was successfully added to your cart.

Eläinlääkäriasemien hintapolitiikka voi vaarantaa lemmikkien hyvinvoinnin

By February 17, 2017Tiedotteet

HESY on huolissaan eläinlääkäripalvelujen korkeasta hintatasosta. Kuva: Erika Lind / HESY.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 17.2.2017

Eläinlääkäriasemien hintapolitiikka voi vaarantaa lemmikkien hyvinvoinnin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on huolissaan eläinlääkäripalvelujen hintatasosta. Nykyisellään eläinlääkäripalvelujen hinnat ylittävät monen lemmikin omistajan maksukyvyn ja voivat siten vaarantaa eläimen terveyden ja jopa hengen. Eläinlääkäripalvelujen korkea hintataso ei ole pelkästään kuluttaja-asia vaan myös eläinsuojelullinen kysymys.

– Eläinsuojelulain mukaan sairaan eläimen on saatava asianmukaista hoitoa. Kun eläinlääkäripalvelujen hinnat karkaavat käsistä, näin ei välttämättä käy. Lemmikkinsä terveydenhuollon laiminlyönyt voi siis syyllistyä eläinsuojelurikokseen. Pahimmillaan lemmikkieläimiä saatetaan jopa lopettaa kyseenalaisin laittomin menetelmin, mikäli sekä eläimen hoito että eutanasia ylittävät maksukyvyn. Tai sitten sairas eläin saatetaan hylätä ulos, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Eläinlääkäripalvelujen korkeat hinnat kasvattavat myös eläinsuojeluyhdistysten kustannuksia, kun yhdistysten hoitoon tulee entistä huonokuntoisempia ja monenlaisia erityishoitotoimenpiteitä tarvitsevia eläimiä. Riskinä on myös ei-toivottujen ja hylkäämisvaarassa olevien kissanpentujen määrän kasvu, jos aikuisia kissoja ei leikkauteta varojen puutteessa. Kun kissan leikkaus- ja rokotuskulut ylittävät sen ostohinnan, on vaarana, että lemmikin hoitokuluihin ei ole osattu tai viitsitty varautua. Tämä lisää osaltaan kissojen hoitamattomuutta ja heitteillejättöjä

Hintakehityksen syynä on eläinlääkäriasemien ketjuuntuminen. Tällä hetkellä Suomessa on kaksi isoa valtakunnallisesti toimivaa ketjua.  Ne dominoivat markkinoita ja voivat yksityisten eläinlääkäriasemien tapaan hinnoitella vapaasti eläinlääkäripalvelunsa. Isoilla ketjuilla on hyvä varustelutaso ja valmius tehdä vaativia ja kalliita hoitotoimenpiteitä, mikä voi nostaa myös niiden peruseläinlääkäripalvelujen hintoja.  Siksi HESY kehottaakin lemmikin omistajia vertailemaan yksityisten eläinlääkäriasemien hintoja, jotta he voisivat saada sairaalle eläimelle hoitoa kohtuuhintaan.

Lemmikkieläimet ovat eläinlääkäripalvelujen kentällä altavastaajan asemassa. Lain mukaan kuntien on järjestettävä hyötyeläimille peruseläinlääkäripalvelut, joille on määritelty hintakatot kunnallisessa eläinlääkäritaksassa. Seuraeläimille vastaavat palvelut on järjestettävä vain, jos yhteistoiminta-alueella ei ole niitä tarjoavaa yksityistä toimijaa. Esimerkiksi Helsingissä ei ole lainkaan kunnallista eläinlääkäripalvelua. Suomen hallitus on kaavaillut myös lemmikkieläinpäivystyksen yksityistämistä. HESY vastustaa aietta, mikäli se johtaa eläinlääkäripalveluiden saatavuuden heikentymiseen tai hintojen nousuun.

Yksi keino kohtuullistaa eläinlääkäripalveluiden hintoja on alentaa tai poistaa niiltä arvonlisävero. HESY suosittelee hallitukselle tätä mallia.

– Kuntien kuluja ei saa karsia hädänalaisten eläinten kustannuksella. Lemmikkien eläinlääkäripäivystyksestä luopuminen vaikeuttaisi etenkin harvaan asutuilla seuduilla asuvien mahdollisuuksia saada lemmikilleen nopeasti apua hätätilanteessa, jos lähin yksityinen päivystysklinikka sijaitsisi satojen kilometrien päässä. Tämä pitkittäisi eläimen kärsimyksiä, ja moni eläin saattaisi menehtyä jo matkalla pieneläinlääkäriasemalle, Luukkainen sanoo.

Kiireellisen eläinlääkäriavun tarjoaminen liittyy eläinlääkintähuoltolain lisäksi eläinsuojelulain toimeenpanoon ja mahdollisia muutoksia eläinlääkäripalvelujen järjestämisessä tarkastellaan myös eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen yhteydessä.  HESY toivoo, että lainsäädännössä turvataan kunnallinen pieneläinpäivystys lemmikkieläinten hyvinvoinnin takaamiseksi. Toivottavaa olisi, että kunnilla olisi velvoite järjestää myös kunnallisia peruseläinlääkäripalveluja lemmikeille.
Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Pirjo Onza
toiminnanjohtaja
p. 040 646 4061
pirjo.onza@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
p. 040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi

 

Vertaile eläinlääkäriasemien hintoja:

HESY kehottaa lemmikin omistajia vertailemaan eläinlääkäriasemien hintoja, joissa voi olla merkittäviäkin eroja. Hintoja voi vertailla 16.2. Helsingin Sanomissa julkaistun taulukon avulla tai tarkastelemalla Kuluttajaliiton viime vuonna julkaisemaa eläinlääkäreiden hintavertailuraporttia.

Monien yksityisten eläinlääkäriasemien ja -ketjujen hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin kunnalliset eläinlääkäritaksat. Ohessa on muutamia esimerkkejä kunnallisen eläinlääkäritaksan mukaisista toimenpidepalkkioista (pieneläimille tehtävät toimenpiteet):

Rokotus (rokotusta ei ole määritelty): 57 €
Kissan kastraatio: 66,71 €
Hammaskiven poisto: 66,71 €
Kissan sterilisaatio: 104,92 €
Koiran kastraatio: 104,92 €
Koiran sterilisaatio: 181,34 €
Eutanasia: 46,78 €

Edellä mainittuihin hintoihin lisätään korotukset seuraavasti:
ma-pe klo 17–22 50 %
la        klo 8–22 50 %
la        klo 22–8 100 %

Kunnallinen eläinlääkäritaksa 1.1.2017