YT-neuvottelut päättyneet

By | Tiedotteet

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry                                                                                            6.9.2019

HESYN YT-NEUVOTTELUT PÄÄTTYNEET

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry valmistautuu muuttamaan uuteen HESY-keskukseen ja on yhteistoimintamenettelyssä sopinut tarpeellisia muutoksia työn järjestelyihin liittyen. Torstaina 5.9. päättyneiden neuvotteluiden pohjalta on tehty seuraavia päätöksiä:

  • Ammattitaitoisen ja korkeatasoisen hoidon varmistamiseksi yhdistys palkkaa jatkossa ainoastaan eläintenhoitajan tai klinikkaeläinhoitajan tutkinnon suorittaneita eläintenhoitajia. Pätevyysvaatimus kohdistetaan myös nykyiseen henkilökuntaan.
  • Eläintilojen ja myymälän aukioloaikoihin on tiedossa muutoksia, joiden odotetaan entistä paremmin palvelevan asiakkaitamme. Tarkemmista aukioloajoista on keskusteltu yhteistoimintaneuvottelun yhteydessä henkilökunnan kanssa ja ne julkistetaan uuteen taloon siirryttäessä.
  • Eläinten laadukas hoito ja uuden loppuelämän kodin löytyminen turvataan entistäkin paremmin uusien työjärjestelyiden kautta, joilla mm. pidennetään eläinten päivittäistä hoitoaikaa ja keskitetään kaikki uusien kotien hankintaan liittyvät asiat erityiselle eläinkoordinaattorille
  • HESY-keskuksesta tehdään monitoimitalo, jossa eläinten hoidon lisäksi tarjotaan eläinystäville erilaisia palveluja, koulutuksia ja yleisötilaisuuksia sekä itse tuotettuna että yhteistyökumppaneiden palveluna

Yhteistoimintaneuvottelujen yhteydessä päätettiin myös neljästä irtisanomisesta tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Irtisanottaville eläintenhoitajille annetaan kuitenkin mahdollisuus pätevöityä 6kk takaisinottovelvollisuusaikana, jolloin työsuhteen jatkoa voidaan tarkastella uudelleen.

HESY-talossa remontti on täydessä vauhdissa ja projekti etenee aikataulun mukaisesti, joten siirtyminen uusiin tiloihin pitäisi olla mahdollista marraskuun alussa.

HESY ry:n hallitus

 

Lisätietoja:

hallituksen jäsen Kirsi Sharma

puh. 040 5115767

sharma@kolumbus.fi

Eläinystävällisiä vaihtoehtoja venetsialaisten viettoon

By | Tiedotteet

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Tiedote 26.8.2019

 

Eläinystävällisiä vaihtoehtoja venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan esimerkiksi lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Venetsialaisten vietto on yleistynyt Suomessa. Venetsialaisia on pidetty veden, tulen ja valon juhlana, jonka perinteisiin kuuluvat muun muassa kokkojen poltto ja ilotulitukset. Pelastuslaitokset voivat sallia venetsialaisten aikaan ilotulitteiden käytön paikkakunnan asukkaille ilman erillistä lupaa, mikäli alueella ei ole metsäpalovaroitusta.

Ilotulituksille on turvallisia vaihtoehtoja. HESY toivoo, että kesäkauden päättäjäisiä juhlistettaisiin ilotulitteiden sijaan muilla valonlähteillä, kuten laseresityksillä, lyhdyillä, nuotiolla ja kokoilla. Tähän ratkaisuun päädyttiin esimerkiksi viime vuonna Kokkolassa, jossa venetsialaisia juhlittiin lasershow´lla.

Monet eläimet pelkäävät ilotulitteita ja voivat kärsiä useita päiviä niiden aiheuttamasta stressistä.

– Ilotulitteista lähtevä pauke, ujellus ja valonvälähdykset voivat ajaa monet eläimet paniikkiin ja vaaratilanteisiin. Esimerkiksi hädissään oleva koira voi riistäytyä taluttimesta ja paeta pitkiä matkoja. Pakokauhun vallassa koira voi eksyä, loukata itsensä, jäädä auton alle tai aiheuttaa vaaraa liikenteelle. Myös saaliseläimiin lukeutuvat hevoset reagoivat yleensä voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin. Isoina eläiminä ne ovat paniikkiin joutuessaan vakava hengenvaara ihmisille ja muille eläimille, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Ilotulitteita säikkyvät kissat saattavat piiloutua maastoon tai talon rakenteisiin, ja kesäasukkaiden voi olla vaikea löytää lemmikkejään, kun kaupunkiin paluun aika koittaa. Ilotulitteet stressaavat myös monia tuotantoeläimiä, jotka voivat vauhkoontuneina vahingoittaa itsensä pitopaikan rakenteisiin tai päästä karkuun laitumelta kohtalokkain seurauksin. Sikaloissa, navetoissa, kanaloissa ja lampoloissa eläimille aiheutuu lisäkärsimystä siitä, että ne harvoin voivat toteuttaa lajinmukaista pelkokäyttäytymistään esimerkiksi piiloutumalla. Lisäksi ilotulitteiden jäännöksiä voi joutua rehun joukkoon ikävin seurauksin.

Mökkipaikkakunnilla ilotulituksista kärsivät etenkin luonnoneläimet, jotka rakettien pauke ajaa liikkeelle.

– Suurikokoiset luonnoneläimet, kuten kauriit ja hirvet, voivat ajautua paetessaan ajoväylille ja aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja kuolonkolareita. Linnut voivat puolestaan lentää paniikissa ikkunoita, puita, rakennuksia, mainostauluja ja muita esteitä päin ja loukata itsensä. Ilotulitteet saattavat häiritä myös joidenkin myöhäisten pesijöiden rauhaa. Esimerkiksi tukkasotkalla voi olla vielä elokuussa pesässään lentokyvyttömät poikaset, Luukkainen lisää.

Ilotulitteet aiheuttavat eläimille kärsimystä myös juhlinnan jälkeen, kun maastoon jää rakettien hylsyjä, sirpaleita ja muita jäännöksiä. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, ulkona lenkitettäviä ja ulkoilevia lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä. Ilotulitteet aiheuttavat haittaa eläinten lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle. HESYn alkuun panemassa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteessa esitetäänkin, että yksityisihmisten ilotulitteiden käyttöä tulisi rajoittaa ja ilotulitenäytöksiä saisivat jatkossa järjestää vain kunta, valtio, yritykset ja järjestöt ammattilaisten avustamina. Kansalaisaloite keräsi yli 65 000 allekirjoitusta ja se toimitetaan eduskunnalle syksyllä 2019.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Yhteistoimintaneuvottelut

By | Ajankohtaista, Tiedotteet

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n hallitus on kokouksessaan 14.8.018 päättänyt käynnistää yhdistyksessä yhteistoimintaneuvottelut torstaina 22.8.2019.

 

Uuteen eläinsuojelukeskukseen siirryttäessä on odotettavissa olennaisia muutoksia työtehtävissä, työmenetelmissä sekä töiden ja työtilojen järjestelyissä. Näin ollen neuvottelut koskevat koko yhdistyksen henkilökuntaa ja neuvotteluissa edetään Yhteistoimintalain 4, 6 ja 8 lukujen mukaisesti mahdollisin henkilöstövaikutuksin tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

 

Hallitus

 

Tiedustelut:

Kirsi Sharma

hallituksen jäsen

p. 040 5115767

e-mail: sharma@kolumbus.fi