was successfully added to your cart.

Marraskuu: Lampaat houkuttelevat ihmisten ilmoille

By November 12, 2013Kuukausikirjeet

Moni HESYn pelastama kissa on saanut uuden viran tassutohtorina erilaisissa palvelukodeissa. Suurta suosiota niittäneet Roihuvuoren lampaat kulkevat hieman samoilla jäljillä.

Roihuvuoren vanhusten palvelukodin takapihalla majailee kesäisin kolme sesonkilammasta, joilla on tärkeä tehtävä. Ne yhdistävät sukupolvia. Päkättävät sorkkaeläimet houkuttelevat alueelle runsaasti lapsiperheitä, ja pikkuväen iloinen hihkunta vetää paikalle palvelutalon asukkaat. Virkistävän ulkoilun ja oleilun lomassa ikäihmiset evästävät lapsia lampaiden hoidossa. Onhan monella palvelukodin asukkaalla omakohtaisia kokemuksia lampaista.

– Ei siitä niin montaa vuotta ole, kun lampaat olivat vielä arkipäiväinen näky Helsingin liepeillä. Nyt lampaat ovat kaupungissa harvinaistuneet, ja seniorikansa tietää, että niistä saa aina viriteltyä jutun juurta. Lampaat ja lapset houkuttelevat asukkaamme ihmisten ilmoille, Roihuvuoren palvelukeskuksen osastohoitaja ja lammas-idean yksi äiti Laura Karlsson kuvailee.

Lampaat ovat Roihuvuoren palvelukeskuksen vieraina yleensä juhannuksesta lokakuun puoliväliin. Tämän vuoden lammaskolmikko, Päkä, Musta ja Mandela, on siis jo muuttanut takaisin alkuperäiseen kotiinsa Keravan vankilaan, jossa lampaiden kaitsenta on puutarhanhoidon tapaan osa vankien kuntouttavaa työtoimintaa.

– Näistä lampaista on tullut todella tärkeitä hyvin monille eri elämäntilanteissa oleville ihmisille. Hellyydenkipeän lampaan villaiseen kylkeen on lohdullista upottaa kätensä ja hörökorvaan kuiskailla salaisuutensa, oli oma ikä tai status mikä hyvänsä. Eläin ei tuomitse, Karlsson tietää.

Roihuvuoren palvelutalon kesälampaiksi valitaan joka vuosi uudet karitsat Keravan vankilan lampolasta. Uusien tulokkaiden saapuminen on suuri tapaus, jota odotellaan Roihuvuoressa kovalla tohinalla jo keväästä lähtien. Yhtä suuri on surutyö, kun läheisiksi tulleista otuksista on aika erota syksyllä.

– Tiedotamme lampaiden lähdöstä alueen asukkaille, jotta kaikki ehtivät tulla sanomaan niille hyvästit. On lohdullista tietää, että osa kesävieraista päätyy apilalampaiksi jatkamaan sukua ja karitsoimaan seuraavan vuoden tulokkaita, joten saatamme saada ensi kesänä vieraiksemme Päkän, Mustin tai Mandelan jälkeläisiä.

Arjen elävöittäjät 

Ensimmäiset kesälampaat saapuivat Roihuvuoren vanhustenkeskukseen vuonna 2011, kun pihan tyhjäksi jäänyt tila haluttiin saada mielekkääseen käyttöön. Lampaiden ajateltiin elävöittävän asukkaiden arkea ja soveltuvan hyvin vanhusten seuralaisiksi.

– Lampaat ovat keskikokoisen koiran kokoisia, joten niitä on helppo rapsutella eivätkä ne pelota asukkaita. Meille on aina valikoitu sosiaalisimmat, rohkeimmat ja sen verran ahneet yksilöt, että niitä on helppo syöttää kädestä. Vetreimmät asukkaamme pääsevät tekemään tuttavuutta lampaiden kanssa aitaukseen.

Työntekijöiden kannalta oleellista on, että lampaat ovat suhteellisen helppohoitoisia ja monet arkirutiinit rullaavat melkein itsestään. On eläintenhoito silti aika erilaista kuin vanhustenhoito.

