Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Uutinen 20.12.2011

HESY tatuoinut jo yli 20 000 eläintä

 

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry on tatuoinut jo yli 20 000 eläintä. Raja meni rikki 18. lokakuuta 2011, ja yhdistyksen tatuoimien eläinten määrä lähentelee jo 20 100:aa. HESY on käyttänyt tatuointeja eläinten tunnistusmerkintänä vuodesta 1991 lähtien. Alkuaikoina eläimen vasempaan korvaan tatuoitiin yksilöllinen nelinumeroinen sarja, jonka perusteella yhdistyksen tietokannasta löydettiin sen uuden omistajan tiedot. Näin varmistettiin, että eläimen omistaja kyetään jatkossa jäljittämään, mikäli eläin pääsee karkuun ja otetaan talteen.

 

Vuodesta 2000 lähtien HESY:n eläinten tunnistusmerkintänä alettiin käyttää ihon alle laitettavaa mikrosirua, jonka tunnusnumero saadaan näkyviin erityisellä lukulaitteella. Samalla vuosikymmenellä korvaan laitettu tatuointi muutettiin X-kirjaimeksi, sillä tatuointiluku kasvoi viisikirjaimiseksi, eikä se olisi enää mahtunut kissan korvaan. HESY tatuoi kaikki yhdistyksen hoidossa olevat eläimet, koska se osoittaa, että eläimellä on myös mikrosiru. Tatuointi näkyy ulospäin ja siitä voidaan päätellä ilman teknisten laitteiden apua, että irrallaan ulkona olevalla eläimellä on omistaja.

HESY on ottanut huostaansa viimeisten 30 vuoden aikana noin 30 000 koditonta eläintä ja etsinyt niille uudet kodit. Vuonna 2010 yhdistys pelasti 483 hylättyä eläintä ja tarjosi niille uuden, paremman elämän.


Kille-kissa päätyi HESY:lle omistajan ongelmien takia

Kille-kissa on 20 000:s eläin, jonka HESY on merkinnyt tatuointilomakkeisiinsa. Kille tuotiin HESY:n hoitoon alun perin jo vuonna 2004 niin sanottuna sosiaalitapauksena, kun kissan omistaja ei kyennyt enää huolehtimaan holtittomasti kotonaan lisääntyvästä kissalaumasta. Nuori naaraskissa löysi HESY:n avustuksella pian uuden kodin.

Killen uuden perheen elämäntilanne kuitenkin muuttui tänä vuonna, ja se palautettiin yhdistyksen hoitoon 18. lokakuuta. HESY:llä kiltti ja leppoisa Kille sai kaverikseen Spiidyn, ärhäkän ja varautuneen uroskissan, jota sen rauhallinen luonne tasapainottaa ja jolle se antaa kissan mallin. Kille ja Spiidy odottavat yhä HESY:n Eläinsuojelukeskuksessa pääsyä uuteen kotiin.

Sosiaalisista syistä huostaanotettujen eläinten osuus on kasvanut HESY:llä hurjasti viime vuosina. Usein huostaanoton syynä on eläimen omistajan mielenterveys- tai päihdeongelmat, laitoshoito, vankeustuomio tai kuolema. Vuonna 2010 HESY:n eläimistä 37 prosenttia oli niin sanottuja sosiaalitapauseläimiä, kun määrä oli tätä edeltävänä vuonna 30 prosenttia ja vuonna 2008 viidesosan luokkaa (20 %).

Kahden vuoden aikana sosiaalisista syistä huostaanotettujen eläinten määrä on HESY:llä melkein kaksinkertaistunut. Eläinten laiminlyöntejä on kasvattanut talouden taantuma: taloudelliset vaikeudet yhdessä samanaikaisesti kasvaneiden sosiaalisten ongelmien kanssa ovat selvästi heikentäneet ihmisten mahdollisuuksia huolehtia lemmikeistä hyvin.


Kille on 20 000:s kissa, jonka HESY on merkinnyt tatuointilomakkeisiinsa.

 

Lisätietoja:

Hannele Luukkainen, puheenjohtaja p. 040 547 7770,
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Erja Veivo, tiedottaja p. 040 577 4733,
erja.veivo@hesy.fi