was successfully added to your cart.

Huhtikuu: Kissaperheellisen monet elämät

By April 21, 2016Kuukausikirjeet

Juha tapasi Tiikerin ja Jellonan vuonna 2013 HESYn eläintiloissa. Siitä alkoi uusi perhe-elämä.

Kissaperheellisen monet elämät

Kissat ovat aina kuuluneet Juha Tikkasen elämään. Hänen kissarakas isänsä huolehti siitä, että lapsuudenkodissa asui useita kissoja, ja kissat ovat kuuluneet alusta asti myös omilleen muuttaneen Juhan kotiin.

– Taavin ja Touhon otimme silloisen avovaimoni kanssa talouteemme vuonna 1991, Juha kertoo ensimmäisistä kissoistaan. Kissat olivat tuolloin 8-viikkoisia pentuja.

– Veljeksistä toinen eli valitettavasti vain 4,5-vuotiaaksi, sillä se putosi parvekkeen kaiteelta alas uudessa asunnossa, vuoden 1996 pitkäperjantaina, Juha muistelee.

– Se oli luonnollisesti hyvin musta perjantai.

Eloonjäänyt kissaveljes sai uuden velipuolen HESYltä otetusta Sakesta, ja Juha piti yhdessä avovaimonsa kanssa visusti huolen siitä, etteivät kissat vahingossakaan pääsisi parvekkeelle. Tiet avovaimon kanssa erkanivat, mutta mies ja kissat elivät onnellisina yhdessä yli kymmenen vuotta.

Onni katkesi auto-onnettomuuteen, joka ruhjoi Juhalta olkapään ja avasi kissojen kantokopat.

– Taavi ja Sakke karkasivat Lempäälän metsiin, eikä niitä useista etsinnöistä huolimatta koskaan löytynyt.

Uuden alun mutkia

Tragediat jättivät jälkensä: kesti useita vuosia ennen kuin Juha pystyi taas ajattelemaan kissojen hankkimista. Vuonna 2013 tie vei kuitenkin takaisin HESYlle, jossa Juha tapasi Tiikerin ja Jellonan.

– Jellona sai nimensä tuuhean turkkinsa mukaan, Tiikeri taas raitojensa.

Tiikeri ja Jellona syntyivät HESYllä neljän pennun poikueeseen. Emokissa Vini oli aikoinaan otettu huostaan kissalaumasta, jonka omistajalta elämä oli karannut käsistä. Tiikeri ja Jellona saivat kuitenkin tasapainoisen alun elämälle “hoitoemon” luona ja olivat valmiita perhe-elämään, kun tiet Juhan kanssa kohtasivat.

Perhe-elämä alkoi silti säikähdyksellä. Juha oli asennuttanut tuuletusikkunaan verkon pitämään kissat turvallisesti sisällä, mutta yhtenä yönä ikkuna oli jäänyt huonosti lukitsematta. Jellona, joka on kissaveljistä omapäisempi ja itsenäisempi, käytti tilaisuutta hyväkseen ja onnistui aukaisemaan ikkunan.

– Se putosi toisesta kerroksesta, mutta pensaitten päälle.

Jellona karkasi tiehensä, mutta jäi lähistölle. Kun Juha laittoi karkulaisesta ilmoituksia naapurustoon, yhteydenottopyyntöjä tuli välittömästi.

– Näin Jellonan kerran, mutta se ei ollut minua tuntevinaankaan eikä antanut ottaa kiinni, Juha sanoo.

Nälkä ja uuden kodin ikävä iskivät ilmeisesti pian tämän jälkeen, sillä kun Juha ja Jellona kohtasivat seuraavan kerran, Jellona päästi Juhan lähelle ja Juha sai sen kiinni.

Jellona on saanut nimensä tuuhean turkkinsa mukaan.

