was successfully added to your cart.

Kesäkuu: Päivärutiinit rauhoittivat villikon

By June 21, 2016Kuukausikirjeet

Doris nautti elokuisesta kesäpäivästä vuonna 2015.

Doriksen tarina:

Päivärutiinit rauhoittivat villikon

Doris oli aivan ainutlaatuinen koira, kuten kaikki eläimet. Terhakkaasta temppuilijasta kasvoi osaavissa käsissä korrekti kaveri. Viime keväänä koitti eron hetki, kun Doris matkasi sateenkaarisillan tuolle puolen, hyvän elämän eläneenä. 

Doriksen elämä ei alkanut lupaavimmalla tavalla. Koira otettiin huostaan Espoosta, ja se vietti lähes vuoden HESYn koiratalolla ennen uuden kodin löytymistä. Koirasta oltiin kiinnostuneita, mutta harva täytti kriteerit, joita uudelta omistajalta edellytettiin. Doris oli niin energinen ja myönteisellä tavalla hankala, että sille oli vaikea löytää sopivaa soppea ja tietotaitoista perhettä, jonka kanssa elää omanlaistaan elämää.

Sitten yhdistykseen tuli yhteydenotto Johanna Eloniemeltä, jolla on kokemusta koirien hoidosta jo lapsuudestaan asti. Hän suhtautui Doriksen konstikkaaseen käytökseen lähinnä haasteena ja päätti tarjota sille kodin. Koitokseen lähtemisen perimmäisenä pontimena oli naisen palava halu auttaa yhteiskuntamme heikoimpia: hylättyjä eläimiä.

– Alku oli koko perheellemme kuitenkin vaikeaa. Meillä oli Dorista huomattavasti pienempi Jenni-niminen narttukoira emmekä uskaltaneet jättää niitä keskenään kotiin. Lisäksi Doris oli uudessa paikassa aivan paniikissa. Se koetti toistuvasti puskea voimalla ulos omasta kymmenen neliömetrin ikkunallisesta huoneestaan, Eloniemi muistelee vuosien takaisia tapahtumia.

Yhteiseloa helpotti kuitenkin se, että Doris halusi vältellä ristiriitoja. Tämä selvisi, kun se jäi Jenni-koiran kanssa ensimmäistä kertaa keskenään samaan tilaan. Vauhdikas Doris kunnioitti heti Jennin tilantarvetta. Jenni taas oppi ajan myötä sietämään vilkasta kaveriaan.

Puoli vuotta Doriksen saavuttua taloon se sai rikoskumppanikseen uuden hulivilin: villakoira Sampsan. Kaksikolle kehkeytyi pian tavaksi hiipiä jääkaapille, kun muu kotiväki oli poissa.

– Doris avasi jääkaapin kuonollaan, minkä jälkeen veijarit pääsivät saaliin kimppuun. Ongelmasta päästiin kuitenkin pienillä toimenpiteillä, kuten esimerkiksi siten, että Doris joutui pyytämään katseellaan luvan syödä ruokansa, kun kuppi laskettiin sen kuonon eteen. Enää sen jälkeen ”Dee” ei yrittänyt päästä jääkaapissa olevien herkkujen kimppuun.

Doris oli metkuilua rakastava ja nokkela koira, mutta todella helppo ja luotettava lemmikki.

Keppostelu oli osa luonnetta 

Doriksen elämä rullasi alun jälkeen mukavasti. Pelot olivat tiessään, ja tutut päivärutiinit loivat turvallisuuden tunnetta. Erityisen tarkka Doris oli ruokailun täsmällisyydestä.

– Jos esimerkiksi aamuruuan jälkeinen puruluu meinasi unohtua, Doris tuli häntä heiluen viereeni, tuijotti tiukasti silmiin ja muistutti minua lempeällä katseellaan asiasta. Jos tämä ei tepsinyt, Doris tehosti viestittelyään: se alkoi poimia pyykkinarulla kuivuvia sukkia ja toi ne tyköni. Viimeistään silloin muistin, mikä oli unohtunut.

Vaikka Doris olikin metkuilua rakastava ja nokkela koira, oli se samalla todella helppo ja luotettava lemmikki. Pienet jekut olivat Eloniemen mielestä osa Doriksen luonnetta, eivätkä ne häntä häirinneet.

Muistot eläimistä elävät

Eloniemi ei tiedä Doriksen taustoista juuri mitään, mutta jotain hän pystyi päättelemään sen käytöksestä. Koiralla oli kotiutumisen alkuaikoina esimerkiksi tapana ahdistua, jos vesi oli päässyt loppumaan sen juomakiposta. Silloin koira saattoi kaataa kastelukannun vedet lattialle juotavaksi.

– Ehkä Doriksen oli pitänyt käyttää älyään selvitäkseen, Eloniemi pohtii.

Häntä itseään eläinten huono kohtelu surettaa. Eloniemi on ollut erittäin eläinrakas jo lapsesta asti. Kymmenvuotiaana hän sai ensimmäisen koiransa, jota hoiti yhdessä siskonsa kanssa.

– Koirat ja eläimet merkitsevät minulle todella paljon. Meillä on ollut mieheni kanssa myös hamstereita ja kaneja, jotka ovat kaikki saaneet liikkua päivittäin kotona vapaana. Olen iloinen siitä, että olemme onnistuneet opettamaan myös poikamme kunnioittamaan kaikkia luontokappaleita.

Eloniemi on rakastanut ja rakastaa edelleen kaikkia eläimiään. Niistä jokaisen muisto on jäänyt elämään hänen sydämeensä ikiajoiksi, kuten myös huhtikuussa edesmenneen Doriksen.

– Tiedän, etten koskaan saa toista Doriksen kaltaista. Toivoimme koko perhe, että olisimme saaneet viettää Deen kanssa vielä monta yhteistä vuotta, mutta se kuitenkin sairastui alkuvuodesta vakavasti. Eutanasialle ei ollut vaihtoehtoja.

Johanna Eloniemi perheineen ikävöi kovasti keppostelevaa koiraansa.

– Elämän on kuitenkin jatkuttava. Me muistelemme usein silmät kyynelissä, mutta myös nauraen Doriksen hauskoja tempauksia. Se oli huikea koira! Sampsakin on alkanut viime päivinä liikkua itsenäisesti koira-aitauksessa, jossa se ei yksin viihtynyt Doriksen kuoleman jälkeen. Se on selvästi surrut monivuotista laumakaveriaan.

Teksti: Mariam Benemla

Kirpputori SaunaKatissa alkaa alennusmyynti 1.7.

Kaikki Kirpputori SaunaKatissa olevat tuotteet myydään heinäkuun aikana 50 % alennuksella. Elokuun alussa siirrytään 70 % alennuksiin.

Kirpputorin toiminta lopetetaan, joten KAIKKI MYYDÄÄN POIS! 

Osoite: Metsäpurontie 25, 00630 Helsinki.

Aukioloajat:

ma-pe klo 11–18
la ja su klo 11–16
Puh. 040 577 1494

Kirpputori pidetään suljettuna viikonloppuisin 1.7. lähtien aina 12.8. asti, jolloin myynti loppuu ja kirpputori suljetaan.

Loppuunmyynnin takia kirpputorille ei oteta enää vastaan myyntiin tarkoitettuja lahjoitustavaroita

Eläinsuojelukeskuksen kesän aukioloajat

HESYn Eläinsuojelukeskuksen (Yhdyskunnantie 11) toimitilat ovat kesällä avoinna seuraavanlaisesti:

  • Eläinsuojelupuoti on avoinna ma-ti klo 10–17 ja ke-pe klo 10–18. Eläinsuojelupuoti on kiinni la-su.
  •  Eläintilat ovat avoinna ke-pe ja su klo 15–18. Eläintilat ovat kiinni ma-ti ja la.

Juhannuksena  24.–26.6HESYn puhelinpäivystys ja kaikki toimitilat – eläintilat, toimisto, puoti, Kirpputori SaunaKatti ja Perintöpuoti – ovat kiinni.

Tervetuloa käymään aukioloaikoina!

HESYn kannatustuotteita kesäkauteen

Tassut hihassa -huppari 40 €
Tassut hihassa -hupparin toisessa hihassa on tassurivi-painatus. Ladyfit. Materiaalit: 80 % puuvillaa ja 20 % polyesteriä. Värivaihtoehdot ovat musta ja pinkki. Koot: XS–XL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Tassut, aikuisten t-paita 13 €
Classic-mallinen t-paita, jossa on kaksipuolinen veikeä tassu-painatus. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–L ja XXL. Koko XL on loppunut. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Cat Power, aikuisten t-paita 13 €
HESYn klassikkopaita, jossa on Cat Power -painatus kissahahmolla. Classic-malli. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–XXL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.


Seuraava kuukausikirje ilmestyy heinäkuussa.  

Aurinkoista keskikesää!

Toivottavat HESY:n eläimet ja henkilökunta.

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESY:n tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi

Mikäli et enää halua kuukausikirjettä sähköpostiisi, ilmoita asiasta edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.