was successfully added to your cart.

Eläinsuojelun Topelius -palkinto eläinten vanhainkodille

By November 25, 2013Tiedotteet

Tiedote

Julkaisuvapaa 25.11.2013 klo 15.00

Eläinsuojelun Topelius -palkinto eläinten vanhainkodille

Wanhan Markin toiminta edistää eläimen yksilöarvoa

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ojentaa 139-vuotissyntymäpäivänään 25. marraskuuta Eläinsuojelun Topelius -palkinnon Wanhan Markin eläinten vanhainkotia pitävälle pariskunnalle Liisa-Cristiina ja Heikki Laaksoselle. He ovat tarjonneet kodin usealle sadalle lopetusuhan alaiselle eläimelle.

Ylistarossa sijaitseva Wanha Markki ottaa suojiinsa pääasiassa iäkkäitä käyttö- ja harrastuseläimiä, jotka ovat omistajiensa mielestä käyneet hyödyttömiksi ja jotka joutuisivat teuraaksi, sekä nuorempia eläimiä tilanteissa, joissa eläimen omistajan hätä on niin suuri, että eläintä ei voida enää pitää ja se joutuisi lopetettavaksi. Tarkoituksena on korostaa jokaisen elämän arvokkuutta.

HESYn palkintoraadin mielestä vuonna 1999 perustettu ja Suomen ainoa eläinten vanhainkoti on onnistunut esimerkillisellä tavalla konkretisoimaan toiminta-ajatuksensa eläinten arvosta.

– Jokainen eläin on ainutlaatuinen ja tunteva yksilö, jolle kuolema on peruuttamaton. Eläimellä on siis itseisarvo, jonka pitäisi olla riippumaton eläimen rahallisesta arvosta ihmiselle. Leppoisan eläkepaikan tarjoaminen vaikkapa liian hitaalle kilpahevoselle tai terapiaeläimelle, jonka ikä työtehtävissä on jo tullut täyteen, on esimerkillinen osoitus eläimen kunnioittamisesta ja edistää eettisiä eläinsuhteitamme, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo.

Wanha Markki sai alkunsa, kun Liisa-Cristiina näki Espanjassa matkustaessaan aasien vanhainkodin ja päätti, että myös hän perustaa joskus vanhainkodin eläimille. Nyt Wanhassa Markissa on jatkuvasti kerrallaan noin 100 eläintä. Toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin ja Liisa-Cristiina ja Heikki Laaksosen tekemien taideteosten ja tuotteiden myynnistä saaduin varoin.

Wanhan Markin perustajien tavoitteena on siirtää eläimiä kunnioittavaa ajatusmaailmaa eteenpäin. Laaksoset toivovat, että nuoremmat sukupolvet jatkavat ja laajentavat heidän aloittamaansa työtä.

– Meillä käy kesällä paljon vierailijoita, jotka ihastuvat elämäntapaamme ja joista useat harkitsevat vastaavan toiminnan harjoittamista mutta pienemmässä mittakaavassa. Koululaisryhmille painotamme, että eläimet ovat elollisia olentoja, eivät sarjakuvahahmoja. Nimenomaan nuorten valistaminen on tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, sillä monien meille päätyneiden eläinten taustalla on hyvin ajattelemattomia aikuisia ja harrastus- tai tuotantoeläinten hoidossa ikänsä tai muiden paineiden takia uupuneita, pahaa tarkoittamattomia ihmisiä, Wanhan Markin Heikki Laaksonen selventää.

 

Eläinsuojelun Topelius -palkinto:

Eläinsuojelun Topelius -palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös.

Aiemmat Eläinsuojelun Topelius -palkinnon saajat:

2012 toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen
2011 Otso Riiali
2010 ei jaettu
2009 Etsijäkoiraliitto
2008 tuottaja-käsikirjoittaja Marko Rauhala ja Myrsky-koira
2007 ei jaettu
2006 Helsingin kaupunki
2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn

Wanha Markki

Wanhan Markin eläinten vanhainkoti on Suomessa ainoa laatuaan. Se on toiminut vuodesta 1999 lähtien ja tarjonnut kodin jo usealle sadalle lopetusuhan alla eläneelle eläimelle. Wanhan Markin eläinten vanhainkoti toimii vapaaehtoisvoimin ja rahoittaa toimintaansa taide- ja tuotemyynnistä saaduin varoin. Wanhaan Markkiin eläimet voivat tulla viettämään eläkepäiviä rakkauden ja rapsutusten merkeissä. Katso aukioloajat ja yhteystiedot kohdasta: http://www.wanhamarkki.fi/animal.html

Lisätietoja:

Wanhasta Markista on saatavilla julkaisuvapaita kuvia, jotka voi ladata oheisen linkin kautta. Kuvaajatiedot on mainittava kuvien yhteydessä seuraavasti: Wanha Markki / Pauliina Kaivo-oja.

Kuvat: https://www.dropbox.com/sh/pi7z50ewpu1trr4/5_LXWIvBSM

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

puheenjohtaja Hannele Luukkainen p. 040 547 7770,
hannele.luukkainen@clarinet.fi

tiedottaja Erja Veivo p. 040 577 4733,
erja.veivo@hesy.fi

Wanhan Markin eläinten vanhainkoti

Heikki Laaksonen p. 050 572 4116,
heikki.laaksonen@wanhamarkki.fi