Title Image

Kissan kalikivirus

Kissan kalikivirus

Mikä se on?

Kissojen kalikivirus (FVC) on yleinen, erilaisia hengitysteiden infektioita aiheuttava virus. Kissojen kalikiviruskantoja on monenlaisia ja oireet voivat vaihdella olemattomista hyvinkin vakaviin.

Miten se tarttuu?

FVC tarttuu kissasta toiseen kissan nenän, suun ja silmän eritteiden kautta sekä ihmisen vaatteiden tai käsien välityksellä. Virus voi elää kissan elimistön ulkopuolella jopa useita viikkoja. Epäsuora kontakti on siksi yhtä tärkeä tartuntatapa kuin suorakin. Viruksella ei myöskään ole passiivista muotoa (kuten vaikkapa herpesviruksella), vaan viruksen saanut kissa on aina aktiivinen kantaja ja levittää virusta joko ajoittain tai jatkuvasti.

Miten se ilmenee?

Yleisimmin kalikivirus aiheuttaa suun haavaumia, nuhaisuutta, aivastelua ja kuumeilua. Kissa voi suun haavaumista johtuen kuolata. Jotkut viruksen muodot aiheuttavat myös niveloireita, jolloin kissa liikkuu jäykästi tai ontuu.

Miten sitä hoidetaan?

Itse virustartuntaan ei ole hoitoa, vaan hoidot lievittävät tartunnan aiheuttamia oireita. Kissa voi tarvita esimerkiksi silmätippoja, särkylääkettä tai nestehoitoa. Viruksen rikkomaan kudokseen pesiytyy helposti bakteereja, joten usein kissa saa myös antibioottia. Suun haavaumat voivat tehdä syömisestä kivuliasta, joten omistajan tulee huolehtia, että kissalla on pehmeää naposteltavaa. Kissa tulee pitää lämpimässä, vedottomassa ja rauhallisessa paikassa.

Voiko sen estää?

Kalikiviruksia vastaan on rokotteita, jotka pyrkivät suojaamaan kissan mahdollisimman monelta viruskannalta. Kaikkia kantoja ehkäisevää yhtä rokotetta ei kuitenkaan ole. Rokote on tehokkain, kun se annetaan ennen tartuntaa. Rokotuksen saanut kissa myös sairastuu lievemmin kuin rokottamaton kissa.

Kuinka vakava tauti on?

Tavallisimmin oireet ovat kissalle epämukavia, mutta eivät vakavia, ja etenkin aikuisten kissojen toipuminen on tukihoitojen avulla nopeaa. On kuitenkin olemassa myös muutamia hyvin vaarallisia kalikikantoja, jotka aiheuttavat jopa kuolemaan johtavan ankaran keuhkokuumeen. Useimmiten vakavimman muodon uhriksi joutuvat pienet pentukissat.

TL;DR

Kalikivirus aiheuttaa aktivoituessaan kissalle flunssaoireita ja suun alueen haavaumia. Aikuinen kissa toipuu sairausepisodista yleensä oikein hyvin. Stressi toimii usein infektion laukaisijana, joten mitä tasaisempaa ja rauhallisempaa kissan elo on, sitä terveempänä se pysyy.

Kaliki tarttuu kissasta toiseen hyvin herkästi, joten kalikikissa kannattaa ottaa vain toisen kalikikissan seuraksi. Kissan kalikivirukset eivät tartu ihmiseen, joten voit huoletta hellitellä FVC-positiivista lemmikkiäsi!