was successfully added to your cart.

Lokakuu: Tessu murtaa luutuneita käsityksiä punakorvakilpikonnista

By October 19, 2015Kuukausikirjeet

Pikkuruinen Tessu pääsi punakorvakilpikonnaksi pikavauhtia uuteen kotiin, uudelleensijoitus kesti vain kaksi kuukautta.

Tessu murtaa luutuneita käsityksiä punakorvakilpikonnista

Tessu on onnekas kilpikonna. Espoosta huostaan otettu pikkuruinen punakorvakilpikonnapoikanen ehti vain kääntyä Viikin löytöeläintalossa, kunnes se sijoitettiin HESYlle ja sitä kautta uuteen kotiin. Katso jutun lopussa oleva video Tessun ensihetkistä HESYllä. 

HESYlle helmikuussa tuodulla Tessulla riitti kysyntää alusta alkaen. Se ehdittiin varata jo kertaalleen ennen nykyisen kodin löytymistä Kaisa Vääräniemen luota. Aikaa uudelleensijoittumiseen meni vain pari kuukautta, mitä voi pitää pikatahtina punakorvakilpikonnan ollessa kyseessä.

Vääräniemen innostus kilpikonniin kumpuaa lapsuudesta. Heidän perheessään oli
90-luvulla kaksi eläinkaupasta hankittua punakorvakilpikonnaa, joihin hän oli veljensä kanssa hyvin kiintynyt. Vuodet kuluivat, ja Vääräniemi aikuistui ja muutti omilleen. Vuoden 2006 jälkeen hänellä ei ollut lemmikkejä, vaikka koiran tai kilpikonnan hankinta olikin käynyt välillä mielessä.

Kun aika vihdoin tuntui olevan kypsä, Vääräniemi suuntasi eläinkauppaan ja koki yllätyksen. Kilpikonnia ei ollutkaan useimpien eläinkauppojen lajivalikoimassa, ja hän sai tietää, että vieraslajiksi luokiteltujen punakorvakilpikonnien tuontikielto kattaa koko EU-­alueen.

– Minulle kerrottiin, että monia kilpikonnia hylättiin takavuosikymmeninä, kun ne kasvoivat isoiksi ja niiden pitkäikäisyys pääsi yllättämään eläimen haltijan. Ulkomailla olin nähnyt eläinkaupoissa myytävänä pieniä kilpikonnia, jotka olivat vieneet sydämeni, joten minulla heräsi ajatus kodin tarjoamisesta yhdelle hylätylle kilpikonnalle.

Kun Vääräniemi sitten näki Tessu-nimisen punakorvakilpikonnan ilmoituksen HESYn verkkosivuilla, hän oli myyty, mutta piti malttinsa.

– Olin hakenut jo helmikuussa internetistä tietoa punakorvakilpikonnista. Kun näin Tessun ilmoituksen, kävin katsomassa punakorvakilpikonnaa muutaman kerran paikan päällä ja mietin asiaa perin pohjin ennen lopullista päätöstäni. Lopputulos oli sekä minun että Tessun kannalta hyvä: kilpikonna sai asiantuntevan kodin, minä sydänystävän.

Huomionkipeä seuramies

Reippaan ja uteliaan luonteensa sekä nuoren ikänsä ansiosta Tessu kotiutui nopeasti. Pikkupunakorva oli jo alusta asti suorastaan huomionkipeä! Vääräniemeä tällainen piirre ei hämmästyttänyt.

– Huomasimme jo lapsuudenaikaisia kilpikonniamme hoitaessa niiden luonne­erojen olevan suuria. Meidän kilpikonnistamme naaras oli paljon aggressiivisempi ja touhukkaampi kuin uros, joka oli ujohko ja arahko. Monet saattavat luulla kilppareiden olevan tylsiä ja vain mököttävän nurkassa, mutta ainakaan Tessun kohdalla tällainen otaksuma ei pidä paikkaansa! Akvaariosta saattaa kuulua polskimista jo aamuviideltä, ja Tessu tulee aina tervehtimään minua, kun asetun akvaarion viereen.

Tessun päivä alkaa aikaisin, usein ennen kuin muu kotiväki on hereillä. Kun aamiainen on tarjoiltu, Vääräniemi lähtee töihin ja punakorvakilpikonna jää lepäilemään ja “ottamaan aurinkoa” lämpölampun alle.

– Joinain päivinä Tessu saattaa uiskennella koko päivän, toisina taas oleskella puun päällä, Kaisa Vääräniemi kuvailee.

