Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 31.3.2006

JÄTÄ RUSAKONPOIKANEN RAUHAAN

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että yksin kyyhöttävä rusakonpoikanen ei ole emonsa hylkäämä. Emo käy imettämässä poikasta illan tullen vain parin minuutin ajan. Pahin vihollinen on usein ihminen, joka koskee poikaseen sen ”pelastaakseen”.

Rusakot ja jänikset synnyttävät ensimmäiset poikueensa helmi-maaliskuussa. Poikasia syntyy kesän aikana parin–kolmen kuukauden välein. Nyrkinkokoiset poikaset jäävät yksin heti synnytyksen jälkeen. Paksu turkki suojaa niitä kylmältä. Emo ruokkii poikasiaan kahden viikon ajan vain kerran päivässä. Yksinäiseltä näyttävä rusakonpoikanen ei siis yleensä ole orpo vaan odottaa emoaan. Ihmisen ei tule koskea poikaseen, jotta emo ei hylkäisi sitä. Ihmisen hoivissa rusakonpoikaset kuolevat lähes aina. ”Rusakonpoikasen pahin vihollinen on usein ihminen, joka koskee poikaseen sen pelastaakseen, mutta tietämättömyyttään aiheuttaa peruuttamattoman vahingon”, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Kaupunkialueella rusakot synnyttävät usein vilkkaille, avoimille paikoille välttääkseen luontaiset viholliset kuten ketut, koirat ja kissat. Päiväkotien ja koulujen pihoilla poikaset ovat kuitenkin ihmisen takia suuressa vaarassa. ”Joka vuosi saamme jopa kymmeniä puheluita, joissa ulkona leikkivät lapset ovat löytäneet rusakonpoikasen ja vieneet sen sisälle ”turvaan”. Erityisesti lastenhoitajien tulisi terottaa hoidokeilleen, että pieniin pupuihin ei pidä koskea”, korostaa Luukkainen. Mikäli poikaset ovat hankalassa paikassa esimerkiksi lasten ulottuvilla, niitä voi varovasti siirtää muutamia metrejä siten, että niihin kosketaan mahdollisimman vähän. Siirto on tehtävä huomiota herättämättä, koska esimerkiksi varikset seuraavat ihmisen toimia ja voivat siten löytää poikaset. Varikset käyttävät rusakonpoikasia ravintonaan keväisin.

Jos epäilee rusakon- tai jäniksenpoikasen tarvitsevan apua, on hyvä kysyä neuvoa ennen kuin koskee eläimeen. Luonnonvaraisiin eläimiin liittyvissä asioissa neuvovat pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Yliopistollinen eläinsairaala ja Korkeasaaren eläintarha.


Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

- etsii uudet kodit noin 1000 kodittomalle lemmikkieläimelle vuodessa. Eläimet ovat pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaanottamia eläimiä.
- Ennen uusiin koteihin sijoittamista eläimet rokotetaan, leikkautetaan ja tunnistusmerkitään. Eläinten pelastamiseen kuluu vuosittain noin 500.000 euroa. Valtaosa varoista saadaan yksityisiltä lahjoittajilta.
- Kodittomien eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.
- Yhdistyksen toimintaan voi tutustua nettisivuilla www.hesy.fi

- Eläinsuojeluneuvonnan päivystyspuhelin p. (09) 777 4225 ma-pe klo 10 - 17

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
- Tiedottaja Maria Blomster p. työ 09-7774470 fax 09-7774467, matkap. 040 - 5774733