was successfully added to your cart.

Maaliskuu: Nunu valloitti ensisilmäyksellä

By March 18, 2016Kuukausikirjeet

– Koti tuntuu enemmän kodilta, kun täällä on karvatassu sulostuttamassa arkea, kuvailee Tuuli Pohjola.

Löytökissa Nunun seikkailut ilahduttavat uudessa perheessä

Tuuli Pohjola oli haaveillut omasta lemmikistä lapsesta saakka, mutta allergiseen lapsuudenkotiin sellaista ei aikoinaan voitu hankkia. Alkusyksystä 2015 palaset kuitenkin loksahtivat viimein paikoilleen, kun elämäntilanne ja avopuoliso näyttivät vihreää valoa uudelle perheenjäsenelle.

Veikeän mustavalkoinen Nunu‐kissa oli puolestaan päätynyt HESYlle vuoden alkupuoliskolla. Se oli jo kertaalleen löytänyt kodin, mutta edellinen omistaja ei syystä tai toisesta pystynytkään pitämään Nunua.

Pohjolalle oli selvää, että koti annetaan kodittomalle tai pitovaikeuksien takia luovutettavalle, aikuisikään ehtineelle kissalle.

– Kävin paikan päällä HESYn Itä-Pakilan Eläinsuojelukeskuksessa kahteen otteeseen katsomassa löytökissoja, ja yhdistyksen toiminta teki vaikutuksen. Siellä mennään eläimen hyvinvointi edellä. Ensikohtaaminen Nunun – silloisen Hopsun – kanssa on jäänyt elävänä muistiini, sillä kissaneiti vei sydämeni välittömästi.

– Kopistaan ojentautui pienikokoinen kissa, joka iski silmää ja antoi eskimopusun, Pohjola nauraa.

Päätös Nunun adoptoimisesta syntyi helposti ja harkintaviikko varauksen jälkeen tuntui pitkältä. Kissan saapumista odotettiin innolla ja sille rakennettiin oma kiipeilypuu ja pesä. Kun Nunu lopulta tuli perheeseen, se sopeutui uuteen kotiinsa nopeasti ja osoittautui varsinaiseksi seuraneidiksi.

– Herätessä ja kotiin tullessa saa osakseen melkoisen määrän puskemista ja purinaa. Myös kyläilijät kissa ottaa vastaan hellyydellä.

Tutkimusretkiä ja arjen riemua

Nunun tyypillinen päivä alkaa sisäpihan ikkunoiden näkymien äärellä. Ensimmäinen kerros tarjoaa oivat näkymät pikkulintujen ja töihin lähtevien naapureiden tarkkailuun. Kun kissa huomaa muun perheen heräävän, se tulee reippaasti tervehtimään “kurr”‐äännähdyksellä ja seuraa tiiviisti perässä aamutoimien aikana.

Päiväsaikaan ihmisten ollessa töissä Nunu nukkuu tassut lämpöpatterilla ja ihmettelee ulkomaailman elämää. Työstä palaavat se toivottaa tervetulleiksi kierähtämällä selälleen eteisessä, ja iltaisin vuorossa on leikkimistä sekä ihmisten kanssa puuhailua.

Nunusta löytyy roppakaupalla rohkeutta ja uteliaisuutta. Nämä luonteenpiirteet näkyvät sen tavassa tutkia tarkasti kodin kaikki kaapit ja hyllyt – välillä luvalla, joskus huomaamatta niihin pujahtaen. Jännittäviä ovat erityisesti seikkailut, joissa suunnataan kodin ulkopuoliseen maailmaan.

– Sisäpihalla on käyty jo muutaman kerran valjaissa. Kerrostalon kaikuva rappukäytävä on inhottava paikka, mutta kellarissa on hauska tehdä tutkimusretkiä. Nunun elämässä riittää iloa. Sen lempiasioita maailmassa ovat esimerkiksi pomppivat pikkupallot ja pahvilaatikot. Pingispallot ja avokadon kivet saavat kyytiä pitkin asuntoa, kun kissa pääsee saalistushurmokseen.

– Pallojen kanssa Nunu voi leikkiä itsekseen ja vaikka öisin muiden asukkien iloksi. Ihan viime aikoina Nunu on oppinut pyytämään pallonheittoon: katse ihmiseen, “kurr” ja katse palloon. Helppo homma. Nunulla on myös ikioma pahvilaatikko, josta se tykkää vaania ohikulkevia ihmisiä. Varomatonta uhkaakin pehmeä tassun täpäytys, Pohjola kuvailee.

Ensimmäinen kerros tarjoaa Nunulle oivat näkymät pikkulintujen ja töihin lähtevien naapureiden tarkkailuun.

Vinkkejä löytöeläimen hankintaan

Pohjolan neuvoina löytöeläimen hankkimista pohtivalle ovat seuraavat seikat: asian harkitseminen huolella, oman sitoutumisen punnitseminen sekä lajin perusoppaisiin perehtyminen. Löytöeläimen kohdalla on myös muistettava, että sen aikaisemmat kokemukset ihmisestä saattavat vaikuttaa sen käytökseen.

– Kissa on mielestäni suhteellisen helppohoitoinen eläin, mutta tarvitsee päivittäistä huomiota: seuraa ja leikittämistä, ruokintaa ja hiekkalaatikon puhdistusta. Kissa on myös pitkäikäinen ja voi elää yli 20‐vuotiaaksi.

Löytöeläin on Pohjolan mielestä turvallisinta hankkia luotettavalta taholta, joka huolehtii, että eläin on asianmukaisesti tarkistettu ja rokotettu. Asiantunteva luovuttaja osaa myös kertoa tarkempia tietoja löytöeläimen luonteesta ja erityisvaatimuksista.

Pohjolan perheessä ollaan ikionnellisia uudesta tulokkaasta ja kaikki on sujunut erinomaisesti.

– Koti tuntuu enemmän kodilta, kun täällä on karvatassu sulostuttamassa arkea.

Teksti: Johanna Hakanen

Seuraava kuukausikirje ilmestyy huhtikuussa. Mukavaa kevättä!

 Toivottavat HESY:n eläimet ja henkilökunta.

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESYn tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi

Mikäli et enää halua kuukausikirjettä sähköpostiisi, ilmoita asiasta edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.