was successfully added to your cart.

Heinä- ja elokuu: Maltti on kissan kotiuttamisessa valttia

Aivan viime aikoina Bruno on alkanut hakea aktiivisemmin kontaktia kotiväkeensä.

Maltti on kissan kotiuttamisessa valttia

 –  katso videosarja Brunon kotiutumisesta

Kissalle uuteen kotiin muuttaminen voi olla hyvin stressaavaa. Etenkin löytö- ja huostaanotetut kissat saattavat olla herkkiä kaikille muutoksille, sillä ne ovat peräisin vaihtelevista olosuhteista. Taustatekijöidensä takia eläimistä osa sopeutuu vaivatta uusiin oloihin, mutta toisten kanssa on tehtävä enemmän töitä.

Kissalle tulee aina antaa aikaa tutustua uuteen ympäristöön ja sen pääsy ruoka- ja vesikulholle sekä hiekkalaatikolle on varmistettava. Arkaa kissaa ei saa koskaan pakottaa fyysiseen kontaktiin, vaan aloite on annettava eläimelle. Kissan voi antaa esimerkiksi aluksi nuuskia omia sormia ja vaatteita tai esineitä, joissa on uuden omistajan ja kodin haju. Ujolle kissalle kannattaa antaa maltillisesti huomiota ja eläimen läsnä ollessa on käyttäydyttävä rauhallisesti.

Juuri näin esimerkillisesti toimi HESYltä Bruno-kissan ottanut Kososten perhe. Kososet valmistautuivat huolella uuden tulokkaan saapumiseen ja etenivät tutustumisessa kissan ehdoilla.

– Ensimmäiset pari viikkoa Bruno oleili aamusta iltaan puku- ja takkahuoneen sängyn alla. Kun vaara oli kissan mielestä ohi, se siirtyi olohuoneen sohvalle eikä ole takaisin kaivannut, kertoo perheen isä Rauno Kosonen.

Bruno on löytynyt alun perin Kouvolasta. Koska paikkakunnan eläinsuojeluyhdistyksen tilat olivat ruuhkautuneet, Bruno tuotiin HESYlle. Kissa ei ollut tottunut ihmiskontaktiin, eikä se vieläkään suostu syliteltäväksi. Kissa ei ole liioin tottunut harjaukseen tai muuhunkaan käsittelyyn.

– Turkin huolto ei vain ota onnistuakseen, sillä Bruno lyö koko homman leikiksi ja antaa parturoijan jaloille ja käsille kyytiä. Naarmuiltakaan ei aina ole vältytty. Aggressiivinen Bruno ei kuitenkaan ole. Kissassa vain piisaa niin tuhottomasti energiaa, että se purkautuu leikkimisenä aina tilaisuuden tullen.

Aivan viime aikoina Bruno on jo alkanut hakea kontaktia kotiväkeensä. Se asettuu esimerkiksi perheenjäsentensä viereen sohvalle ja antaa rapsutella korvallistaan ja leukaansa. Ja heinäkuun puolivälissä Bruno kävi jopa nukkumaan perheen emännän jalkojen päälle.

– Bruno jatkaa nukkumistaan siinä ihan normaalisti, vaikka vieraita tulisi lähistölle. Harjatakin se antaa paremmin. Kissan pitää vain ensin rauhoittua sohvan nurkkaan ja saada purettua pahin “leikkimielensä”, Rauno Kosonen toteaa.

Kissan kotiuttamisessa kärsivällisyys toden totta palkitaan.

Oheisista Brunon kotiutumista dokumentoivista videoista näet, miten kissa sopeutuu vaihe vaiheelta uuteen ympäristöön. Brunon kehitys on huimaa, kun vertaa esimerkiksi sen ensimmäistä tai toista päivää vaikkapa sen 21:nteen, 34:nteen tai 36:nteen päivään.

HESY kiittää Kososten perhettä kotiuttamisvideoista ja Brunon kuulumisista.

Vielä ehdit auttaa Viron Alliklepan alueelta löydettyjä kissoja

Viron Harjumaalta, Alliklepan kylästä on löytynyt valtaisa 100–200 heitteille jätetyn kissan populaatio. Kissat löydettiin vuosikausia käyttämättömänä olleelta pioneerileiriltä. Useat kissat ovat huonokuntoisia: niillä on silmä- ja hengitystieinfektioita ja sairauksia, kuten herpestä. Muutaman kissan raajoja on jouduttu amputoimaan.

Paikalliset eläinsuojelijat kamppailevat nyt pelastaakseen kissat, ja he tarvitsevat kipeästi apua. Lauman ruokkimiseen kuluu viikossa noin 50–60 kiloa kissanruokaa ja pulaa on aivan kaikesta. HESY kerää parhaillaan lahjoituskuormaa Alliklepan kissoille. Kanna kortesi kekoon ja tuo keräykseemme (Yhdyskunnantie 11, 00680 HKI) esimerkiksi kissanruokaa, kissanhiekkaa tai eläintarvikkeita. Keräys kestää 22.7. asti. Toimipisteemme on avoinna ke-pe klo 10–18.

HESYn toimipisteiden kesän aukioloaikoja:

HESYn Eläinsuojelukeskuksen (Yhdyskunnantie 11, 00680 Helsinki) toimitilat ovat kesällä avoinna seuraavanlaisesti:

  • Eläinsuojelupuoti on avoinna ma-ti klo 10–17 ja ke-pe klo 10–18. Eläinsuojelupuoti on kiinni la-su.
  •  Eläintilat ovat avoinna ke-pe ja su klo 15–18. Eläintilat ovat kiinni ma-ti ja la
  •  Kirpputori SaunaKatti (Metsäpurontie 25, 00630 Helsinki) on avoinna ma-pe klo 11–18. Kirpputori on kiinni la ja su.

Tervetuloa käymään aukioloaikoina!

HESYn kannatustuotteita kesäkauteen


Tassut, aikuisten t-paita 13 €
Classic-mallinen t-paita, jossa on kaksipuolinen veikeä tassu-painatus. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–L ja XXL. Koko XL on loppunut. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Cat Power, aikuisten t-paita 13 €
HESYn klassikkopaita, jossa on Cat Power -painatus kissahahmolla. Classic-malli. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Kokovaihtoehdot: XS–XXL. Kaikkiin tilauksiin lisätään postikulut painon mukaan. Tutustu ja tilaa.

Seuraava kuukausikirje ilmestyy syyskuussa.

Aurinkoista kesää!

Toivottavat HESY:n eläimet, henkilökunta ja hallitus.

Jos haluat saada kuukausikirjeen sekä HESY:n tiedotteita ja tietoa tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi, ilmoita asiasta sähköpostitse osoitteeseen: erja.veivo@hesy.fi

Mikäli et enää halua kuukausikirjettä sähköpostiisi, ilmoita asiasta edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.