Title Image

4K: Hyvä kissanomistaja: luonto ei hoida, vaan sinä

4K: Hyvä kissanomistaja: luonto ei hoida, vaan sinä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n tiedote 22.4.2020

Hyvä kissanomistaja: luonto ei hoida, vaan sinä

Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanja (4K) muistuttaa ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä.

Naaraskissa voi tulla sukukypsäksi jo 4 kuukauden ikäisenä ja kollikissa puolivuotiaana. Naaraskissan kiima toistuu valoisana vuodenaikana 2-3 viikon välein. Leikkaamattomat kissat alkavat usein merkkailla reviiriään virtsamerkeillä, muuttuvat levottomiksi ja mouruavat päivät pääksytysten. Kun useampi sukukypsä uros kohtaa, seuraa turpakäräjät, jossa ei kynsiä tai hampaita säästellä. Kaikki ovat stressaantuneita ja hermostuneita. Kun leikkaamaton naaraskissa pääsee viettämään romanttisia hetkiä leikkaamattoman kollin kanssa, se voi saada jopa kolme pentuetta vuodessa. Suurperhe on valmis – ja kissaäidin ensimmäiset tyttöpennut itsekin jo pieniin päin.

Kaikilta näiltä kurjuuksilta säästytään, kun kissat leikataan. Ihmiset kuitenkin keksivät kissojen leikkaamatta jättämiselle monenmoisia, mielestään hyviä syitä. 4K-kampanja kertoo, miksi mikään näistä syistä ei ole peruste jättää lemmikki leikkaamatta.

”Steriloiminen on ihan luonnotonta! Siihen liittyy riskejäkin, ja sitä paitsi leikatut kissat ovat laiskoja ja lihavia!”

Luonnollista olisi sekin, jos osa ihmisistä kuolisi alle parikymppisenä umpisuolentulehdukseen. Ihminen on tehnyt elämästä monin tavoin parempaa ja turvallisempaa sekaantumalla luonnon järjestykseen esimerkiksi kehittämällä lääketiedettä ja kesyttämällä itselleen lemmikkejä. Lemmikin omistajana olet vastuussa lemmikkisi hyvinvoinnista, ja leikkauttaminen on olennainen osa kissan terveydenhuoltoa. Leikattu kissa elää terveempänä ja pidempään.

Tiineys ja synnytys ovat kissaneidille monin verroin riskialttiimpia kuin sterilointi. Tiineysaikana kissan vastustuskyky ei ole täydessä terässä ja se on alttiimpi kaikenlaisille tulehduksille. Pennut voivat kuolla kohtuun, syntyä ennenaikaisesti tai epämuodostuneina, tai tarttua synnytyskanavaan, jolloin vain keisarinleikkaus voi pelastaa emon ja pentujen hengen. Emo voi kuolla synnytyksen päätteeksi verenvuotoon, tai sairastua vakavasti kalkinpuutteeseen tai kohtutulehdukseen. Sterilointi sujuu kivuitta nukutuksessa ja jälkilääkitystäkin on mirrille tarjolla. Sterilointi on eläinlääkärille arkinen rutiinileikkaus.

Kollikissojen leikkaus on pieni ja lyhyt operaatio, josta kolli on luultavasti toipunut heti nukutusaineen vaikutuksen hälvettyä. Samalla hälvenevät tarve merkitä reviiriä virtsamerkein, mouruta öisin ja karata tappelureissuille hankkimaan taisteluarpia ja siittämään kodittomia pentuja.

Myytti laiskoista, leikatuista kissoista, jotka eivät edes hiirestä, elää edelleen sinnikkäästi. Kissojen paikka ravintoketjussa ei kuitenkaan liity niiden hormonitoimintaan. Kissat ovat petoeläimiä, jotka saalistavat aina kun tilaisuus tulee, oli ne leikattu tai ei. Suosittelemme tietysti kissojen pitämistä sisällä, mutta jos sinulla on työtätekevä pihakissa, muista, että leikatulla kissalla on enemmän aikaa keskittyä jyrsijöiden saalistamiseen, kun sen ei tarvitse pohtia parinmuodostusta tai pentujen hoitoa. Lemmikkisi painoindeksi taas on puhtaasti sinun käsissäsi: ruoki kissaasi sille sopivalla ravinnolla ja sopivissa määrin, ja se pysyy sopivan painoisena.

Helpoin – ja tehokkain – asia, minkä jokainen meistä voi tehdä kodittomien eläinten eteen, on varmistaa, että emme itse tuota niitä maailmaan lisää. Tunne vastuusi kissanomistajana. Leikkauta lemmikkisi.

Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanjan (4K) tavoitteena on kastroida ja steriloida mahdollisimman monta koditonta kissaa vuoden 2020 aikana sekä muistuttaa ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä. Pidetään yhdessä kissoista huolta ja kissojen puolta! #4K

Kampanjan verkkosivu: www.hesy.fi/4K

Lahjoituskanavat:

MobilePay lyhytnumero 53287

Tekstiviestilahjoitukset: viesti [summa] HESY numeroon 16588, esimerkiksi viestillä 20 HESY lahjoitat kissojen hyväksi 20 euroa

Keräystili:

IBAN: FI09 2001 1800 113063

Viitenumero: 100 557

HESYn verkkokauppa:

Lahjoita kissan sterilointi:

https://www.hesy.fi/shop/kissan-sterilointi/

Lahjoita kissan kastrointi:

https://www.hesy.fi/shop/kissan-kastraatio/

Lisätietoja: 

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Inari Suomela
projektisihteeri
inari.suomela@hesy.fi

Mari Aro
tiedottaja
040 532 5849
mari.aro@hesy.fi