Title Image

Älä ruoki kulkurikissaa, jos et aio auttaa sitä muuten

Älä ruoki kulkurikissaa, jos et aio auttaa sitä muuten

Raitahäntä on entinen kulkuri, jonka kotia ei koskaan löytynyt.

”Raitahäntä” on entinen kulkuri, jonka kotia ei koskaan löytynyt.

Ruokinta on kulkukissalle karhunpalvelus

Aiemmin on puhuttu paljon kesäkissoista. Kesäkissa tai emo pentueensa kanssa ilmaantuu kuin tyhjästä mökin pihaan, jossa sitä ruokitaan ja paijaillaan. Kun loma päättyy, kissat jätetään oman onnensa nojaan kuin nallit kalliolle. Ruokakuppi on tyhjä, vaikka kissa tulee samaan paikkaan tarkistamaan asiaa useina päivinä mökin tyhjennyttyä. Joidenkin käsitysten mukaan kesäkissailmiö on hiipunut – joidenkin uskomusten mukaan sellaista ei koskaan ole edes ollutkaan. Ilmiön sijaan, tai joissakin tapauksissa sen rinnalle, on ilmaantunut toinen ikävä ilmiö: kodin lähellä liikkuvan kissan ruokkiminen tarjoamatta sille muuta apua.  

Kun kissa karkaa eikä joko enää löydä tai halua mennä kotiin, on ravinnon saaminen kissan selviytymisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Mitä kylmempi ulkona on, sen tärkeämpää ruoansaanti on. Kesällä kissa pystyy saalistamaan ruokansa. Kissan kunto ja taustat vaikuttavat siihen, miten paljon se saa kiinni tai löytää pieneläimiä ravinnokseenPakkasten koittaessa monet kissan pääsaaliseläimet, kuten pienet jyrsijät, katoavat maan alle. Silloin moni kissa lähtee etsimään ruokaa ihmisasutusten liepeiltä, esimerkiksi asuntojen jäteastioista

Kodin liepeillä liikkuva vieras kissa herättää monissa ihmisissä auttamishalun. Ja mikä onkaan helpompi tapa olla avuksi kissalle kuin kaivaa sille jääkaapista sapuskaa tai hakea kaupastmuutama kissanruokapurkki. Se, että kissa käy syömässä tarjottuja ruokia, vahvistaa monen ruokkijan toimintaa: tuntuu mukavalta ”auttaa” kissaa. 

Auta kissaa – ota se kiinni 

Kun kissa on löytänyt paikan, jossa se saa ruokaa, saattaa naapurustokin alkaa herätä. Ruokkijoiden määrä kasvaa: muutkin haluavat auttaa kissaa. Syksy kuitenkin etenee vääjäämättäIlmat kylmenevät, ja kissa kasvattaa paksumman turkin. Yönsä kissa voi viettää esimerkiksi rakennuksen alla. Siellä ei ole lämmin koskaan, mutta lämpötila on sellainen, että kissa juuri ja juuri selviää, kun se saa syödäkseen. 

Puhtaasta petistä ei ole puhettakaan – saati pehmeästä ja lämpöisestä. Kissan elämä on päivästä toiseen pärjäämistä: saako se riittävästi ruokaa pitääkseen kehonsa lämpötilan riittävän korkealla ja selviytyäkseen? Jos ei, kissan elimistö ei kykene enää pitämään lämpöä yllä. Kissa kuolee. Vaikka kissa onnistuisikin saamaan riittävästi ruokaa pärjätäkseen, sen elämä ulkona – kylmässä ja ruokapaikkoja kolutessa – on kurjaa. 

Ennemmin tai myöhemmin kissa sairastuu eikä enää pärjää. Jos sitä edelleen ruokitaan, se syö, mutta lähtölaskenta on jo alkanut ja kissa kärsii jokaisesta hetkestä entistäkin enemmän. Pieni osa näistä pitkään ulos ruokituista ja hoitamattomista kissoista saa avun viime hetkellä: joku huomaa kissan tilanteen ja auttaa sen turvaan. Yleensä kissan pelastuminen ei näissäkään tapauksissa ole sitä ruokkineen ansiota. 

Useimmiten kissaa ulos ruokkiva ihminen tulee maksimoineeksi kissan kärsimyksen: kun kissa saa helppoa ruokaa, muttei hoitoa, sen kärsimykset pitkittyvät aivan äärimmilleen. Vasta viimeinen henkäys vapauttaa kissan kärsimyksistään.  

Älä siis vain ruoki kissaa ulosvaan pidä huoli siitä, että se otetaan kiinni, jotta sitä voidaan auttaa. Jos paraikaa ruokit kulkurianiin ota yhteyttä alueesi eläinsuojeluyhdistykseen ja pyydä kissalle apua. 

Raitahäntä uudessa kodissaan.

”Raitahäntä” uudessa kodissaan.

Auta kodittomia kissoja 

HESYn Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanjan (4K) tavoitteena on kastroida ja steriloida mahdollisimman monta koditonta kissaa vuoden 2020 aikana sekä muistuttaa ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä. Tule mukaan ja lahjoita roponen kissojen kirkkaammalle tulevaisuudelle tai anna kissalle sijaiskoti. Kotihoitopaikoille on erityinen tarve maakunnissa. 4K-kampanjan avulla kerätyt varat käytetään kodittomien kissojen leikkauttamisiin eri puolilla Suomea. Pidetään yhdessä kissoista huolta ja kissojen puolta! #4K 

Teksti: Inari Suomela