Title Image

4K: Miehekkäät kollit ja äidilliset nartut? Kissoja kaikki.

4K: Miehekkäät kollit ja äidilliset nartut? Kissoja kaikki.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n tiedote 14.5.2020

Miehekkäät kollit ja äidilliset nartut? Kissoja kaikki.

Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanja (4K) muistuttaa ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä.

Ihmiset keksivät kissojen leikkaamatta jättämiselle monenmoisia, mielestään hyviä syitä. 4K-kampanja kertoo, miksi mikään näistä syistä ei ole peruste jättää lemmikki leikkaamatta. Vuorossa on tiedotesarjan viides osa: kyllä kissan pitää saada toteuttaa lisääntymisviettejään.

”Kyllähän narttukissa haluaa ainakin yhdet pennut saada, ja olisi aivan kamalaa viedä kollin miehekkyys!”

Et luultavasti (ja toivottavasti) pue kissoillesi päälle pieniä mekkoja ja pussihousuja ja kata niille ruokapöytään aterimia. Näissä perusteissa on nimittäin kyse pohjimmiltaan samasta ilmiöstä: annat kissoille sellaisia inhimillisiä ominaisuuksia, joita niillä ei ole. Naaraskissat eivät haaveile perhe-elämästä, eivätkä kollikissat suunnittele, kuinka monta naarasta ne haluaisivat elämänsä aikana hurmata. Leikkaamattomat kissat kyllä parittelevat, mutta eivät tulevaisuutta suunnitellen tai tehtävälistaa suorittaen, vaan siksi, että niin hormonit käskevät. Kun hormoneja ei enää ole, ei ole hinkujakaan.

Leikkaamattomat naaraskissat voivat saada kolmekin pentuetta vuodessa, ja pentukierteen jatkuessa ne voivat kirjaimellisesti lisääntyä kuoliaaksi. Täysinpalvellut kohtu ei jaksa enää supistella, ja emo ja pennut kuolevat, kun synnytys ei etene – jos siis emo on ollut niin onnekas, että on siihen asti selvinnyt ilman synnytyskomplikaatioita, verenvuotoa, kohtutulehduksia tai kaikkia niitä muita vaivoja, jotka lisääntymisessä ovat riskinä. Leikkaamattomat kollit tappelevat itsensä helposti sairaalakuntoon niin toisten kollien kuin säpäköiden narttujenkin kanssa, sillä kissojen treffailukulttuuri ei todellakaan ole romanttista ja herkkää.

Leikattu lemmikkisi ei jää muistelemaan kaihoisasti viriiliä nuoruuttaan. Naaraskissa ei ajattele syntymättömiä pentuja eikä kolli kaipaa pähkinöitään, jostain abstraktista miehekkyydestä nyt puhumattakaan. Eläimet eivät murehdi menneitä tai tulevia: ne elävät tässä ja nyt. Älä vaaranna lemmikkisi terveyttä ja hyvinvointia omien, ihmiskeskeisten oletustesi takia. Kun lisääntymishalut ovat leikkauksen myötä poissa, kissat jatkavat täyttä kissanelämää kaikin tavoin: ne metsästävät, teroittavat kynsiään, torkkuvat, syövät, vaativat rapsutuksia, kiipeävät kirjahyllyyn, riipivät verhosi, ja elävät hyvin todennäköisesti pitkän ja terveen elämän.

Helpoin – ja tehokkain – asia, minkä jokainen meistä voi tehdä kodittomien eläinten eteen, on varmistaa, että emme itse tuota niitä maailmaan lisää. Tunne vastuusi kissanomistajana. Leikkauta lemmikkisi.

Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanjan (4K) tavoitteena on kastroida ja steriloida mahdollisimman monta koditonta kissaa vuoden 2020 aikana sekä muistuttaa ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä. Pidetään yhdessä kissoista huolta ja kissojen puolta! #4K

Kampanjan verkkosivu: www.hesy.fi/4K
Aiemmat tiedotteet: www.hesy.fi/4k-tiedotteet/

Lahjoituskanavat: 

MobilePay lyhytnumero 53287

Tekstiviestilahjoitukset: viesti [summa] HESY numeroon 16588, esimerkiksi viestillä 10 HESY lahjoitat kissojen hyväksi 10 euroa

Keräystili:
IBAN: FI09 2001 1800 113063
Viitenumero: 100 557

HESYn verkkokauppa
Lahjoita kissan sterilointi:
https://www.hesy.fi/shop/kissan-sterilointi/
Lahjoita kissan kastrointi:
https://www.hesy.fi/shop/kissan-kastraatio/

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Inari Suomela
projektisihteeri
inari.suomela@hesy.fi

Mari Aro
tiedottaja
040 532 5849
mari.aro@hesy.fi