Uutinen: Autokauppa lähti mukaan tarrakampanjaan

By July 31, 2015 Tiedotteet

Autokauppa lähti mukaan tarrakampanjaan

Järvenpäässä sijaitseva Satukallion Auto ja Huolto Oy lähti mukaan SEYn ja Kennelliiton ”En jätä koiraa kuumaan autoon!” -tarrakampanjaan.

Heinäkuussa Kouvolasta kuultiin ikäviä uutisia. Koira oli kuollut kuumaan autoon sen omistajan käydessä ostoksilla. Päivä oli helteinen, lämpömittari ylsi paikkakunnalla 30 asteeseen. Uutinen järkytti järvenpääläistä autoliike- ja huoltokorjaamoyrittäjä Tiina Salmea, ja hän päätti ruveta laittamaan ”En jätä koiraa kuumaan autoon!” -tarroja firman myymiin autoihin.

– En käsitä, miten koiria ja jopa lapsia voidaan edelleen jättää yksin autoon kuumalla säällä. Osallistumalla tarrakampanjaan halusin firmamme edistävän autoilijoiden tietoisuutta helteen vaaroista lemmikeille. Tarra autossa on oivallinen keino saada viesti leviämään pitkin Suomea.

Salmi tilasi SEYltä ensi alkuun 100 auton ikkunatarraa. Firma myy vuosittain noin 200 autoa, joten tarroitus kestänee tänä vuonna pitkälle syystalveen. Salmi ei pelkää tarrojen häiritsevän asiakkaita, sillä he voivat halutessaan ottaa ne pois ja autoliikkeet liimailevat muutenkin myynnissä oleviin ajoneuvoihin erilaisia mainostarroja.

Salmella on itsellään HESYltä otettu koira Vili sekä toinen koira Ruttu. Molemmat koirat viihtyvät autossa hyvin. Tien päällä niiden hyvinvoinnista pitävät huolen jatkuvasti tarjolla oleva vesi, tauotus ja se, että koiria ei jätetä lämpimällä säällä koskaan yksin autoon.

– Kun pysähdymme kesäkuumalla mieheni kanssa automatkoilla aterioimaan, käymme aina vuorotellen syömässä. Samalla parkkiin jäänyt osapuoli päästää koirat jaloittelemaan sekä pitää takakontin ovea auki. Pitkillä matkoilla pysähdymme usein koira-aitausten kohdalla, jotta koirat pääsevät kunnolla ojentelemaan kinttujaan. Pääsiäisenä kävimme Lapissa, ja se on pitkä matka niin ihmiselle kuin koirallekin.

Salmen viesti helteisellä säällä koiransa kanssa autoileville ihmisille ja kaikille kansalaisille on napakka.

– Kuvittele, voisitko itse istua helteisenä päivänä autossa 10 minuuttia niin, että vain auton ikkuna on vähän raollaan. Veikkaan, ettei se onnistu. Ja jos näkee koiran autossa kuumalla ilmalla, asiaan on puututtava.  Ensin pitää ilmoittaa auton omistajalle. Jos auton haltija ei ole lähettyvillä, on soitettava hätäkeskukseen. Hätätilanteessa kärsivän lemmikin voi pelastaa itse rikkomalla auton ikkunan.

Poliisin vinkit tilanteisiin, joissa eläin on jätetty kuumaan autoon:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Kauppojen pysäköintipaikoilla havaituista tapauksista voit pyytää kaupan henkilökuntaa kuuluttamaan asiasta infopisteen kautta.

2) Jos auton haltijaa ei tavoiteta, soita hätäkeskuksen numeroon 112. Ota ylös auton rekisteritunnus, kirjaa ylös kellonaika ja ota mahdollisuuksien mukaan valokuva.

3) Hätätapauksissa olet oikeutettu pelastamaan kärsivän lemmikin myös itse. Tilanne on vakava, jos lemmikki ei läähätä ja on apaattinen. Silloin voi olla jo kysymys lähestyvästä lämpöhalvauksesta. Auton ikkunan rikkominen on kuitenkin se viimeinen keino. Tällaiseen tilanteen sattuessa pyydä neuvoa hätäkeskuksesta ja riko se ikkuna mikä on mahdollisimman kaukana lemmikistä.