was successfully added to your cart.

Kevät on kissojen leikkauttamisen aikaa

Leikkaamaton kissa voi sukukypsyyden saavutettuaan alkaa mouruta ja käyttäytyä levottomasti. Kuva: Kari Markovaara / HESY

Tiedote 15.4.2014

Kevät on kissojen leikkauttamisen aikaa

 Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että sukukypsyyden saavuttaneet kissat, joilla ei aiota teettää pentuja, on syytä leikata keväällä menohalujen hillitsemiseksi ja ei-toivottujen pentujen välttämiseksi.

Keväällä monen kissan hormonit alkavat hyrrätä. Kissa tulee sukukypsäksi yleensä 6–12 kuukauden ikäisenä. Tyttökissalla voi olla kiima-aikoja läpi vuoden, mutta viimeistään kiiman laukaisee valon määrän lisääntyminen keväällä. Kiimassa naaraskissa käyttäytyy levottomasti ja kutsuu uroksia naukumalla kovalla äänellä. Joskus ääntely on lähes taukoamatonta.

Kiima-aikana tyttökissa kiinnostuu enemmän ympäristöstään ja saattaa karata. Karkumatkan jälkeen on yleensä odotettavissa pentuja kahden kuukauden kuluttua. Jatkuva pentujen saaminen rasittaa kissaa, ja pennuille voi olla vaikea löytää uusia, vastuuntuntoisia koteja. Uroksilla ei ole varsinaisia kiima-aikoja, mutta sukukypsien poikakissojen virtsa alkaa haista väkevälle ja ne saattavat ruveta merkkaamaan reviiriään sisätiloissa ja ryhtyä mouruamaan.

Suomessa jätetään heitteille vuosittain tuhansia kissoja, jotka ovat syntyneet ei-toivottuina, koska omistajat eivät ole leikkauttaneet lemmikkejään. Kissoja hylätään myös silloin, kun ne saavuttavat sukukypsyyden ja alkavat käyttäytyä hankalasti, koska kissaa ei joko raaskita tai viitsitä leikkauttaa tai siihen ei ole yksinkertaisesti varaa. HESY muistuttaa, että kodittomien ja heitteille jätettyjen kissojen määrää voidaan kuitenkin vähentää tehokkaimmin juuri leikkauttamalla kissat.

– Steriloinneilla ja kastroinneilla voidaan ennaltaehkäistä myös kissojen karkaamisia. Karannutta, leikkaamatonta kissaa saattaa olla vaikea löytää. Leikattu kissa pysyy paremmin kotinurkilla, koska sukuvietti ei houkuttele sitä kosiomatkoille. Leikatulla kissalla on myös pienempi vaara joutua tappeluihin ja saada vakavia vammoja ja tarttuvia tauteja. Leikkauttamalla kissansa omistaja kantaa siten vastuun lemmikkinsä hyvinvoinnista, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen kertoo.

Kissojen suositeltava leikkausikä on 8–12 kuukautta, mutta leikkauksella ei ole yläikärajaa. Tyttökissa steriloidaan eli siltä poistetaan munasarjat ja kohtu osittain tai kokonaan. Leikkauksen jälkeen sille ei enää tule kiima-aikoja eikä se siten voi saada pentuja. Poikakissa kastroidaan eli siltä poistetaan kivekset, jolloin sen sukuhormonien tuotanto loppuu, virtsan haju vähenee eikä kissa enää merkkaile.

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry

Hannele Luukkainen, puheenjohtaja p. 040 547 7770,
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Erja Veivo, tiedottaja p. 040 577 4733,
erja.veivo@hesy.fi