was successfully added to your cart.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle

By November 25, 2017Tiedotteet

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 25.11.2017

Eläinsuojelun Topelius -palkinto europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle

– europarlamentaarikko palkittiin laaja-alaisesta EU-tason eläinsuojelutyöstä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY myönsi 143-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle. Pietikäinen on työskennellyt vuosia parantaakseen eläinten asemaa EU-tasolla ja sitä kautta kunkin jäsenmaan kansallisessa lainsäädännössä.

Hänet valittiin vuonna 2016 Euroopan parlamentin eläinten hyvinvointia ajavan ryhmän puheenjohtajaksi. Tätä ennen hän toimi ryhmän varapuheenjohtajana. Vuonna 2015 Pietikäinen valittiin parlamentin perinteisessä “MEP Awards” -äänestyksessä vuoden mepiksi eläinten hyvinvointi -sarjassa. Uutteran eläinten oikeuksien ajajan työlistalle ovat kuulunet niin tuotanto-, lemmikki-, koe-, sirkus- kuin luonnonvaraisetkin eläimet, joiden hyvinvoinnin parempi turvaaminen on ollut hänen keskeinen poliittinen tavoitteensa.

– Pietikäinen on tehnyt merkittävää, pitkäjänteistä ja tuloksellista työtä päätöksenteon ytimessä suodakseen EU:n sadoille miljoonille eläimille paremman lainsuojan. Erityisen tarmokkaasti hän on ajanut Euroopan laajuisen ja yhtenäisen lemmikkien tunnistusmerkintärekisterin perustamista sekä määräystä niin sanotusta positiivilistasta. Siinä lueteltaisiin ne eläinlajit, joita on sallittua pitää lemmikkeinä. Yhtä päättäväisesti Pietikäinen on vaatinut eläinkuljetusten enimmäiskeston rajaamista EU:ssa kahdeksaan tuntiin. Hän on toistuvasti kritisoinut kuljetusolosuhteita ja peräänkuuluttanut teuraskuljetuksille parempaa valvontaa, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Myös Suomen uhanalaisten lajien puolustaminen on ollut Pietikäiselle sydämen asia, ja hän on esittänyt Euroopan komissiolle lukuisia kysymyksiä susien ja saimaannorppien riittämättömästä suojelusta maassamme. Tämän seurauksena Suomi on saanut EU-komissiolta huomautuksen saimaannorppien suojelun laiminlyönnistä ja kehotuksen kitkeä susien laittoman tappamisen. 

Keskeisimpänä poliittisena tavoitteena Pietikäisellä on ollut kaikkia eläinlajeja koskevan hyvinvointilainsäädännön luominen EU-alueelle. Lisäksi hän on ottanut eri yhteyksissä esille tarpeen sisällyttää lemmikkieläimet EU-lainsäädännön piiriin.

– Eläinten hyvinvointia koskevan puitelain olisi katettava kaikki eläinlajit, sillä esimerkiksi tähän asti lemmikit ja maitokarja ovat olleet täysin vailla EU-tasoisen lain suojaa. Puitelain tulisi taata eläimille mahdollisimman korkea hyvinvoinnin taso ja tarjota keinot, joiden avulla eläinten kaltoinkohteluun voitaisiin puuttua. EU:n kansalaiset ovat mielipidetutkimuksissa ilmaisseet syvän huolensa eläinten hyvinvoinnista. Meidän europarlamentaarikkojen tehtävä on vastata tähän huoleen, sanoo Pietikäinen.

 

Eläinsuojelun Topelius -palkinto:

Eläinsuojelun Topelius -palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös. Aiemmat Eläinsuojelun Topelius -palkinnon saajat:

2016 vapaaehtoista eläinsuojelutyötä 40 vuotta tehnyt Annikki Aaltonen
2015 eläinpelastusyksikön ylipalomies Vesa Nurminen
2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää
2013 Wanhan Markin eläinten vanhainkoti
2012 toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen
2011 Otso Riiali
2010 ei jaettu
2009 Etsijäkoiraliitto
2008 tuottaja-käsikirjoittaja Marko Rauhala ja Myrsky-koira
2007 ei jaettu
2006 Helsingin kaupunki
2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Sirpa Pietikäinen
europarlamentaarikko, Euroopan parlamentin eläinten hyvinvointiryhmän puheenjohtaja
+32 228 45264
sirpa.pietikainen@ep.europa.eu