Title Image

HESYn vinkit paukkuaran eläimen omistajan uudenvuodenyöhön

HESYn vinkit paukkuaran eläimen omistajan uudenvuodenyöhön

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 29.12.2022

HESYn vinkit paukkuaran eläimen omistajan uudenvuodenyöhön

Ilotulitteiden pauke, ujellus ja valonvälähdykset ovat monelle eläimelle uhkaavia asioita, jotka voivat ahdistaa niitä useita päiviä. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa lemmikinomistajia varautumaan huolella vuodenvaihteeseen.

Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan. Älä koskaan ota koiraa mukaan ulos katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata. Karanneesta eläimestä on aina tehtävä katoamisilmoitus paikalliselle löytöeläintalolle.

Paukkuarkaa eläintä ei pidä jättää yksin kotiin. Lemmikille kannattaa järjestää päivän aikana liikunnan lisäksi monenlaista mukavaa tekemistä, esimerkiksi herkkujen etsintää ja luiden pureskelua, jotta se olisi illalla väsynyt ja pyrkisi lepäämään. Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia. Musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten sängyn tai hyllyn alle.

Tärkeintä on, että kotiväki suhtautuu tyynesti paukutteluun ja välähtelyyn ja osoittaa siten kaiken olevan hyvin.

– Peloissaan olevan ja levottoman kissan tai koiran ympärillä ei kannata hääriä ja hössöttää, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Erityisen paljon ilotulitteista stressaantuvat saaliseläimiin lukeutuvat hevoset. Siksi hevoset on siirrettävä hyvissä ajoin ennen kello 18:aa sisätiloihin. Ratsastustalleilla ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila voi tarttua muihin hevosiin.

– Peloissaan oleva hevonen voi pyrkiä pakoon karsinastaan ja rynnätä päin seiniä ja hypätä pystyyn. Tallinpitäjien onkin syytä varmistaa, että hevonen ei voi satuttaa itseään mihinkään karsinassa. Tallissa on suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan. Joskus hevoset saattavat säpsähdellä vielä vuodenvaihdetta seuraavanakin päivänä. Ilotulitus muodostaa siksi riskin myös hevosten kanssa toimiville ihmisille, Immonen jatkaa.

Ilotulitteista voivat stressaantua yhtä lailla tuotantoeläimet, joiden pitäjien tulee varmistaa, etteivät eläimet vahingoita itseään pitopaikan rakenteisiin tai pääse karkuun laitumelta. Myös monet luonnoneläimet kärsivät ilotulitteista, joiden pauke ajaa ne yleensä liikkeelle. Ajoteille ajautuneet eläimet voivat aiheuttaa kolaririskin.

Ilotulitteiden eläinmaailmalle aiheuttama haitta ei pääty paukuttelun loppumiseen. Maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden jäännöksiä, jotka voivat vahingoittaa eläimiä.

– Koirat saattavat pureskella ilotulitteiden hylsyjä tai vahingoittaa tassunsa sirpaleisiin tai muihin juhlinnan jäämiin. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa myös laiduntavia eläimiä. Lisäksi raketeista irtoavaa muovia, puukeppejä ja muita jäämiä voi päätyä laitumelta rehun joukkoon ikävin seurauksin, Immonen lisää.

Talousvaliokunta päätyi lokakuussa 2022 hylkäämään Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen, jonka oli allekirjoittanut 65 000 ilotulittamisen haitoista huolestunutta kansalaista. Aloitteen tavoitteena oli vähentää ilotulitteista koituvaa vahinkoa sallimalla luokkiin F2 ja F3 kuuluvien tuotteiden käyttö siirtymäajalla vain ammattilaisille.

Kun lainsäätäjät eivät aio ilotulittamiseen lähiaikoina puuttua, olisikin toivottavaa, että kaupungit, kunnat ja muut suuret toimijat toimisivat vastuullisesti ja nykyaikaisesti ilotulitehaittojen minimoimiseksi ja järjestäisivät valoshow’ita ilotulitusten sijaan. Myös yksityiset ihmiset voivat edistää entistä turvallisempaa ja terveellisempää juhlintaa jättämällä raketit ostamatta.

HESY toivoo mahdollisimman monen viettävän uudenvuodenaattoa ilman ilotulitteita. Ilotulitetuotteiden jättäminen kauppojen myyntipisteille merkitsee lemmikki-, koti- ja luonnoneläimille rauhallisempaa ja turvallisempaa vuodenvaihdetta ja vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.