was successfully added to your cart.

“Miksi HESY pyytää lahjoituksia vaikka sillä on miljoonia tilillään?”

By December 11, 2017Uncategorized

HESYn tilillä ei ole miljoonia, eikä edes yhtä miljoonaa. HESYlle vuosikymmenten aikana kertynyt omaisuus on sijoitettu arvopapereihin, joiden tuotolla kustannetaan HESYn toimintaa. Samalla tavalla toimivat kaikki muutkin pitkäikäiset hyväntekeväisyysjärjestöt toimintansa jatkuvuuden takaamiseksi.

HESYllä on kaksi eläintaloa, vuokratila kirpputorille, yli 20 palkattua työntekijää ja noin 500 hoidettavaa eläintä vuosittain; sähkölaskuja, vesilaskuja, kiinteistökuluja, siivousvälinekuluja, eläinlääkärikuluja, eläinruokakuluja. HESYn toiminta, eli kodittomien eläinten kuljettaminen ja hoitaminen sekä tiedotustoiminta, maksaa reilun miljoonan vuodessa. Yli miljoona euroa, joka vuosi. Jos toiminta kustannettaisiin pelkästään tämänhetkisellä omaisuudella, se päättyisi noin neljän vuoden päästä – lopullisesti. Toimintaa kustannetaan joka vuosi useilla sadoilla tuhansilla, jotka nostetaan arvopapereiden tuotoista. Jos tuotto ei riitä, kosketaan myös pääomaan. Kun pääomaan kajotaan, vähenevät myös sen tuotot, ja pahimmassa tapauksessa syöksykierre on valmis. Sijoitettu pääoma on siksi välttämätön HESYn toiminnan jatkumiselle.

Kaikki lahjoitukset, niin tavarat, ruuat kuin rahakin, menevät lyhentämättöminä eläinten hyväksi: lahjoitusvaroja käytetään ainoastaan siihen kohteeseen, joihin ne on annettu. Lahjoitus- ja perintövarojen varaan lasketaan myös HESYn toiminnan budjetoinnissa, ja siksi olemme HESYn eläinten puolesta tavattoman kiitollisia joka ikisestä märkäruokapussista ja kissanhiekkasäkistä, jonka lahjoituksena saamme.

HESYn budjetti tuloineen ja menoineen on julkista tietoa. Viime vuoden taloustiedot löytyvät täältä.