was successfully added to your cart.

Marras-joulukuu: Eetun kolmas elämä

Eetun kolmas elämä

Hylätyksi aikanaan joutunut Eetu harjoittelee uusia taitoja ”kissakoulussa”. Annamari Jukkolan mukaan löytökissaa otettaessa on kuunneltava järkeä.

Annamari Jukkola oli miettinyt perheensä kanssa jo useamman kerran kissan ottamista, mutta lopullisena kimmokkeena kissalliseksi taloudeksi muuttumiselle toimi viime kesänä lehdessä julkaistu juttu. Artikkelissa kerrottiin HESYn toiminnasta ja jokakesäisestä löytökissasumasta.

Jukkoloilla oli kaksi kriteeriä kissan valintaan. Ensinnäkin kissan olisi viihdyttävä myös omissa oloissaan. Toisekseen kissan olisi sopeuduttava olemaan sisätiloissa. Sitten Jukkolat suuntasivat HESYlle ja ihastuivat rauhalliseen Eetuun. Eetu oli HESYllä jo toistamiseen. Ensimmäisen kerran kissa päätyi yhdistyksen hoitoon vuonna 2014. Eetu pääsi uuteen kotiin, mutta se jouduttiin palauttamaan takaisin vuonna 2017.

– Halusimme tutustua paremmin Eetuun ja kävimme katsomassa sitä muutaman kerran. Nämä kohtaamiset riittivät vakuuttamaan meidät siitä, että tulemme toimeen keskenämme. Näimme, että Eetu todella tarvitsi oman kodin. Se ratkaisi asian.

Annamari Jukkola sanoo, että Eetun ottaminen ei tapahtunut ex tempore -hengessä, vaan tarkan harkinnan tuloksena. Perhe oli jo etukäteen tutustunut löytökissoja käsittelevään materiaaliin ja siihen, miten löytökissojen kotiuttaminen onnistuu. Lisäksi he keskustelivat HESYn eläintenhoitajien kanssa löytötaustaisten kissojen pitoon liittyvistä tyypillisimmistä haasteista.

Eetu määrää tahdin

Uudessa kodissaan Eetu oli aluksi melko pelokas ja valvotti koko perhettä ensimmäisenä yönä.  Eetu kuitenkin selkeästi piti ihmisistä ja halusi rohkaistua. Se oli kissojen tapaan uteliaskin.

– Pyrimme helpottamaan Eetun sopeutumista olemalla sen seurassa ja tarjoamalla kissalle myös omaa tilaa. Turvallisten arkirutiinien, mieluisien kokemusten sekä rohkaisujen avulla Eetu pääsi kiinni normaaliin kotielämään, Annamari Jukkola sanoo.

Asioissa on edetty Eetun tahtiin.

– Olemme leikittäneet Eetua ja harjanneet kollin turkkia siten, että kissa on saanut vetää rajan, jota ei ole halunnut meidän sillä kerralla ylittävän. Olemme kuunnelleet kissaa, ja hyvä käytös on aina palkittu kiittelyin ja herkuin. Tämä on lisännyt selvästi Eetun itseluottamusta.

Luokan priimus

Eetu on uusissa tilanteissa varautunut. Sitten Eetun uteliaisuus voittaa vähä vähältä pidättyväisyyden.

– Eetu tarvitsee aikaa sulatellakseen uusia asioita ja sopeutuakseen uuteen ympäristöön. Päästyään liiasta arkuudestaan Eetu on osoittautunut leikkisäksi veijariksi, joka puskee kovasti ja kerjää huomiota.

Tavattoman älykäskin kolli on. Eetu ymmärtää nopeasti leikkien ideat ja sen, mitä siltä odotetaan.

– Eetu on sysännyt mielikuvituksemme liikkeelle. Meidän on alvariinsa keksittävä uusia tapoja, joilla houkuttelemme Eetun leikkimään. Nokkela Eetu onkin nyt ”kissakoulumme” oppilas ja harjoittelee kotioloissa valjaiden käyttöä, antaa käsipäivää ja käy makuulle herkkuja vastaan. Olemme tehneet myös pikkupyrähdyksiä rappukäytävään ja siivousparvekkeelle.

Kissa on opettanut vastuunottoa

Eetu on löytöeläin, mikä näkyy sen käytöksessä. Kissa pelkää kovia ääniä ja äkkinäisiä liikkeitä. Esimerkiksi ovisummerin äänen kuullessaan Eetu säntää sängyn päiväpeiton alle turvaan. Sen sijaan vieraisiin aikuisiin ja jopa lapsiin kissa on jo alkanut luottaa.

– Eetu istuu rauhassa sylissämme ja antaa silittää itseään, siis vatsan puoleltakin!

Kun Eetu muutti Jukkoloille, perheen koko arki muuttui. Kissan ottaminen on tuonut mukanaan paljon vastuuta.

– Kodin tarjoaminen hylätylle eläimelle on ollut kokonaisuudessaan hyvin positiivinen kokemus. On palkitsevaa nähdä, kuinka kovia kokenut eläin alkaa voida paremmin ja nauttia elämästä.

Teksti: Kirsi Ilves
Kuva: Annamari Jukkola


Tue kodittomien lemmikkieläinten hyväksi tehtävää työtä

Voit tukea Eetun kohtalotovereita tekemällä lahjoituksen HESYn avustustilille FI09 2001 1800 113063. Kirjoita viestiksi ”Lahjoitus” tai käytä viitenumeroa 100586. Pienikin lahjoitus auttaa!

 

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:llä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa, jonka numero on: RA/2017/13. Lupa on voimassa 1.2017–31.12.2017 Uudenmaan maakunnan alueella. Kerättyjä varoja käytetään vuosien 2017–2018 kuluessa.


12. klo 18–18.30 Eläinten jouluhartaus
Maanantaina 11.12. klo 18–18.30 Latokartanon torilla, Viikin kirkon edustalla järjestetään eläinten jouluhartaus, jossa rukoillaan lemmikkien ja kaikkien eläinten puolesta. Tapahtumaan osallistuvat voivat ottaa  mukaansa lemmikkinsä kuvan, jos paikan päälle saapuminen eläimen kanssa ei onnistu. Tapahtumassa lauletaan joululauluja ja kerätään kolehti HESYn kodittomien lemmikkien hyväksi. Tarjolla on lämmintä mehua. Tapahtuman Facebook-sivut. 


HESYn kannatustuotteita joululahjaksi tai omaksi iloksi

HESYn seinäkalenteri 2018, 12 € 
HESYn vuoden 2018 seinäkalenteri sopii hyvin joululahjaksi ja omaan käyttöön. Seinäkalenteri esittelee vuoden jokaisena kuukautena yhdistyksen pelastaman eläimen kuvan ja onnellisen käänteen saaneen tarinan. Hanki omasi tai anna lahjaksi! Hinta 12 €. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Alle 20 euron tilauksiin lisätään 5 euron käsittelymaksu. Tutustu ja tilaa.

Joulukorttinippu 10 kpl / 2 €
HESYn joulukortit ovat tulleet myyntiin. Joulukortteja myydään 10 kappaleen nipuissa 2 euron hintaan. Kuva-aiheina ovat ”ilves” ja ”jouluhalaus”. Sekanippu kostuu sattumanvaraisista kuva-aiheista. Kaikki kuva-aiheet ovat tuttuja aiemmilta vuosilta. Tutustu ja tilaa.

Uutuustuotteet!
HESYn t-paitamallisto on täydentynyt uusilla painatuksilla, jotka ovat Cat Crusader, Dog Defender ja Rabbit Rescuer. Hanki nyt itsellesi tai lahjaksi HESYn veikeä uutuuspaita. T-paita on oivallinen ostos esimerkiksi pukinkonttiin.

Cat Crusader, 19 €
Cat Crusader -t-paitaa on saatavana classic- eli perusmallina.  Värivaihtoehdot ovat pinkki ja musta. Koot XS–XXL. Hinta 19 €. Hanki omasi tai anna lahjaksi! Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Alle 20 euron tilauksiin lisätään 5 euron käsittelymaksu.

Dog Defender, 19 €
Dog Defender -t-paitaa on saatavana classic- eli perusmallina.  Värivaihtoehdot ovat pinkki ja musta. Koot XS–XXL. Hinta 19 €. Hanki omasi tai anna lahjaksi! Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Alle 20 euron tilauksiin lisätään 5 euron käsittelymaksu.

Rabbit Rescuer, 19 €
Rabbit Rescuer -t-paitaa on saatavana classic- eli perusmallina. Värivaihtoehdot ovat pinkki ja musta. Koot XS–XXL. Hinta 19 €. Hanki omasi tai anna lahjaksi! Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Alle 20 euron tilauksiin lisätään 5 euron käsittelymaksu.


Hyvää joulun ja talven odotusta!

Toivottavat HESYn eläimet, henkilökunta ja hallitus

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESYn tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi

Linkki esitteeseen.                                Linkki esitteeseen.