Palomieskalenteri 2019 kampanjoi kissojen puolesta

By | Tiedotteet | No Comments

Juhana Vallaksella on itselläänkin löytökissa Randy. Kuvassa oleva HESYn kissa on jo saanut kodin. Palomieskalenterin kampanjakuva: Kristi Vilmunen, KVPhoto.

Tiedote 2.7.2018

Palomieskalenteri 2019 kampanjoi kissojen puolesta

Palomieskalenteri 2019 ryhtyi eläinsuojelun sanansaattajaksi ja otti muutaman kampanjakuvan Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn hoidossa olevista hylätyistä kissoista palomiesten kanssa. Keväällä julkaistut kissakuvat tavoittivat Palomieskalenterin Facebook-sivujen kautta yli 47 000 ihmistä.

Palomieskalenterin erikoiskampanjan kohteena ovat jo toista kertaa hädänalaiset lemmikit. Tänä vuonna teemana on kesäkissailmiö. Viime vuonna Palomieskalenteri 2018 auttoi rescue-koiria julkaisemalla kuvia ulkomailta Suomeen tuoduista katukoirista, joista useimmille löytyi tempauksen ansiosta koti. Kampanjan tarkoituksena on edesauttaa hylättyjen lemmikkien uudelleensijoittumista. Loppukesästä Palomieskalenteri 2019 julkaisee Facebook-tilillään julisteen, joka kehottaa ihmisiä ottamaan vastuun lemmikeistään lomakauden jälkeenkin.

HESY on ilahtunut valistuskampanjasta ja toivoo sen tepsivän lemmikkikuumeilijoihin.

– Olemme kesän aikana levittäneet viestiä kissan ottamiseen liittyvästä lemmikin eliniän mittaisesta sitoutumisesta. Kissojen vastuuton pito on Suomessa laaja ongelma, jota on yritetty ratkoa vuosikymmeniä tuloksetta. Siksi kaikki päänavaukset, jotka kehottavat lemmikin harkittuun hankintaan, ovat tervetulleita. Kiitämme Palomieskalenterin 2019 malleja ja tiimiä erinomaisesta kampanjasta, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Palomieskalenterin avulla tehdään hyväntekeväisyystyötä, sillä joka vuosi sen koko myyntituotto tilitetään verojen ja pakollisten kulujen jälkeen valitulle yleishyödylliselle taholle. Palomieskalenteri julkaistiin ensimmäisen kerran vuodelle 2017 ja kalenterin tuotto ohjattiin Hope ry:lle. Vuoden 2018 kalenterin tuotto lahjoitetaan syksyllä Pelastakaa Lapset ry:lle. Vuoden 2019 lahjoituskohde on vielä avoinna.
Juhana Vallas opiskelee Helsingin pelastuskoulussa ja on mukana ensi vuoden kalenterissa ensimmäistä kertaa. Hänellä on itsellään 6-vuotias löytökissa Randy, ja Vallas onkin sitä mieltä, että aikuisen kissan ottamisessa on monia etuja.

– Eläinsuojista saa usein sisäsiistin, rokotetun ja madotetun lemmikin, joten käytännönläheinen ihminen säästää aikaa ja rahaa hankkimalla aikuisen eläimen pennun sijaan. Olisi tärkeää saada ihmiset ymmärtämään, miten yleistä kissojen heitteillejättö Suomessa on ja kuinka suuri merkitys uuteen kotiin pääsemisellä on yksittäisen eläimen kannalta, Vallas summaa.

Eläimen mittainen sitoumus -kampanja
HESYn Eläimen mittainen sitoumus -kampanja muistuttaa, että lemmikkiin tulee sitoutua sen koko eliniän ajaksi. Kissan kohdalla sitoutuminen voi tarkoittaa jopa 20 vuotta. Voit tulostaa tämän linkin kautta itsellesi julisteen ja jakaa tärkeää viestiämme viemällä sen vaikka lähikauppasi ilmoitustaululle. Voit myös jakaa linkin takaa löytyviä sosiaaliseen mediaan tarkoitettuja bannereita ja edistää siten eettisiä eläinsuhteita.

