was successfully added to your cart.

Toukokuu: Misu-kissa sai kodin kahden koiran kaverina

Misu tutustui Viliin (vasemmalla) ja Ruttuun vähitellen. Nykyään kolmikko nukkuu yhdessä.

Eläimillä on aina ollut tärkeä paikka Tiina Salmen elämässä.

– Vuoden 1994 jälkeen en ole ollut päivääkään ilman koiraa. Yhtään koiraa en ole ottanut, ne vain tulevat minulle, hän kertoo.

Salmen perheeseen on kuulunut muun muassa tanskandoggi, jonka Salmi otti, koska silloin 4,5 kuukauden ikäinen pentu ei edellisen omistajan mukaan tullut toimeen omistajan perheessä, sekä Virosta salakuljetettu pentukoira, joka oli löydetty roskiksesta.

Nykyisin Salmella on kaksi koiraa: tyttären koiran pikaromanssin tuotoksena syntynyt sekarotuinen ja nelivuotias Ruttu ja HESYn kautta otettu viisivuotias Vili.

Kun Salmi perheineen muutti Järvenpäähän, oli kodissa selvästi kissan kokoinen paikka täytettäväksi eikä vähiten siksi, että asuminen maaseutuympäristössä tarkoittaa myös sitä, että talossa ja sen ympäristössä on hiiriä.

– Olen jo pidempään halunnut kissaa ja etsiskellyt ja miettinyt asiaa pari vuotta.

Tyttö katsoi suoraan silmiin

Salmelle oli itsestään selvää, että hän ottaa kissan HESYn kautta. Koska perheessä oli ennestään kaksi aikuista koiraa, jotka eivät olleet tottuneet kissoihin, hän halusi perheeseen kissanpennun, jotta sopeutuminen olisi kaikille mahdollisimman helppoa.

Kun Salmi viime tammikuussa kävi HESYllä, yhdistyksen hoidossa oli paljon pentuja.

– Misu oli kopissaan kahdestaan siskonsa kanssa ja tuijotti minua suoraan silmiin. Tiesin ensi silmäyksellä, että tuo se on.

Salmi ei tiedä Misun taustoista kovin paljon. Varmaa on vain sen, että kissa on löydetty pentuna Kouvolasta ja se oli eläinlääkärin arvion mukaan 3,5–4,5 kuukauden ikäinen, kun Salmi näki sen ensimmäisen kerran.

– Silloin oli tammikuun 10. päivä ja keksin, että kymmenes päivä on Misun syntymäpäivä. Se täytti siis 10.4. seitsemän kuukautta.

Koirien tavat tutuiksi

Uuteen kotiinsa Misu pääsi tammikuun lopussa. Tutustuminen koirakavereihin aloitettiin rauhallisesti. Ensin Misu sai olla kuljetuskopassaan ja kaikki kolme aloittivat tutustumisen haistelemalla. Ensimmäiset yönsä Misu vietti uuden kotinsa pikkuvessassa, jossa se sai olla omassa rauhassaan.

Seuraavaksi tutustumista jatkettiin olohuoneessa, jossa Misu sai tarkkailla koiria kiipeilypuun korkeuksista turvallisen välimatkan päästä. Misu keksi pian toisenkin tavan pitää turvaväliä koiriin. Kissa vetäytyi kaapin lasiovien taakse tarkkailemaan koiria ja haisteli uusia asuinkumppaneita suojassa lasiovien pienistä raoista.

– Kissa itse määräsi tutustumisen tahdin, Salmi kuvailee.

Ensimmäiset kymmenen päivää Salmi piti kissaa erillään koirista ja antoi niiden tutustua ja olla keskenään vain valvotusti. Sen jälkeen ne ovat saaneet liikkua talossa vapaasti keskenään. Nykyään kissa ja koirat nukkuvat yhdessä päiväunia sängyssä.

– Hirveän hyvin koirat ovat Misun ottaneet. Ruttu pesi Misua varsinkin alkuun tosi paljon, vaikka onkin leikattu. Viliä Misu taas kiusaa, koska se ei komenna kissaa. Kissa osaa kyllä käyttää sitä hyväkseen, Salmi nauraa.

Misu myös oppi nopeasti koirien tavat.

