was successfully added to your cart.

HESYn hoiviin 421 eläintä vuonna 2016

By February 21, 2017Tiedotteet

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 21.2.2017

HESYn hoiviin 421 eläintä vuonna 2016

– tilastojen valossa kissan asema lemmikkinä edelleen heikoin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY otti vuonna 2016 hoitoonsa 421 avun tarpeessa olevaa lemmikkieläintä. Suurin osa hylätyistä eläimistä oli kissoja.  

Valtaosa eli 89 prosenttia HESYlle viime vuonna tulleista eläimistä oli kissoja. Vuonna 2016 yhdistyksen hoitoon tuotiin 374 kissaa, 17 koiraa, 20 kania ja 10 muiden lajien edustajaa (diagrammi 1).

HESY toimii tällä hetkellä Siuntion löytökissojen virallisena talteenottopaikkana. Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen löytöeläimet toimitetaan Viikin löytöeläintalolle, jossa niitä säilytetään lakisääteiset 15 vuorokautta. HESYlle tuodaan Viikin löytöeläintalolta sellaisia eläimiä, joiden omistajia ei ole löytynyt määräaikana ja joita ei ole saatu sen jälkeen myytyä eteenpäin. Viime vuonna yhdistys otti Viikin löytöeläintalolta vastaan 96 eläintä, joista 86 oli kissoja, 7 kaneja ja 3 koiria.

HESY helpottaa myös maakuntien löytöeläintalojen ruuhkaa ottamalla vastaan eläimiä muun muassa jäsenyhdistyksiltään ja löytöeläintaloilta, joiden tilat ovat täynnä. HESYn rooli maakuntien löytöeläintalojen jatkohoitopaikkana on vahvistunut vuosi vuodelta. Viime vuonna yhdistys
otti vastaan 170 eläintä maakunnista, mikä on 40 prosenttia eläinten kokonaismäärästä. Eniten eläimiä tuli Kouvolan eläinsuojeluyhdistykseltä, josta vastaanotettiin 99 eläintä. Toiseksi eniten eläimiä vastaanotettiin Porin kunnaneläinlääkärin kautta 37 yksilön määrällä. Muista eri maakunnista HESY otti vastaan 34 eläintä (diagrammi 2).

– Valitettavasti kissojen asema on hylkäämisten perusteella edelleen heikompi kuin muiden lemmikkieläinten ja erityisen huono se on maaseudulla. Haja-asutusalueilla kissat joutuvat elämään usein oman onnensa nojassa ja niitä pidetään ulkona säistä riippumatta. Kissoja ei leikkauteta, rokoteta tai madoteta, ja ne ovat muutenkin huonolla hoidolla. Siten niistä syntyy nopeasti kymmenien villiintyvien kissojen laumoja, joilla on edessä kurja kohtalo kuten kuoliaaksi paleltuminen tai nälkään tai tauteihin nääntyminen, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

HESYn hoitoon tulee paitsi löytöeläimiä myös sosiaalisista tai eläinsuojelullisista syistä huostaanotettuja eläimiä. Nämä ovat eläimiä, joita niiden omistajat ovat kohdelleet kaltoin tai joiden omistajat ovat ajautuneet kriisiin eivätkä enää kykene huolehtimaan lemmikeistään esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmien, vankilatuomion tai pitkäaikaisen sairaala- tai laitoshoidon takia.

Huostaanotettujen eläinten määrä oli vuonna 2016 HESYllä 45 prosenttia. Löytöeläinten osuus oli 36 prosenttia. Loput olivat HESYn aiemmin sijoittamia eläimiä, jotka omistaja joutui palauttamaan takaisin yhdistyksen hoitoon esimerkiksi allergian puhkeamisen takia

HESYn hoidossa on tällä hetkellä 99 eläintä, joista 82 on kissoja, 13 koiria, 2 kania ja 2 punakorvakilpikonnia.

Diagrammi 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Diagrammi 2.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi