Title Image

Älä pitkitä lemmikin kärsimystä

Älä pitkitä lemmikin kärsimystä

 

Monelle oma lemmikki voi olla jopa rakkaampi kuin toinen ihminen. Luopumispäätöksen tekeminen on vaikeaa, koska lemmikki on kuin perheenjäsen, josta ei haluaisi luopua. Rakkaasta lemmikistä luopuminen on omistajan vaikein päätös. Kärsivän lemmikin elämää ei kuitenkaan saisi pitkittää omistajalle aiheutuvan luopumisen vaikeuden, mielipahan ja surun vuoksi. Jos lemmikille eläminen aiheuttaa vain turhaa tuskaa ja kärsimystä eikä toivoa ole, viimeinen palvelus minkä voi tehdä on eutanasia. Ihmisen päätösvallassa on, että lemmikin kärsimys loppuu. Tämä on lemmikin hankkiessaan pidettävä mielessä, sillä ne elävät yleensä lyhyemmän ajan kuin ihmiset. On muistettava, että luopuminen kuuluu elämään. Lemmikki ei osaa kertoa tunteistaan ja kivuistaan, joten vastuu on loppuun saakka omistajalla. Eläinlääkärit ovat yleensä sitä mieltä, että eutanasia päätös on parempi tehdä hieman liian aikaisin, kuin liian myöhään, jotta eläin välttyisi turhalta kärsimykseltä.

Syitä lemmikistä luopumiseen voi olla monia. Äkillisesti alkanut sairaus tai tapaturma, mutta myös pitkään jatkunut sairaus tai vanhuuden vaivat, joista lemmikki ei enää parane eikä sen kipua voida enää lievittää. Kun lemmikillä on selkeästi enemmän huonoja kuin hyviä päiviä ja sen elämänlaatu on selkeästi alentunut, on oikea hetki luopua siitä. Sinä, lemmikin omistajana näet ja tiedät kokonaistilanteen, mutta eläinlääkärillä on kykyä ja ammattitaitoa tehdä lopullinen arvio ja ennuste lemmikkisi terveydentilasta. Vie lemmikkisi eläinlääkärille ajoissa, äläkä odota liian pitkään. Kun lemmikki on kuolemassa, se ei useinkaan tarkoita yllättävää, äkillistä ja helppoa kuolemaa, vaan se voi sisältää pitkällistä kärsimystä ja tuskaa. Jokainen varmasti toivoo, että oma lemmikki nukkuisi itsestään rauhassa pois, valitettavasti näin kuitenkin tapahtuu hyvin harvoin.

 

 

Samoin kun lemmikistä pitää pystyä luopumaan tarpeen vaatiessa, itsekkäistä syistä lemmikkiä ei kuitenkaan pidä viedä turhaan lopetettavaksi. Mikäli sairautta voi hoitaa, se ei aiheuta kärsimystä ja lemmikillä voi hoidettuna olla vielä hyvää elämää jäljellä. Siksi onkin tärkeää, että lemmikkiä käytetään koko sen elämän ajan säännöllisesti tarpeellisilla eläinlääkärikäynneillä. Rokotuksista ja muista tarpeellisista tarkastuksista tulee huolehtia. Iän myötä tulee monenlaisia vaivoja ja silloin säännölliset eläinlääkäritarkastukset tulevat erityisen tärkeäksi. Esimerkiksi 10-vuotiaiden kissojen senioritarkastus on suositeltavaa. Joitain lemmikin sairauksia ja kipuja voi olla joskus vaikea havaita, joten siksikin on hyvä tarkistuttaa lemmikkinsä säännöllisesti.

Eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Eläinlääketiede kehittyy; lääkkeitä kehitetään ja leikkauksia tehdään, mutta luopuminen tulee kuitenkin eteen jossain vaiheessa. Lemmikin kärsimysten päättäminen vaatii aina omistajalta vahvuutta, ja elämän turha pitkittäminen kertoo enemmän itsekkyydestä kuin rakkaudesta. Millekään lemmikille ei ole oikein, jos ne eivät pysty elämään lajinmukaista elämää, tai niillä on jatkuvia kipuja, joita ei saa enää hallittua. Tai jos ne sairastavat parantumattomasti ja menevät huonoon kuntoon, tai jos elämän pitkittäminen vaatisi toimenpiteitä, jotka eivät enää ole järkeviä.

 

 

Kun sitten on aika viedä lemmikki viimeiselle matkalleen, joillakin eläinlääkäriasemilla on eutanasiatoimenpiteitä varten oma huoneensa, jossa voi olla himmeämpi valaistus ja rauhallisempi tunnelma. Joka tapauksessa kaikilla klinikoilla pyritään järjestämään rauhallinen tila, jossa omistajat saavat rauhassa hyvästellä lemmikkinsä. Jos eutanasian tarve tulee äkillisesti, aika eläinlääkäriasemalle pyritään järjestämään mahdollisimman nopeasti. Lemmikin voi saattaa viimeiselle matkalleen myös kotona. Jos eläin saatetaan viimeiselle matkalleen kotona, se saa olla rauhassa tutussa ympäristössä, rakkaiden ihmisten ympäröimänä, eikä sillä ole kuljetuksen aiheuttamaa stressiä eivätkä eläinlääkäriaseman valot, äänet tai hajut pelota sitä. Myös lemmikin sairaus voi aiheuttaa tarpeen kotieutanasialle, mikäli esimerkiksi ison koiran jalat ovat pettäneet eikä sitä saada kuljetettua eläinlääkäriasemalle.

 

 

Eutanasiassa lemmikki saa ensin rauhoittavan pistoksen. Rauhoittumiseen menee noin 5–10 minuuttia, ja tämän ajan omistajat saavat viettää rauhassa rakkaan ystävänsä hyvästellen. Kun lemmikki on nukahtanut, sille laitetaan verisuonikanyyli. Sen kautta annostellaan yliannos nukutusainetta, jolloin se nukahtaa ja sen elintoiminnot lakkaavat. Lääkkeet vaikuttavat nopeasti, ja koko toimenpiteeseen menee alle puoli tuntia. Eutanasia on täysin kivuton ensimmäisen rauhoituspistoksen jälkeen. Lemmikin sydän ja keuhkot kuunnellaan, ja kun elintoiminnot ovat pysähtyneet, se todetaan kuolleeksi. Tässä vaiheessa omistaja voi viettää vielä hetken lemmikkinsä kanssa hyvästellen sen.

Kun joudut luopumaan lemmikistäsi, surun keskellä on hyvä muistaa se, miten viisaasti eläimet itse elämään suhtautuvat. Ne eivät murehdi menneitä, eivätkä tulevaa, vaan elävät tässä ja nyt. Ne eivät ihmisten tavoin kaipaa elämättä jäänyttä elämää, tai sure sitä, että se olisivat voineet elää toisella tavalla, tai pidempään. Oleellista niille on ainoastaan se, miltä elämä tuntuu juuri nyt. Lemmikistä luopuessa joutuu pysähtymään ja kohtaamaan itsensä, omat sisimmät arvonsa ja miettimään myös lemmikin pidon ja elämän päättämisen oikeutusta. Luopumisen kohdalla yksi suurin vaikeus on siinä, että joudumme usein tekemään päätöksen luopumisesta itse. Se vastuu jokaisen lemmikin omistajan on kuitenkin kannettava. Aina voi lohduttautua sillä, että enää sillä ei ole tuskia ja kärsimystä. Ihanat ja rakkaat muistot lemmikin kanssa elävät ikuisesti.

 

 

Lähteet: Eläinlääkäriasema Evidensia

Kirjoitus: Tanja Puhakka