– Jos koirat lähtivät jahtaamaan sitä, se pysähtyi. Ja jos koirat innostuvat liikaa, se heittäytyy selälleen, niin koirat rauhoittuvat heti.

Misu on jo tottunut ulkoilemaan valjaissa.

Seurakatti

Misu on kiltti ja leikkisä kissa.

– Erityisesti se tykkää noutaa leikkihiirtä. Välillä se tuo hiiren jo neljältä aamulla sänkyyn ja hurisee vieressä, kun yritän vielä nukkua.

Misu on myös mielellään sylissä ja on muutenkin hyvin seurallinen.

– Se kulkee jaloissa koko ajan. Kissan kanssa saakin olla tarkkana, koska eihän siitä kuulu mitään ääntä, kun taas koirat ovat isoja eivätkä edes pääse liikkumaan huomaamatta.

Misu on myös hyvin kiltti.

– Se ei ollenkaan raavi huonekaluja. Teimme heti alusta asti niin, että jos se alkoi kynsiä jotain, nostimme sen raapimapuulle. Nyt se tekee sen itse. Misu katsoo, ja kun sille sanoo ei, se menee raapimapuulle.

– Kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin, eikä kissa ole purrut tai raapinut lainkaan. Alkuun Misulla oli leikkiessä kynnet esillä, mutta se on oppinut nopeasti myös koirien kanssa, ettei se ole hyvä juttu.

Misu on myös kova leikkimään.

– Ja hirveä sotkemaan. Ruokaa löytyy joka paikasta, Salmi nauraa.

Myös esimerkiksi leipäpussin sulkijat katoavat hetkessä Misun leikkeihin.

– Misu on hyvin seurallinen katti. Vieraita se vielä vähän aristaa, mutta tulee kyllä jo esiin, kun meillä käy kyläilijöitä. Pieniä lapsia Misu vielä vähän varoo, kun ei ole niin tottunut pikkuväkeen. Mutta kyllä kissa jo uskaltautuu heitäkin lähestyä.

Kesällä Misu pääsee ulkoilemaan kotinsa pihalle. Perheen koirat ovat kesäisin saaneet kulkea vapaasti aidatulle pihalle, mutta Misua varten on jo hankittu valjaat, joita on sovitettukin.

– Ostimme jo alkukeväästä valjaat, ja Misu antoi kiltisti pukea ne ja tottui niihin tosi hyvin.

– Kyllä nämä eläimet tuottavat meille niin paljon iloa päivittäin!

Teksti: Saara Kerttula

HESY sai kokonaan uuden hallituksen

HESYlle valittiin yhdistyksen vuosikokouksessa 30.4. kokonaan uusi hallitus, kun vanha hallitus erotettiin. HESYn puheenjohtajaksi valittiin Hannele Luukkainen. Yhdistyksen hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Martti From, Jarmo Kelo, Satu Kouvalainen, Tiina Larsson, Sirpa Paakkola ja Kirsi Sharma. Varajäseniksi tulivat valituiksi Minna Lahti ja Seija Paakkola-Kuusinen.

Hallituksen jäsenten vastuualueet ovat nähtävissä HESYn sivuilla julkaistussa tiedotteessa.HESYn kannatustuotteita kesäkauteen

Tassut hihassa -huppari 40 €
Tassut hihassa -hupparin toisessa hihassa on tassurivi-painatus. Ladyfit. Materiaalit: 80 % puuvillaa ja 20 % polyesteriä. Värivaihtoehdot ovat musta ja pinkki. Koot: XS–XL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Tassut, aikuisten t-paita 13 €
Classic-mallinen t-paita, jossa on kaksipuolinen veikeä tassu-painatus. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–XXL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Cat Power, aikuisten t-paita 13 €
HESYn klassikkopaita, jossa on Cat Power -painatus kissahahmolla. Classic-malli. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–XXL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Seuraava kuukausikirje ilmestyy kesäkuussa.  

Aurinkoista kevättä ja kesän odotusta!

Toivottavat HESY:n eläimet ja henkilökunta.

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESY:n tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi

Mikäli et enää halua kuukausikirjettä sähköpostiisi, ilmoita asiasta edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.