was successfully added to your cart.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto Vesa Nurmiselle

By December 3, 2015Tiedotteet

Vesa Nurminen on eläinpelastuksen pioneeri Suomessa. Kuva: Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 3.12.2015

Eläinpelastuksen pioneeri palkittiin:

Eläinsuojelun Topelius -palkinto Vesa Nurmiselle

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY myönsi 141-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön ylipalomies Vesa Nurmiselle. Nurminen on tehnyt uraauurtavaa työtä kehittääkseen suur- ja pieneläinpelastusta ja oli ratkaisevassa roolissa Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikköä perustettaessa vuonna 2006.

Hän on kouluttanut eri puolilla Suomea olevien pelastuslaitosten väkeä eläinpelastustehtäviin ja osallistunut kattavan eläinpelastusvälineistön suunnitteluun. Nurmiselta on ilmestynyt myös kirja eläinpelastuksesta.

HESY:n palkintoraati haluaa kiittää Nurmista hänen eläinpelastuksen eteen tekemästään pitkäjänteisestä työstä ja pyrkimyksestään siirtää tietotaitoaan eteenpäin uusille eläinpelastajille

– Nurminen on pitkän uransa aikana auttanut lukuisia pulaan joutuneita eläimiä arvottamatta niitä lajin tai koon mukaan. Hänellä on ollut tärkeä rooli myös valistajana, joka on puhunut eläinpelastuksen tärkeydestä ja tarpeellisuudesta. Esimerkillisellä työllään hän on kannustanut kaupunkilaisia reagoimaan pulaan joutuneiden eläinten hätään ja viranomaisia suhtautumaan eläinpelastukseen vakavasti. Tähänhän velvoittaa jo eläinsuojelulakikin, sanoo HESY:n varapuheenjohtaja Anne Roine.

Helsingin eläinpelastusyksikkö on aluepelastuslaitoksen vakinainen yksikkö ja sellaisena ainoa laatuaan Suomessa. Toiminnan alkaessa yksiköllä oli vuosittain noin 60 eläinpelastustehtävää. Viime vuonna tehtäviä oli 755. Eläinpelastukselle on siis huutava tarve. Vastaavaa toimintaa olisi viritettävä muuallakin Suomessa. Nurmisen itsensä mielestä eläinpelastuksen suurin haaste tällä hetkellä on koulutuksen jatkuminen pelastuslaitoksissa.

– Muutaman vuoden sisällä edessämme on pelastustoimen historian suurin organisaatiomuutos. Muutoksen tuulet eivät saisi näivettää eläinpelastuksen myönteistä kehitystä. Yhtä lailla tärkeää on luoda hoitopaikkaverkosto luonnonvaraisille eläimille ja vakiinnuttaa luonnoneläinten viralliset hoitopaikat. Näin päästäisiin eroon eläinten pitkistä kuljetusmatkoista hoitolaan, ja verkostoituminen edesauttaisi hoitoprosessin myönteistä kehitystä, sanoo Nurminen.

HESY toivoo, että Helsingin eläinpelastusyksikön kaltaista toimintaa järjestettäisiin ympäri maan ja että uudessa eläinsuojelulaissa määriteltäisiin tahot, jotka ottavat vastuun sairaiden ja loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta, sen kustannuksista ja toimittamisesta hoitopaikkaan. Nyt luonnonvaraisten eläinten auttaminen on monissa kunnissa vapaaehtoisuuteen pohjautuvien hoitoloiden varassa.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto:

Eläinsuojelun Topelius -palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös.

Aiemmat Eläinsuojelun Topelius -palkinnon saajat:

2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää
2013 Wanhan Markin eläinten vanhainkoti
2012 toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen
2011 Otso Riiali
2010 ei jaettu
2009 Etsijäkoiraliitto
2008 tuottaja-käsikirjoittaja Marko Rauhala ja Myrsky-koira
2007 ei jaettu
2006 Helsingin kaupunki
2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn

Lisätietoja:

Julkaisuvapaita kuvia Vesa Nurmisesta kenttätehtävissä. Kuvan lähde on mainittava kuvan yhteydessä seuraavassa muodossa: Helsingin kaupungin pelastuslaitos.

https://www.dropbox.com/sh/fk3n3iu50rhg163/AAD6P4Lq1SdNpCKNgkRJ6Wrua?dl=0

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Anne Roine
varapuheenjohtaja
p.050 344 4133, anne.roine6@gmail.com

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö
Vesa Nurminen
ylipalomies, eläinpelastusvastaava
p. 050 541 8460, vesa.nurminen@hel.fi