– Kun tulen töistä kotiin, on jälleen ruoka-­aika. Krantuhkolle lemmikille kelpaa usein vain eläinkaupasta ostettu kilpikonnien purkkiruoka tai suurin herkku eli kuivattu kala.

Tessu on varsin sosiaalinen eläin ja innostuu suuresti yhteisistä leikkihetkistä Vääräniemen kanssa. Yhtä tohkeissaan punakorvakilpikonna on, kun asuntoon tulee vieraita kyläilemään. Heidän uteliaat hämmästelynsä ovat mannaa tälle huomiota janoavalle otukselle. Tessu tykkää myös tarkkailla ympäristöään ja seuraa Vääräniemeä katseellaan tämän tehdessä lähtöä huoneesta. Poistuessaan ovesta Vääräniemi melkein tuntee punakorvan katseen selässään.

Tieto madaltaa uudelleensijoituksen kynnystä

Vääräniemen mielestä punakilpikonna on suhteellisen helppo lemmikki. Toki aikaisempi kokemus lajista on sujuvoittanut hänen selviytymistään kilpikonnan hoidosta ja käsittelystä. Tärkeintä on säännöllinen ruokinta, veden puhtaanapito ja UV-­valon tarjoaminen seuranpitoa unohtamatta, konkari kertoo.

– Tessun kunto oli hyvä jo silloin, kun hain sen HESYltä maaliskuussa. Sen kilpi on hyvässä kunnossa, ja ruokakin maistuu. Pientä kasvuakin on havaittavissa. Paremmin ei sopeutuminen olisi voinut sujua.

Vääräniemellä ei ole aiemmin ollut HESYltä otettuja lemmikkejä, ja hän on siksi hyvillään, että päätyi ottamaan kilpikonnan eläinsuojeluyhdistykseltä. Hän tietää, että erityisesti punakorvakilpikonnien uudelleensijoittaminen on hankalaa, ja uskoo tämän johtuvan vähäisestä lajin tuntemuksesta. Monet saattavat esimerkiksi säikähtää lajin pitkäikäisyyttä.

– Toki jokaisen lemmikiksi hankittavan lajin tarpeisiin ja hoitovaatimuksiin pitää tutustua etukäteen ja miettiä tarkkaan, onko itsellä resursseja tarjota sille parhaat mahdolliset olosuhteet. Niin minäkin olen tehnyt ja todennut juuri kilpikonnan sopivan minulle tosi hyvin. Kilpikonnat ovat seurallisia, mutta eivät tarvitse niin paljon aikaa itselleen kuin useimmat muut lemmikkieläimet. Olen ollut hyvin iloinen, että Tessu löysi kodin juuri minun luotani!

Katso video Tessun ensipäivistä HESYllä.

Teksti: Mariam Benemla

31.10. klo 13–17 Helena Telkänrannan luento: Millaista on olla eläin?

Eläinten älykkyys, tunne-elämä ja kokemusmaailma mietityttävät monia. HESYn ja KIVA-team ry:n järjestämällä luennolla lähestytään näitä aiheita koirien, kissojen ja muiden lemmikkieläinten näkökulmasta.

Paikka: Ponnen maja, Espoo (Vihdintien varressa)

Hinta: 46 euroa sis. kahvin/teen

Ilmoittautuminen: http://goo.gl/forms/Uc8RfDrAkD Ilmoittautumiset 21.10. mennessä. Luennolle mahtuu 60 henkeä.

Paikalla on molempien yhdistysten info- ja myyntipisteet. Paikalta voi ostaa myös Helena Telkänrannan uutuuskirjan tarjoushintaan 30 eurolla. Kirjan saa halutessa kirjailijan signeeraamana.

Tue HESYä shoppailun lomassa  

Tue HESYä ilmaiseksi samalla kun shoppailet verkossa. Helpfreely.org tarjoaa tuhansia verkkokauppoja, joiden kautta osa ostostesi arvosta lahjoitetaan automaattisesti HESYlle. Auttaminen on helppoa, sosiaalista ja sataprosenttisesti ilmaista. Rekisteröidy ja aloita varojen kerääminen HESYn kodittomien eläinten hyväksi jo tänään!

Seuraava kuukausikirje ilmestyy marraskuussa. Kirpakkaa loppusyksyä!

Toivottavat HESY:n eläimet ja henkilökunta.

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESYn tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi

Mikäli et enää halua kuukausikirjettä sähköpostiisi, ilmoita asiasta edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.