Title Image

Älä jätä koiraasi vieraiden armoille kauppojen eteen

Älä jätä koiraasi vieraiden armoille kauppojen eteen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 27.1.2021

Älä jätä koiraasi vieraiden armoille kauppojen eteen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on huolissaan kauppojen, kauppakeskusten ja ravintoloiden eteen ilman valvontaa jätettyjen koirien turvallisuudesta.

Koiria ei pidä jättää missään olosuhteissa yksin kytkettyinä kauppojen ja ravintoloiden eteen. Yksinolo vieraassa paikassa on koiralle vaarallista ja stressaavaa. Liikkeiden eteen yksin jätetyt koirat voidaan varastaa tai ne voivat joutua ulkopuolisten ihmisten kiusan kohteiksi. Surullinen esimerkki tästä on viime viikolla Espoossa kaupan edestä todennäköisesti varastettu pitbull.

– Koiraa ei ole turvallista jättää pikaisenkaan ostoskäynnin ajaksi yksin kaupan eteen. Kaupan eteen jätetty koira voidaan paitsi varastaa myös pahoinpidellä, päästää irti tai sille voidaan antaa myrkkyä tai teräviä esineitä sisältävä syötti. Koira voi joutua myös ohikulkevan, nahistelemaan taipuvaisen koiran uhriksi tai käyttäytyä itse arvaamattomasti, jos kokee jonkin ympärillään vallitsevan tilanteen pelottavaksi. Siksi esimerkiksi kaupassa käynti ja koiran lenkittäminen on tehtävä ehdottomasti eri kerroilla, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Koiralle lyhyehkökin yksinolo kaupan tai ravintolan edessä, vieraiden ihmisten ja ärsykkeiden ympäröimänä, voi olla hyvin stressaava ja pelottava kokemus. Jos asiakas havaitsee koiran ”unohtuneen” kytkettynä kaupan, kauppakeskuksen tai ravintolan eteen, asiasta tulisi aina kertoa liikkeen työntekijöille. He voivat tavoitella koiranomistajaa asiakaskunnastaan joko kyselemällä tai kuuluttamalla. Mikäli koiranomistajaa ei näin tavoiteta, koirasta tulee tehdä ilmoitus hätäkeskukseen. Jos ulkona on pakkasta, liikkeen eteen ulos jätetystä koirasta tulee ilmoittaa mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Koiran ”unohtuminen” pitkäksi ajaksi kaupan tai ravintolan eteen on usein myös eläinsuojelulainsäädännön vastaista. Vaikka koiran tilapäiselle kytkemiselle ulkona ei ole säädetty aikarajaa eikä liikkumatilaa määrittäviä minimivaatimuksia, käytännössä eläinsuojeluviranomaiset ovat tulkinneet tilapäisyyden niin, että koiraa ei tulisi pitää kytkettynä remmillä tai häkissä yli tuntia. Tämä koskee myös kauppojen ja ravintoloiden eteen jätettyjä koiria. Helteellä tai pakkasella koiraa ei saa jättää ulos liikkeen eteen edes tilapäisesti.