Title Image

HESY löytöeläinpäivänä: adoptoi, älä osta

HESY löytöeläinpäivänä: adoptoi, älä osta

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY
Tiedote 3.3.2020

HESY löytöeläinpäivänä: adoptoi, älä osta

Maaliskuun ensimmäisenä lauantaina vietetään löytöeläinpäivää. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry haluaa kannustaa ihmisiä antamaan kodin ensisijaisesti hylätylle eläimelle, kun lemmikin hankkiminen tulee ajankohtaiseksi.

Suomessa hylätään joka vuosi tuhansia lemmikkieläimiä. Huonoin tilanne on kissoilla, joita päätyy kuntien löytöeläintaloihin joka vuosi noin 10 000 ja joista vain kymmenisen prosenttia haetaan löytöeläintaloilta takaisin alkuperäisiin koteihinsa. Koiria päätyy mieron tielle selvästi vähemmän ja noin 90 prosenttia löytöeläintaloihin viedyistä koirista noudetaan koteihinsa. Koirista siis kymmenisen prosenttia jää löytöeläintalolle etsimään uutta kotia. Kissojen ja koirien lisäksi Suomessa hylätään vuosittain kaikkia muitakin eläimiä, joita ihminen pitää lemmikkinä: kaneja, marsuja, undulaatteja, chinchilloja, kilpikonnia…

HESY haluaa muistuttaa lauantaina 7.3. vietettävän löytöeläinpäivän alla, että eläinsuojeluyhdistysten ja löytöeläintalojen hoidossa on paljon hylättyjä eläimiä, jotka kaipaavat omaa kotia. Kun harkitset lemmikin hankkimista, anna koti kodittomalle.

Lemmikkejä on perinteisesti hankittu esimerkiksi eläinkaupoista, kasvattajilta ja verkon kautta. Etenkin verkkokaupoissa kaupiteltavien lemmikkien alkuperä voi olla vaikea selvittää ja olla eettisesti täysin kestämätön. Pentutehtailijat laiminlyövät eläinten tarpeita ja eläinsuojelulain vaatimuksia rahallisen voiton maksimoimiseksi. He suosivat nimenomaan verkkokauppa-alustoja, sillä myyminen on halpaa, myyntiä ei valvota tehokkaasti ja ostajia on helpompi huijata.

Kun adoptoit lemmikin löytöeläintoimijalta, vähennät samalla uusien lemmikkien kysyntää. Se taas vähentää pentutehtailun kannattavuutta: kun kysyntää ei ole, tarjontakin tyrehtyy. Antamalla kodin hylätylle eläimelle et siis pelasta ainoastaan adoptoimaasi eläinyksilöä, vaan edesautat myös eläinten oikeuksia rikkovan toiminnan alasajoa.

Vastuullisia kasvattajia on toki myös olemassa. Eläimet hoidetaan huolella, niillä on asialliset paperit ja niitä pääsee tapaamaan ennen ostopäätöksen tekemistä. Myös rotulemmikkien ostaminen saattaa kuitenkin johtaa tilanteeseen, jossa pentuja tuotetaan emolla turhankin tiuhaan, koska kysyntää riittää. Mieti siis, haluatko kannattaa kalliiden rotueläinten lisäännyttämistä, kun maailmassa on jo tuhansia kodittomia eläimiä. Löytöeläinkodista löydät luultavasti täydellisen lemmikin, joka kaipaa kipeästi kotia. Löytöeläintalot osaavat kertoa eläimen luonteesta, tarpeista ja tavoista, joten omaan elämään sopivan lemmikin valinta on helppoa. Adoptoimasi eläin on kiitollinen mahdollisuudesta uuteen elämään.

Muista valita vastuullinen löytöeläintoimija, joka luovuttaa lemmikin uuteen kotiin leikattuna, rokotettuna ja tunnistusmerkittynä. Näin kaikki tärkeät perusasiat ovat jo kunnossa, kun uusi perheenjäsenesi saapuu loppuelämän kotiinsa.

Löytöeläinpäivät

HESY-keskuksessa järjestetään valtakunnallisen löytöeläinpäivän kunniaksi Löytöeläinpäivät 7.-8.3.2020. Tapahtuma tuo yhteen 13 löytöeläin- ja rescueyhdistystä, joiden eläimet etsivät rakastavaa loppuelämän kotia. Tule tutustumaan yhdistysten toimintaan, tapaamaan yhdistysten mainioita PR-koiria, tekemään kannatustuoteostoksia ja herkuttelemaan buffetissa. Tapahtuman aikana HESY-keskuksessa on myös avoimet ovet.

Tapahtumapaikka: HESY-keskus, Muonamiehentie 7, 00390 Helsinki
Aika: lauantai 7.3. klo 10-16, sunnuntai 8.3. klo 10-15

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/174695167213016/
HESYn kotia etsiviin eläimiin voit tutustua kotisivuillamme www.hesy.fi
ja Facebookissa https://www.facebook.com/HESYn-kotia-etsivät-eläimet-106895264184380/

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Mari Aro
tiedottaja
p.040 532 5849
mari.aro@hesy.fi