Lisätietoja:

Hannele Luukkainen
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Kati Kottila-Etuaro
Palomieskalenterin tuottaja, Hali ry:n puheenjohtaja
p. 040 756 8158
kati.kottila@gmail.com

 

 

Kissan stressiin on monta lääkettä

By | Tiedotteet | No Comments

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Tiedote 19.6.2018

Kissan stressiin on monta lääkettä

– aktivointi ja hyvä perushoito edistävät kissan hyvinvointia

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa Eläimen mittainen sitoumus -kampanjallaan ihmisiä kissan hyvästä kohtelusta ja perushoidon sekä virikkeellistämisen tärkeydestä. Kissa mielletään usein itsenäiseksi ja siksi helpoksi lemmikiksi. Kissa tarvitsee kuitenkin paljon aktiviteetteja. Vaille riittävää huomiota ja huolenpitoa jäänyt kissa voi alkaa kärsiä psyyken ongelmista ja käyttäytyä epätavallisesti. Myös kissan elinympäristössä tai sen omistajan perhetilanteessa tapahtuvat muutokset voivat altistaa kissan stressille ja masennukselle. Siksi kissalle on tärkeää tarjota seuraa, toimintaa, aikaa sopeutua muutoksiin ja mahdollisuus toteuttaa luontaista käyttäytymistään.

– Kissan hyvinvoinnista voidaan huolehtia monin keinoin. Jos asunnossa on parveke, sen voi verkottaa kissan ulkoilupaikaksi. Myös ulkoiluttaminen valjaissa tuo vaihtelua kissan arkeen. Sisätilat kannattaa sisustaa kissan käyttäytymistarpeita ajatellen kiipeilypuilla ja -tasoilla sekä raapimapuilla, ehdottaa HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

– Kissalla on sisäsyntyinen saalistusvietti, minkä takia sen kanssa on syytä leikkiä päivittäin. Kissan henkistä hyvinvointia voi edistää myös leluilla ja motivointitarvikkeilla. Oikea ravinto, raikas vesi ja puhdas hiekkalaatikko ovat luonnollisesti kissan perustarpeita, Luukkainen lisää.

Stressaantunut tai masentunut kissa voi ruveta merkkailemaan paikkoja, raapimaan ja kynsimään, leikkimään raisusti ja olla ärtynyt tai menettää ruokahalunsa sekä muuttua haluttomaksi ja apaattiseksi tai lihoa. Stressaantunut kissa saattaa myös joko jatkuvasti tavoitella tai välttää omistajansa seuraa.

– Kissan erilaiset käytöshäiriöt ovat hyvin yleinen syy lemmikistä luopumiseen, vaikka moniin ongelmiin olisi olemassa helppoja ja vaivattomia ratkaisuja. Kissa käyttäytyy ja voi hyvin, kun sille tarjotaan aivopähkinöitä, aikaa ja sen tarpeista huolehditaan. Jos kissan käytös muuttuu äkillisesti tai lievät käytösongelmat jatkuvat pitkään, on syytä hakeutua eläinlääkärille. Käytöksen taustalla voi nimittäin olla kipua tai sairaus. Lemmikkiin on sitouduttava vaikeinakin hetkinä, Luukkainen lisää.

Eläimen mittainen sitoumus -kampanja HESYn Eläimen mittainen sitoumus -kampanja muistuttaa, että lemmikkiin tulee sitoutua sen koko eliniän ajaksi. Kissan kohdalla sitoutuminen voi tarkoittaa jopa 20 vuotta. Perheeseen on valittava sellainen eläin, jota jaksetaan ja osataan hoitaa myös vaipparumban, työkiireiden, paikkakunnan vaihdosten ja muiden muutosten keskellä. Voit tulostaa tämän linkin kautta itsellesi julisteen ja jakaa tärkeää viestiämme viemällä sen vaikka lähikauppasi ilmoitustaululle. Voit myös jakaa linkin takaa löytyviä sosiaaliseen mediaan tarkoitettuja bannereita ja edistää siten eettisiä eläinsuhteita.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi

Vastuullinen eläinsuojelutyö yhdistää kaikkia alan toimijoita

By | Tiedotteet | No Comments

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Vastine 18.6.2018

Vastuullinen eläinsuojelutyö yhdistää kaikkia alan toimijoita

Viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa on käyty vilkasta keskustelua rescue-koirista ja eläinsuojeluyhdistysten roolista ihmisten omien lemmikkien sijoittamisessa. Jupakka sai alkunsa Ylen tekemästä laajemmasta jutusta, jossa oli haastateltu myös yhtä HESYn työntekijää. Valitettavasti jutusta sai väärän kuvan HESYn toiminnasta ja suhtautumisesta rescue-toimintaan. Haluamme painottaa, että kyseessä oli yksittäisen henkilön mielipide, joka ei vastaa yhdistyksen kantaa.

HESY arvostaa kaikkien vastuullisten eläinsuojeluyhdistysten toimintaa sekä Suomessa että myös muissa maissa. Eläinten kaltoinkohtelu on niin laajamittaista, että asian korjaamiseksi tarvitaan kaikkien järjestöjen työpanosta ja keskinäistä yhteistyötä. Yhdessä voimme vaikuttaa paremmin kaikkien eläinten hyvinvointiin kaikissa maissa.

Lähtökohtamme on, että jokaisen eläimen elämä on ainutkertainen ja jokaisella koiralla ja kissalla on oikeus kunnolliseen kotiin riippumatta siitä, missä maassa se on sattunut syntymään. Yhden eläimen pelastaminen ei muuta maailmaa, mutta se muuttaa juuri sen yhden eläimen maailman paremmaksi. Sterilointi ja kastrointi ovat ainoita pysyviä ratkaisuja löytökissa- ja löytökoiraongelman ratkaisuun niin Suomessa kuin muissakin maissa.

HESY on itsekin rescue-toiminnan uranuurtaja Suomessa. Onhan yhdistys pelastanut eläimiä jo liki 145 vuoden ajan. Lisäksi HESYllä on pitkä historia kansainvälisessäkin eläinsuojelussa, sillä kansainvälisen eläinten päivän vietto aloitettiin Suomessa jo vuonna 1909 HESYn aloitteesta.

HESYn päätehtävä on ottaa hoiviinsa heitteille jätettyjä lemmikkieläimiä ja etsiä niille uudet kodit sen jälkeen, kun eläinlääkäri on tehnyt niille perusteellisen terveystarkastuksen, rokottanut ne ja leikannut täysikasvuiset eläimet. Kaikki mahdolliset sairaudet hoidetaan ja eläimet madotetaan. Löytöeläinten lisäksi HESYlle tulee lemmikkieläimiä ns. sosiaalitapauksina eli silloin, kun omistajat ovat kykenemättömiä huolehtimaan omista lemmikeistään esimerkiksi tilanteissa, joissa omistaja on kuollut, joutunut hoitolaitokseen tai vankilaan tai eläin on otettu huostaan eläinsuojelusyistä.

Ihmiset tarjoavat HESYlle usein myös omia lemmikkejään, kun he haluavat luopua niistä erinäisistä syistä. Näissä tapauksissa HESYn rooli on neuvoa ja auttaa uuden kodin löytymisessä. Kodinvaihtajille on nykyisin ihan omia internetkanaviakin. HESYn nykyiset eläintalot ovat niin pieniä, että jos täyttäisimme eläintalomme ihmisten omilla lemmikeillä, niin silloin kodittomat kissat, koirat ja kanit jäisivät apua vaille.

Toivomme, että aivan lähitulevaisuudessa saisimme uuden eläinsuojelukeskuksen, jolloin voisimme paremmin auttaa useampia avun tarpeessa olevia eläimiä.
Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi