was successfully added to your cart.

Vantaalla tyhjennetään pentutehdasta – eläimiä järkyttävässä kunnossa

By November 21, 2014Tiedotteet, Uncategorized

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Uutinen/tiedote 21.11.2014

Vantaalla tyhjennetään pentutehdasta – eläimiä järkyttävässä kunnossa

Vantaalla toimivasta pentutehtaasta otettiin huostaan tänään 15 koiraa ja kuusi kissaa. Paikalla on käyty ensimmäisen kerran jo helmikuussa, jolloin pentutehtailijalta otettiin huostaan 20 koiranpentua. Koiria ja kissoja oli nyt pitkin asuntoa kellaria ja piharakennusta myöten, eikä koiria oltu ulkoilutettu lainkaan.

Kaikki eläimet olivat erittäin huonossa kunnossa. Esimerkiksi yksi emokoira ontui pahasti toista takajalkaansa. Toisella tiineenä olleella koiralla todettiin ultrassa napatyrä, ja sen virtsarakko oli niin pahasti ulosteen peitossa, että koira ei ole pystynyt virtsaamaan kunnolla. Ultrassa todettiin, että koiran 4–5 syntymätöntä pentua olivat vielä elossa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY:n puheenjohtaja Susanna Paavilainen oli paikan päällä auttamassa huostaanottoa tehnyttä läänineläinlääkäriä ja Vantaan virkaeläinlääkäriä ja on järkyttynyt näkemästään.

– Jo ovella vastaan tunki kammottava haju, ja huonokuntoisten eläinten näkeminen tuntuu aina pahalta. On käsittämätöntä, että jotkut voivat kohdella eläimiä näin kaltoin: koirista ja kissoista otetaan kaikki irti taloudellisen voiton takia niiden tarpeista ja vaatimuksista piittaamatta. Pentuja pitää sosiaalistaa ja emojen antaa olla rauhassa. Eläimiä on hoidettava ja pentuja opetettava tavoille. Pentutehtaiden eläimet jäävät paitsi tästä kaikesta, ja niitä pidetään elinolosuhteissa, jotka ovat nollan luokkaa ja joissa ihminenkään ei voi elää, kuvailee Paavilainen.

– Esimerkiksi luovutusikäinen koiranpentu on opetettava sisäsiistiksi. Pentutehtaalla, jossa koiria ei edes ulkoiluteta ja ne tekevät usein tarpeensa sisätiloihin, pennut jäävät vaille sisäsiisteyskasvatusta. Myöhemmällä iällä näitä koiria on erittäin vaikea opettaa tekemään tarpeensa ulos, sanoo Paavilainen.

HESY: uuteen lakiin kirjattava eläinten hoitovaatimukset

Vantaalaisen pentutehtailijan asuntoon jäi vielä koiria, ja eläinsuojeluviranomaiset ovat menossa paikalle uudelleen ensi viikolla. Toiminta jatkuu edelleen, sillä pentutehtailua on vaikea saada kuriin. Pentutehtailijat ovat nopeita liikkeissään ja usein askelen edellä viranomaisia. Valvovien viranomaisten työtä hankaloittaa sekin, että nykyiseen eläinsuojelulakiin ei ole kirjattu yksityiskohtaisia vaatimuksia koiran päivittäiselle hoidolle. Tulkinnanvaraisten normien takia pentutehtaat saadaan ajettua alas vasta kuukausien tai jopa vuosien ihmettelyn jälkeen. HESY toivookin, että koirien ja muiden lemmikkieläinten hoitovaatimukset kirjataan uuteen eläinsuojelulakiin esille niin selkeästi, että viranomaisten on jatkossa helpompi puuttua pentutehtaiden toimintaan.

Pentutehtaan koirista otettuja kuvia ja videoklippi.

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry

Susanna Paavilainen, puheenjohtaja p. 044 504 4464,
susanna.paavilainen@gmail.com