Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 24.11.2006
Julkaisuvapaa 27.11.2006 klo 15.00

ELÄINSUOJELUN TOPELIUS-PALKINTO HELSINGIN KAUPUNGILLE

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry jakaa 132-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon Helsingin kaupungille. Palkinto on tunnustus siitä, että Helsingin kaupunki on perustanut vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten pelastamiskeskuksen Korkeasaaren eläintarhan yhteyteen.

Eläinsuojelun Topelius-palkinto luovutetaan maanantaina 27.11. klo 14.15 kaupungintalolla. Palkinnon vastaanottavat Helsingin kaupungin ylipormestari Jussi Pajunen ja Korkeasaaren johtaja Seppo Turunen.

Vaikka valtaosa loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä vahingoittuu ihmisen toiminnan takia, niiden hoito ja kuntoutus on ollut jatkuvasti puutteellista. Lain mukaan luonnonvaraiset eläimet ovat valtion vastuulla.

Korkeasaari on ottanut hoitoon luonnonvaraisia eläimiä jo aikaisemminkin, mutta joutui sulkemaan niille porttinsa 1990-luvun lopulla tartuntavaaran ja erillistilojen puuttumisen takia. Tämän jälkeen paine purkautui Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen, joka pahimmillaan joutui vastaanottamaan 450 loukkaantunutta tai emotonta luonnonvaraista eläintä vuodessa. Tilojen puute ja rahapula pakottivat myös HESYn luopumaan tästä toiminnasta kesällä 2004. Sen jälkeen vain yliopistollinen eläinsairaala on ottanut niitä vastaan, mutta sen muutettua Viikkiin toiminta päättyi, koska sinne ei tullut lainkaan tiloja luonnonvaraisia eläimiä varten. Ellei Helsingin kaupunki olisi järjestänyt luonnonvaraisten eläinten hoidolle tiloja ja rahoitusta, olisivat ne jääneet kokonaan ilman apua.

On ainutlaatuista, että Helsingin kaupunki ryhtyy omaehtoisesti rahoittamaan toimintaa, jonka pitäisi olla valtion tehtävä. Toiminta on uraauurtavaa Suomessa ja osoittaa, että Helsingin kaupunki kulkee kehityksen keulalla myös tässä asiassa.

”Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen päätös jakaa Eläinsuojelun Topelius-palkinto Helsingin kaupungille on tärkeä huomionosoitus ja kannustin kaupungin päättäjille ja Korkeasaaren eläintarhalle. Korkeasaarella on pitkäaikainen kokemus vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta ja uusien tilojen myötä toiminta voi nyt alkaa uudelleen. ” kommentoi eläintarhan johtaja Seppo Turunen.

Eläinsuojelun Topelius-palkinto

jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkinto on Z. Topeliuksen allekirjoittaman alkuperäisen kunniakirjan jäljennös.

Aiemmat Eläinsuojelun Topelius-palkinnon saajat:

2005 dosentti Leena Vilkka
2004 toimittaja Mirja Pyykkö
2003 ei jaettu
2002 kirjailija Eeva Kilpi
2001 ohjaaja Aki Kaurismäki
2000 pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset
1999 eläinlääkäri Pertti Hartikka
1998 kirjailija Leena Krohn

Vaikka eläinsuojelutyötä on tehty pääkaupungissakin jo 132 vuotta, autettavia riittää. Yhdistyksen työtä vaikeuttaa jatkuva varojen puute. Pääosa toimintaan vuosittain kuluvista varoista; 500.000 € saadaan yksityisiltä lahjoittajilta. Keräys kodittomien eläinten avustustilille (Nordea 200118 - 113063) jatkuu.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
Tiedottaja Maria Blomster p. (09) 7774470, 040-5774733