Pudotuksesta selvittiin pelästyksellä, mutta se ei jäänyt Jellonan ainoaksi katoamistempaukseksi. Kerran Juha vei kissapojat kylään tuttuun hoitopaikkaan, jossa Tiikeri asettui taloksi välittömästi, kun taas Jellonaa rupesi jostain syystä pelottamaan. Se löysi piilopaikan kodinhoitohuoneen kaapin takaa ja livahti kaapin alle kymmen sentin levyisestä raosta. Juha ja talonväki eivät tätä äkänneet, joten aluksi näytti siltä, että Jellona oli kadonnut jäljettömiin.

– Luulimme jo kissan karanneen ulos. Lopulta kuitenkin osasimme katsoa kaapin taakse. Siellä näkyi pölyä ja kaksi silmää. Jellona saatiin taas takaisin kotiin, mutta vasta kaapin lattialistojen irrottamisen jälkeen.

Uusioperheen onnea

Kommelluksista huolimatta Juha ei ole tullut missään vaiheessa katumapäälle. Hän ei ehtinyt, sillä vaikka Jellona on joutunut kerran jos toisenkin vaikeuksiin, ovat Tiikeri ja Jellona asettuneet taloksi Juhan kotiin ja sydämeen.

Tiikeri sai puolestaan nimensä raitojensa takia.

Tiikeri kaipaa kissaveljeksistä enemmän ihmisen seuraa ja herättää Juhan aamuisin joko loikoilemalla tai tallustelemalla miehen rintakehän päällä. Kissa hakeutuu syliin myös päivisin Juhan lepäillessä sohvalla. Jellona viihtyy enemmän omissa oloissaan, mutta kyllä senkin on päästävä “polkemaan” isännän rintaa ainakin kerran päivässä.

– Tiikeri tykkää “kurahdella” ja kehrää paljon, mutta hiljaisella äänellä. Jellonan kehräysääni on vastaavasti kovaäänistä “jyrinää”.

Hellyyden hetkien lisäksi Tiikeri ja Jellona rakastavat myös leikkimistä, sekä isännän että toistensa kanssa. Kissojen keskinäisiä leikkejä ovat hippa ja paini. Juhan leikittämänä kaksikko jahtaa laservaloa, paperitolloja ja hiirileluja. Kissoista on myös mukava hypätä pesualtaasta suihkutangon päälle ja lymyillä kirjahyllyn päällä katon rajassa.

Kuten edeltäjänsä, Tiikeri ja Jellona ovat opettaneet Juhalle paljon huolenpidosta, yhdessäolosta, läheisyydestä ja leikkisyydestä. Sekä siitä, miten perusteellisesti kissat osaavat laittaa hoitopaikat remonttiin.

– Hoitopaikassa Jellona ehti piiloutua yhtä hankalaan paikkaan vielä toistamiseen. Pyykkikaapin takana kaapin ja seinän välissä oli rako, jonne Jellona oli tunkenut itsensä litteäksi seisoma-asentoon. Siinä sitten piti irrottaa koko kaappi.

Teksti: Päivi Hagman

HESYn kannatustuotteita kevätkauteen

Tassut hihassa -huppari 40 €
Tassut hihassa -hupparin toisessa hihassa on tassurivi-painatus. Ladyfit. Materiaalit: 80 % puuvillaa ja 20 % polyesteriä. Värivaihtoehdot ovat musta ja pinkki. Koot: XS–XL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Tassut, aikuisten t-paita 13 €
Classic-mallinen t-paita, jossa on kaksipuolinen veikeä tassu-painatus. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–XXL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Cat Power, aikuisten t-paita 13 €
HESYn klassikkopaita, jossa on Cat Power -painatus kissahahmolla. Classic-malli. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–XXL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Seuraava kuukausikirje ilmestyy toukokuussa.  

Aurinkoista kevättä!

Toivottavat HESY:n eläimet ja henkilökunta.

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESY:n tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi

Mikäli et enää halua kuukausikirjettä sähköpostiisi, ilmoita asiasta edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.