Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 25.3.2009

KANISTA EI SAA TEHDÄ LAINSUOJATONTA

Hesyn mielestä ehdotus tapporautojen käytöstä on raakalaismainen.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys vastustaa Helsingin kaupungin vaatimuksia höllätä villikanin metsästyssääntöjä.

Helsingin kaupunki vaatii maa- ja metsätalousministeriötä muuttamaan metsästyslakia ja -asetusta siten, että villikania saisi metsästää pienoiskiväärillä, pienikaliiberisella haulikolla, loukuilla ja heti-tappavilla-raudoilla. Hesy vastustaa ehdotettuja hölläyksiä.

- Nämä niin kutsutut heti-tappavat-raudat eivät valikoi uhrejaan. Niihin jäävät kiinni kaikki ohikulkevat eläimet. Toisin sanoen myös kissat, koirat, luonnonvaraiset eläimet ja jopa lapset ovat vaarassa. Vastoin nimeään, ne eivät suinkaan aina tapa uhriaan heti, vaan jos eläin astuu niihin vähänkään väärässä kulmassa, jää se kitumaan rautojen lävistämänä, muistuttaa Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Kaupunki haluaa myös poistaa kanin rauhoitusajan ja metsästää niitä vuoden ympäri.

- Olisi raakalaismaista sallia kanijahti silloin, kun niillä on pienet poikaset, sanoo Luukkainen.

Nykyisin villikanin rauhoitusaika on maaliskuun alusta elokuun loppuun.

Lisäksi kaupunki haluaa lyhentää sallittua ampumisetäisyyttä asutuksesta. Tällä hetkellä laki kieltää metsästyksen alle 150 metrin etäisyydellä asutuksesta. Metsästäjien mielestä tämä vaikeuttaa kanijahtia kaupunkiolosuhteissa. Hesy vastustaa ehdottomasti ampumaetäisyyden lyhentämistä, koska se olisi vaaraksi sekä ihmisille että lemmikkieläimille.

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys kannustaa rakennusvirastoa tutkimuksissa kanikarkotteiden toimivuudesta. Eläinystävällinen keino kanituhojen torjumiseksi on esimerkiksi kasvien verkotus.

Myös kaupunkilaisten pitää kantaa vastuu lemmikkikaneistaan. Nykyisellään uusia karkulaisia pääsee kaupunkiluontoon jatkuvasti. Pääkaupunkiseudulla otetaan joka vuosi kiinni lukuisia hylättyjä kesykaneja. Villikanikanta on saanut alun perin lähtönsä näistä. HESY muistuttaa, että lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos.

Lisätietoja:


HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry

- Hannele Luukkainen, puheenjohtaja, 040- 54 77 770
- Riikka Suominen, tiedottaja p. 040- 577 47 33