was successfully added to your cart.

Kylmät kelit koettelevat lemmikkieläimiä

By January 5, 2017Tiedotteet

HESYlle tulee joka talvi kissoja, joilla on paleltumavammoja korvanlehdissä tai hännässä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 5.1.2017

Kylmät kelit koettelevat lemmikkieläimiä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että pakkaset piinaavat myös lemmikkieläimiä. Yhdistys on erityisen huolissaan kylmillä keleillä pitkään ulkona pidettävien lemmikkien hyvinvoinnista. Pahimmillaan kovat pakkaset voivat aiheuttaa eläimelle pakkasenpuremia ja jopa vaarallisen hypotermian.

Suomeen saapunut kylmä ilmamassa koettelee myös lemmikkieläimiä. Erityisessä vaarassa ovat pitkiä aikoja kylmälle ilmalle altistuvat ulkokoirat ja lähes ympäri vuoden ulkoilevat kissat sekä ulos hylätyt kissat ja muut lemmikkieläimet.

– Kissoja saatetaan pitää vielä 2010-luvulla paukkupakkasilla pitkiä aikoja tai jopa ympärivuotisesti ulkona, ja jotkut suomalaiset ilmeisesti uskovat niiden jopa kestävän kylmää. Tällainen käsitys tuntuu elävän etenkin maaseudulla, jossa ulkona elelevät puolivillit kissalaumat ja maalaistalojen navettakissat työllistävät eläinsuojeluväkeä ja -viranomaisia. Lemmikkikissalle pitäisi kuitenkin ehdottomasti taata pääsy lämpimään kylmällä säällä, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

– Aivan yhtä järkyttävää on, että ulkona voidaan pitää ympärivuotisesti lyhytkarvaisiin rotuihin lukeutuvia koiria, jotka eivät kestä pakkassäitä juuri lainkaan. Lyhytkarvaisten ja pohjavillattomien koirarotujen edustajia, kuten esimerkiksi suomenajokoiria, dobermanneja ja mopseja, ei tulisi jättää pakkasilla ulos kauppojen eteen edes ostosten ajaksi, Luukkainen jatkaa.

Suomen eläinsuojeluasetusten mukaan eläimellä tulee olla riittävä suoja liiallista kylmyyttä vastaan ja ulkona saa ympärivuotisesti pitää vain sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen. Ongelmia aiheuttavat kuitenkin lain tulkinnanvaraisuus ja valvonnan vaikeus. Kun eläinsuojelulain uudistus etenee asetuksiin, niiden avoimiksi ja tulkinnanvaraisiksi jääviä säädöksiä eläimen suojan tarpeesta kylmyydeltä olisikin syytä tarkentaa.

HESY kehottaa kaikkia lemmikinomistajia siirtämään eläimet kovilla pakkasilla sisätiloihin ja suojaamaan lyhytkarvaiset ja pohjavillattomat koirat takeilla lyhyilläkin ulkoilulenkeillä. Koiran tassuihin kannattaa laittaa lisäksi talvella tossut, jotka suojaavat sitä samalla tiesuolalta. Jos ulkona tapaa paukkupakkasilla ilman omistajaa harhailevan koiran, kissan, kanin tai muun lemmikkieläimen, se on paras ottaa ensin lämmittelemään sisätiloihin ja viedä sitten paikkakunnan löytöeläintalolle.

Jos eläimen jättää niille sijoilleen, sen kohtaloksi voi koitua hypotermia. Hypotermiassa eläimen ruumiinlämpö laskee vaarallisen alhaiseksi. Jos eläimen keho menettää enemmän lämpöä kuin pystyy sitä tuottamaan, sydämen, hermojärjestelmän ja muiden elintärkeiden elinten toiminta heikkenee. Jos eläin ei saa ensiapua ja eläinlääkärin hoitoa, se voi kuolla elinten toimintojen lopulta pettäessä.

Pakkasenpuremia ilmaantuu eläimille, jotka altistuvat kylmälle ilmalle pitkään. Paleltumien syntyminen on kehon selviytymiskeino äärimmäisissä olosuhteissa. Kun eläin on kauan kylmissään, sen verenkierto muuttuu ja veri virtaa tärkeisiin elimiin kuten sydämeen, keuhkoihin, maksaan ja munuaisiin. Samalla veren virtaaminen kehon uloimpiin osiin – kuten korviin, häntään ja tassuihin – pysähtyy, mikä voi aiheuttaa kuolioita, joiden seurauksena esimerkiksi kissan korvan kärjet voivat irrota.

HESYlle tulee joka talvi kissoja, joilla on paleltumavammoja korvanlehdissä tai hännässä. Yhdistyksen hoitoon on kerran tuotu myös kissa, joka oli jäätynyt vatsakarvoistaan maahan kiinni.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi