea hankintahinta voi moninkertaistua, jos se on jäänyt vaille terveydenhoitoa, rokotuksia ja madotuksia ja tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Ikävimmässä tapauksessa koira kuolee tai on lopetettava sairauksiensa takia vain muutamia päiviä uuteen kotiin saapumisen jälkeen. Ero on edessä silloinkin, jos koira on tuotu laittomasti maahan: koira on joko palautettava lähtömaahan tai lopetettava, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Lemmikin ostaminen hämärältä myyjältä mahdollistaa pentutehtailun jatkumisen ja aiheuttaa paljon pahaa kaupattaville koirille sekä niiden jatkuvasti tiineinä oleville emoille. Säälistä pentutehtaan eläintä ei pidäkään ikinä ostaa, sillä siten tulee tukeneeksi epäeettistä bisnestä ja vapauttaa tilaa uudelle tehtailtavalle pennulle.

– Eläinten hoito on pentutehtailla minimaalista ja koiria voidaan pitää jatkuvasti pienissä häkeissä. Lisäksi pennut voivat olla sisäsiittoisia ja ne vieroitetaan usein emoista liian aikaisin, mikä saattaa aiheuttaa niille käytöshäiriöitä myöhemmällä iällä. Epämääräisestä kauppiaasta tai kasvattajasta onkin aina tehtävä ilmoitus oman kunnan virkaeläinlääkärille. Jos koiralla ilmenee vakavia sairauksia ja myyjä on tiedossa, omia oikeuksia on perättävä virallista tietä. Muuten pentutehtailu ei lopu, Luukkainen jatkaa.

Pentutehtailu ja koirien salakuljetus on vakava uhka niin eläimille kuin kansanterveydellekin. Jos koiraa ei ole rokotettu ja se kantaa rabiesta, tauti voi tarttua rokottamattomiin eläimiin ja ihmisiin. Oireiden puhjettua rabies on aina tappava.

Näin varmistat, ettet tue pentutehtaita:

 • Älä osta eläintä kadulta, torilta tai muusta epämääräisestä paikasta.
 • Vaadi päästä näkemään emo ja pennut niiden kasvatusolosuhteissa.
 • Varo erityisesti lehti-ilmoituksia, joissa sama myyjä kaupittelee monenlaisia koiria keskimääräistä edullisempaan hintaan.
 • Älä osta koiraa, jota myydään rotunimikkeen alla, mutta jota ei ole rekisteröity ja jolla ei ole papereita.
 • Tutustu myyjään.
 • Luotettava myyjä on kiinnostunut koiran uudesta kodista.
 • Tarkista, että myyjän numero löytyy numerotiedustelusta. Vältä myyjiä, joilla on prepaid-liittymä.
 • Älä osta koiraa myyjältä, joka haluaa tehdä kaupat välittömästi.
 • Jos ostotilanteessa on mitään epäilyttävää, älä osta koiraa.
 • Tee koirasta aina kirjallinen kauppasopimus.
 • Ole erityisen tarkka, jos koira on tuotu ulkomailta.
 • Tarkastuta paperit eläinlääkärillä. Ulkomailta tuodulla koiralla voi olla väärennetyt paperit.
 • Rescue-koira on parasta hankkia luotettavan yhdistyksen kautta.

HESYn Jäitä hattuun koirakuumeessa -kampanja toteutetaan yhdessä Laurean ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijoiden kanssa. Kampanja huipentuu 7.4. klo 13–15 Sellon kirjastossa järjestettävään yleisötilaisuuteen. Infotilaisuus antaa vinkkejä koiran vastuulliseen hankintaan. Paikalla on myös erirotuisia koiria, joihin yleisö voi tutustua. Tapahtumapaikka: Sellon kirjaston lava, Kauppakeskus Sello, Leppävaarankatu 9, Espoo.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi