Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Tiedote 5.5.2022
Älä kierrätä ongelmalemmikkiä – ratkaise ongelma
Korona-ajan lemmikkibuumia on nyt seuraamassa lemmikkien hylkäämisbuumi. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry toivoo lemmikilleen uutta kotia etsivien käyttävän projektissa tarkkaa harkintaa. Lemmikistä luopumista suunnitteleva omistaja on edelleen lemmikistään vastuussa.
Korona-aika aiheutti Suomessa ennennäkemättömän lemmikkibuumin. Etätyöarki sekä vähentyneet lomamatkat ja iltariennot tarjosivat oivan tilaisuuden toteuttaa haave omasta lemmikistä. Onkin hyvä ajatus suunnitella lemmikin hankinta sellaiseen hetkeen, jolloin on mahdollista olla kotona, jotta omistajalla on riittävästi aikaa yhteisen arjen alkutaipaleelle.
Lemmikkejä hankittiin valitettavasti myös vähemmän harkitusti. Kaivattiin kotoilun piristykseksi kotiin jotain pehmoista ja lämmintä, eikä muistettu ajatella päätöksen vaikutuksia vuosien päähän. Eläinsuojelujärjestöt olivat jo korona-ajan alkutaipaleella huolestuneita lemmikkibuumin mahdollisista seurauksista.
– Meidän huolenamme on, että korona-aikana hankitut lemmikit päätyvät kiertoon, kun elämä ei enää rajaudu yhtä paljon kotiin tai lemmikinpito osoittautuu luultua haastavammaksi, sanoi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Nina Immonen HESYn tiedotteessa 2.10.2020.
Eläinsuojelutoimijoiden pelko on nyt osoittautunut todeksi: yhteydenotot omistajilta, jotka haluavat luopua lemmikistään, ovat lisääntyneet selvästi. Etenkin koirista halutaan luopua entistä useammin.
Koronalemmikkiongelmia
Jotkut uudet lemmikinomistajat heräsivät koronaeristyksen aikana ajatukseen, että lemmikki voisi olla mukava lisä elämään. He eivät tulleet pohtineeksi, miksi lemmikin hankinta ei aiemmin ole ollut mielessä. Kenties he eivät normaalisti viettäneet kotona juurikaan aikaa, ja kun elämä on nyt palaamassa entiselleen ja matkustelu, illanvietot ja harrastukset ovat jälleen mahdollisia, lemmikille ei olekaan enää aikaa – eikä tarvetta.
Myös pitkään haluttu ja harkittu, korona-aikana hankittu lemmikki päätyy nyt helpommin kodinetsijäksi. Koronavuosina hankitut lemmikit kotiutuivat poikkeukselliseen aikaan: ihmiset olivat etätöissä ja pysyttelivät paljolti kotona. Lemmikit tottuivat siihen, että ihmiset ovat lähes aina lähistöllä, eivätkä välttämättä saaneet kokemuksia toisista ihmisistä, eläimistä ja ympäristöistä. Elleivät omistajat huomioineet tätä ja paneutuneet lemmikkinsä kouluttamiseen, lemmikit eivät tottuneet olemaan yksin eivätkä sosiaalistuneet ympäröivään maailmaan tavalliseen tapaan.
Nämä poikkeusajan seuraukset saattavat nyt purkautua ongelmakäytöksenä. Kun vuoden–kaksi lemmikkinsä seurana ollut omistaja lähteekin päivän ajaksi töihin, lemmikin eroahdistus voi purkautua esimerkiksi kodin irtaimiston tuhoamisena tai tarpeiden tekemisenä sisälle. Lemmikki voi myös olla masentunut ja apaattinen. Puutteellisesti sosiaalistettu lemmikki taas on epävarma, ja voi käyttäytyä pelokkaasti tai aggressiivisesti uusia eläimiä ja ihmisiä kohtaan. Omistaja uupuu ja haluaa luopua vaivalloiseksi muuttuneesta lemmikistään.
Ongelmia tulee ratkaista, ei kierrättää
Ongelmalemmikin lykkääminen jonkun toisen ongelmaksi on laiskaa ja vastuutonta. Helsingin eläinsuojeluyhdistys haluaakin kannustaa lemmikinomistajia ensisijaisesti ratkaisemaan lemmikin kanssa syntyneet ongelmat. Lemmikissä tuskin on mitään lähtökohtaisesti vialla, sillä käytösongelmat ovat yleensä, tavalla tai toisella, omistajan aiheuttamia. Tämän tosiasian ei tule antaa lannistaa: se nimittäin tarkoittaa, että omistaja voi hyvin todennäköisesti myös selvittää aiheutetut ongelmat. Aikuisenkin eläimen on mahdollista oppia uusia tapoja elää ja olla.
Olisiko esimerkiksi mahdollista palata toviksi etätöihin ja totuttaa lemmikki vähitellen yksinoloon? Onhan lemmikillä varmasti tarpeeksi tekemistä – kenties levoton ja kotia tuhoava lemmikki onkin tylsistynyt? Saahan lemmikki tarpeeksi huomiota, liikuntaa ja aivojumppaa joka päivä? Voisiko joku tuttava suostua avuksi lemmikin sosiaalistamisprojektiin, jossa aloitettaisiin uusiin ihmisiin tutustuminen avarassa paikassa ulkosalla? Hiljalleen etenemällä ja positiivisen vahvistamisen avulla saadaan aikaan tuloksia.
Jos tilanne ei omin neuvoin helpota, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ammattitutkinnon suorittaneeseen eläinkouluttajaan. Ammattiavun taksa on pieni hinta leppoisasta yhteiselosta, josta sekä lemmikki että omistaja nauttivat.
Uuden kodin etsintä
Joskus uuden kodin etsiminen lemmikille on toki paras ratkaisu. Jokainen lemmikki ansaitsee rakkautta, huolenpitoa, aikaa ja sitoutumista. Jos nykyinen omistaja ei halua tai pysty niitä lemmikille antamaan koko sen eliniän ajan, lemmikille on parasta etsiä uusi loppuelämän koti.
Uuden kodin etsintä on omistajan vastuulla. Koti tulee valita huolella, jotta varmistetaan, ettei lemmikki päädy uudelleen kodinetsijäksi. Tavoitteena on löytää lemmikille lopullinen koti, joten kysymyksiä kotiehdokkaiden eläinkokemuksesta, aiemmista lemmikeistä ja niiden kohtaloista, kotioloista tai rahavaroistakaan ei kannata kainostella. Vastuunsa tunteva kotiehdokas ymmärtää kyllä, miksi näitä asioita kysytään.
Kodin etsintä kannattaa aloittaa tuttavapiiristä. Ihanteellista olisi, jos taho, jonka itse tuntee ja tietää luotettavaksi, voisi tarjota lemmikille kodin – tai tuntisi sopivan kotiehdokkaan. Uutta lemmikkiä etsiviä ihmisiä voi löytää myös vaikkapa jättämällä ilmoituksia eläinlääkäriasemien tai eläintarvikekauppojen ilmoitustauluille. Jos kyselyt ja ilmoitukset eivät tuota tulosta, kotia voi etsiä esimerkiksi lemmikki- tai rotuharrastajien Facebook-ryhmien kautta. Anonyymejä, kaikille avoimia verkkomyyntialustoja ei tule käyttää. Vaikka uutta kotia etsisikin ilmoitusten ja sosiaalisen median avustuksella, tulee kotiehdokas aina tavata myös henkilökohtaisesti.
Jos kotia ei omin avuin tunnu löytyvän, voi koittaa ottaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojelujärjestöön. Jotkut eläinsuojelujärjestöt auttavat myös kodinvaihtajaeläimiä, jos niiden resurssit suinkin siihen riittävät. Esimerkiksi HESYn koirapaikat ovat kuitenkin olleet viime kuukaudet täynnä, eikä yksityisten ihmisten kodinvaihtajalemmikkejä ole voitu ottaa vastaan.