– Lampaiden hoito merkitsee lisävastuuta, mutta samalla se rauhoittaa, virkistää ja tarjoaa mukavaa puuhastelua yhdessä asukkaiden kanssa. Monet kerrat olen vetänyt kesken työpäivän lantsarit jalkaan ja talsinut aitaukseen. Koko kesän kuivatan kotona leipää lampaiden hiukopaloiksi, Karlsson summaa.

Kokeilun kautta hoitorutiinit haltuun

Vaikka lampaiden hoito monipuolistaa henkilökunnan työtä, on hoitovuorot päätetty jakaa tasan useamman eri yksikön kesken, jotta työ ei kuormita liikaa samoja työntekijöitä. Vuorot vaihtuvat viikoittain, ja hoito koostuu pääasiassa lampaiden ruokinnasta, voinnin tarkkailusta ja päivän kuulumisten kirjaamisesta. Työtä helpottaa se, että kesän aikana lampaita ei tarvitse keriä.

Roihuvuoren vanhustenkeskus on jakanut lampaiden hoitoa myös muiden tahojen ja apurien kanssa.

– Olemme tehneet viimeiset kaksi vuotta yhteistyötä kaupunginosan nuorisotalon kanssa siten, että sen nuoret kesäleiriläiset ovat hoitaneet välillä lampaita. Myös keittiömme työntekijät jakavat lampaille herkkuja. Uusimmat ”lampurimme” ovat olleet minun poikani ja lammaskoira Eetu, joka harjoitteli kesällä ahkerasti paimentamista, Karlsson listaa.

Nykyään lampaiden hoito sujuu Roihuvuoren vanhustenkeskuksen henkilökunnalta jo rutiinilla. Alku oli opiskelua, kokeilua ja oppimista. Ensimmäisenä kesänä lampaat karkasivat kolme kertaa, ja niitä kanniskeltiin joka kerta puolen kylän voimin takaisin aitaukseensa.

– Lampaat onnistuivat puskemaan aitan kulmauksen lävitse karkuteille. Kun aita laitettiin kuntoon, elikot eivät ole enää päässeet pakosalle.

Vaikka lammaskuuluisuudet ovat nyt jatkaneet matkaansa eteenpäin, Roihuvuoren vanhustenkeskuksen ikäihmiset eivät ole jääneet vaille eläinterapiaa. Syksystä kevääseen lampaiden jättämää aukkoa paikkaavat palvelukodin vakituiset tassuterapeutit: kaksi löytöeläintaustaista kissaa ja henkilökunnan koirat. Vanhukset saavat näin nauttia eläinten läheisyydestä ja silittelystä vuoden jokaisena päivänä.

HESYn tassutohtorit maailmalla:

Hermannin elämästä Siltamäen palvelutalon asukkaiden parissa kerrottiin vuoden 2010 kuukausikirjeessä. Herkun kuulumiset ovat saavat jatkoa HESYn tuoreimmassa (2/2013) jäsenlehdessä. Alkuvuoden kuukausikirjeessä kerrottiin Hipsusta, joka lohduttaa ja ilahduttaa nykyään muistisairaita.

HESY:n tuotevalikoimaa

HESY:n seinäkalenteri 2014
HESYn seinäkalenteri esittelee vuoden jokaisena kuukautena yhden yhdistyksen pelastaman eläimen kuvan ja onnellisen käänteen saaneen tarinan. Hanki omasi tai anna lahjaksi. Kuvat: Sarri Kukkonen. Bibigonin kuvan on ottanut Krista Rosenlöf. Hinta 10 euroa. Tutustu ja tilaa. 

Uudet joulukortit
HESYn uudet joulukortit ovat tulleet myyntiin. Tilaa omasi ajoissa. 1-osaiset kortit maksavat 0,50 euroa kappale, 10 kortin nippu maksaa 4 euroa. Kaksiosaiset kortit maksavat 1 euron kappale, 10 kortin nippu maksaa 8 euroa. Tutustu joulukorttivalikoimaan.

V-aukkoinen Cat Power -T-paita (ladyfit-malli)
HESY:n uutuustuote. Koot: S-XL. Väri: musta. Hinta 13 euroa.

