Pentutehtailu aiheuttaa surua ja kärsimystä
Valistuskampanjoista huolimatta pentutehtailtujen pentujen määrä Suomessa lisääntyy. Ilman kysyntää ei olisi tarjontaakaan – miksi ihmiset sitten tukevat pentutehtailijoita? Varsinkin pienten suosittujen rotukoirien hankinnassa voi kulua aikaa ja rahaa, ja jotkut eivät jaksa odottaa pentua vastuulliselta kasvattajalta. Toiset taas ajattelevat pelastavansa pennun pentutehtaasta ja tulevat samalla tukeneeksi pentutehtailijaa. Joku ei ehkä pysty vastustamaan pientä suloista koiranpentua, joka on myynnissä huokeaan hintaan auton takakontissa tai netin myyntipalstalla. Jotakuta ei ehkä edes kiinnosta pennun tai emon taustat, kunhan saa koiranpennun halvalla ja heti.
Lokakuussa 2018 eläinsuojeluneuvojan Minna Pellisen Facebook-päivitys pentutehtailusta kohahdutti. Pellisen jakama kuva jätesäkkeihin pakattujen pentutehtaassa kaltoinkohdeltujen emo- ja isäkoirien ruumiista järkytti ja ihmetytti. Kuitenkin jo tammikuussa 2019 uutisoitiin uudesta järkyttävästä pentutehtailusta Itä-Helsingissä. Naisen kotoa löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa, joista jokainen jouduttiin lopettamaan. Pentuja nainen myi netin myyntipalstoilla ja sosiaalisen median sivustoilla.
Pentutehtailu aiheuttaa suurta kärsimystä koiravanhemmille, joista ei pidetä huolta – koirien elinolosuhteet ovat usein järkyttävät; ilman ruokaa, vettä, virikkeitä ja liikkumatilaa. Emokoiria astutetaan jokaisesta juoksusta, mikä on vaarallista narttukoiran terveydelle. Pennuistakaan ei huolehdita riittävästi ja monesti ne jätetään myös rokottamatta siinä toivossa, että ne ehdittäisiin myydä ennen kuin laiminlyönnin oireet alkavat näkymään joko pennun terveydessä tai käytöksessä. Pentutehtailusta aiheutuu surua ja ylimääräisiä kuluja myös pentujen ostajille, kun sairasta pentua käytetään eläinlääkärissä ja hoidosta huolimatta laiminlyödyt pennut eivät aina selviä hengissä.
Pentutehtailijat pyrkivät tekemään mahdollisimman suurta voittoa, välittämättä pentujen tai koiravanhempien hyvinvoinnista. Pentutehtailusta langetettavat tuomiot ovat pieniä eikä kiinnijäämisen riski pelota. Pentutehtailijat yrittävät vedota ihmisten säälintunteeseen, joka saa monen pentutehtailua vastustavankin pään pyörälle. Koiranpennut ovat niin suloisia, että niillä sulattaa kaikkien sydämen. Pentua etsiessä pitää muistaa
varoitusmerkit, jotka osoittavat pentutehtailuun.
Vaikka koirien pentutehtailu on huomattavasti yleisintä, on viranomaisten tietoon tullut myös tapauksia, joissa kissoja ja kaneja on kasvatettu puutteellisissa oloissa pentutehtaissa. Kissanpentuja tehtaillaan jopa aiempaa enemmän. Lemmikkiä etsiessä pitää eläimestä riippumatta olla tarkkana, jos haluaa löytää itseen terveen, hyväkäytöksisen ja vastuullisesti kasvatetun kumppanin.
Ennen kuin päätät ostaa pennun
Käy katsomassa pentua useammin kuin kerran, sillä pentutehtailijat eivät siihen yleensä suostu. Tarkista silloin, että emo on terve ja eläinten elinympäristö on siisti. Pyydä nähdä terveystarkistuksesta todistus tai rokotuskortti – näin voit varmistua siitä, että pentu on terve ja rokotettu. Pyydä nähtäväksi myös rotukoiran tai -kissan rekisterikirja, tai todiste siitä, että prosessi on aloitettu. Rotukissan rekisteröintiä ei voi tehdä jälkikäteen, vaikka myyjä niin väittäisikin. Kasvattajan tulisi huolehtia myös pentujen tunnistusmerkinnästä eli mikrosirutuksesta. Voit myös tarkistaa, löytyykö myyjän numero numerotiedustelusta; pentutehtailijat käyttävät usein prepaid-liittymiä, joita on lähes mahdoton jäljittää.
Älä koskaan ota pentua, joka ei ole vielä luovutusikäinen; koirat ovat luovutusikäisiä aikaisintaan 7-8-viikkoisina, kissat taas 12-viikkoisina. Vastuullinen kasvattaja ei yritä kaupitella liian nuoria pentuja, sillä liian aikainen vieroitus voi aiheuttaa pennuille erilaisia käytöshäiriöitä. Vastuullisten kasvattajien lisäksi lemmikkejä voi hankkia luotettavista eläinsuojelujärjestöstä tai löytöeläintaloista, jolloin pääset antamaan kodin eläimelle, joka sitä todella tarvitsee.
Teksti: Krista Hagman