Kestosuosikki! HESY:n T-paita
T-paidat ovat HESY:n suosituimpia tuotteita. Hanki omasi tai osta lahjaksi! Valikoimassa on useita painatuksia. Koko- ja värivaihtoehdot vaihtelevat eri painatuksissa. Myös ladyfit-malleja ja lasten kokoja. Hinta 13 euroa. Tutustu mallistoon. 

Kankainen ekokassi
HESY:n kankainen ekokassi kulkee kätevästi mukana niin kauppaan, torille, urheiluharrastuksiin kuin mökille. Painatuksena Dog Power, Cat Power ja Tassut. Kassi on väriltään valkoinen. Hinta 5,50 euroa.

Kewätkirja
Etsitkö lukemista syysiltoihin tai lahjaksi ystävälle? Hanki vuonna 1894 julkaistu, Sakari Topeliuksen kirjoittama ja R. Hertzbergin kuvittama ihastuttava pikku kirjanen Ensimmäinen kewätkirja Suomen kewätyhtiöille. Topelius perusti 1870 Suomen ensimmäisen Maj Föreningen -nimisen eläinsuojeluyhdistyksen pikkulintujen suojelemiseksi. Tästä ”Kevätyhdistyksestä” tuli myöhemmin HESY. Sivuja tässä nidotussa laitoksessa on 30. Hinta 5 euroa.

Kulkukollin kirpputori  

Kulkukollin kirpputorilla on paljon syys- ja talvivaatteita. Valikoimassa on pitkähihaisia paitoja, farkkuja, takkeja ja muita lämpimiä vaatteita. Sisustajille on tarjolla mm. kynttilänjalkoja, astioita, pöytäliinoja ja koriste-esineitä. Urheilijat ja keventäjät voivat hakea inspiraatiota kuntoiluun kirpputorin urheiluvälineiden ja -vaatteiden valikoimasta. Kulkukollin kirpputorille voi lahjoittaa kaikki tarpeettomat tavarat myytäväksi löytöeläinten hyväksi. (Isoja huonekaluja, kodinkoneita ja patjoja, emme valitettavasti voi tilanpuutteen vuoksi ottaa vastaan).

Yhdyskunnantie 11
Avoinna:
ma-pe klo 15–18, la 12–15 ja su 12–18

Perintöpuoti

Perintöpuoti on pullollaan hyvää ja huokeahintaista lukemista. Puodista löytyy lisäksi koruja, tauluja, astioita, vaatteita ja mitä erilaisimpia vanhoja aarteita. Valikoima vaihtuu jatkuvasti, tervetuloa tekemään löytöjä! Mäkelänkatu 34, Vallila. Avoinna ma-pe klo 11–18.

Seuraava kuukausikirje ilmestyy joulukuussa. Mukavia loppusyksyn hetkiä!

Toivottavat HESY:n eläimet ja henkilökunta.

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESY:n tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi
Mikäli et enää halua kuukausikirjettä sähköpostiisi, ilmoita asiasta edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.

Kodittomien eläinten avustustili:

NORDEA 200118-113063
IBAN:FI09 2001 1800 113063
Rahankeräysluvan numero: 2020/2012/3760

Jäsenyys:

Voit tukea eläinsuojeluyhdistyksen toimintaa liittymällä jäseneksi. Aikuisilta jäsenmaksu on 25 euroa vuodessa ja nuorisojäseniltä (alle 18 v.) 15 euroa vuodessa. Ainaisjäsenyyden maksu on 375 euroa.

Jäseneksi voit liittyä yksinkertaisesti maksamalla jäsenmaksun suoraan HESY:n tilille Nordea 174530-130031. Muista merkitä viestitietoihin oma nimesi, osoitteesi, syntymäaikasi ja maininta “Jäsenmaksu”. Ainaisjäseniksi liittyvien tulee merkitä viestitietoihin maininta “Ainaisjäsenyys”. Kaikki uudet jäsenet saavat noin parin viikon sisällä viimeisimmän jäsenlehden ja tietoa lähiajan tapahtumista.

Rahankeräysluvan numero: 2020/2012/3760