Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 24.6.2008

ELÄINSUOJELUJÄRJESTÖT: YMPÄRISTÖMINISTERIÖ OIKEA PAIKKA ELÄINSUOJELUKYSYMYKSILLE -

Maa- ja metsätalousministeriö on kuin pukki kaalimaan vartijana

Animalia, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys esittävät eläinsuojelukysymysten siirtämistä ympäristöministeriöön. Nykyisin eläinsuojelusta vastaava maa- ja metsätalousministeriö tuo mieleen tarinan pukista kaalimaan vartijana. Kun tuottajien tilipussi ja eläinten hyvinvointi asetetaan vastatusten, joutuvat eläimet lähes poikkeuksetta kärsimään.

- Nykyisin tuotantoeläimistä otetaan maksimitulos minimipanoksin. Tämä näkyy esimerkiksi tuotantoeläinten äärimmäisen lyhyissä elinajoissa, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Myöskään maa- ja metsätalousministeriön viljelemä kuva siitä, että Suomessa olisi tuotantoeläinten pidosta tiukemmat säädökset kuin muissa EU-maissa ei pidä paikkaansa. Suomessa on jo kauan ollut voimassa poliittinen päätös, jonka mukaan eläinsuojeluasioissa noudatetaan vain EU:n vähimmäisvaatimuksia.

Lisäksi eläinsuojelujärjestöjä huolestuttaa eläintiloilla esiintyvät lukuisat laiminlyönnit. Viime vuonna EU:n pistotarkastuksissa lähes joka viidennellä tilalla todettiin laiminlyöntejä. Vuonna 2006 näitä laiminlyöntejä oli lähes joka kolmannella tilalla.

- Eläinsuojelulaki asettaa eläinten pidolle minimivaatimukset, mutta ei takaa eläinten hyvinvointia. On erittäin suuri epäkohta, että edes näitä minimivaatimuksia ei toteuteta. Sen sijaan maa- ja metsätalousministeriön edustajat vähättelevät rikkeiden merkitystä ja vetoavat tuottajien tiedon puutteeseen, sanoo Animalian toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Eviran tulkinta lainsäädännöstä ei edistä eläinten hyvinvointia eikä maa- ja metsätalousministeriöstä tunnu löytyvän tahtoa kehittää eläinsuojelua. Siksi eläinsuojelujärjestöt esittävät, että eläinsuojelu siirrettäisiin ympäristöministeriöön, jossa on kokemusta taloudellisten etujen ja suojeluarvojen yhdistämisestä.

- Uudistetussa eläinlääkintähuoltolaissa tultaneen ottamaan huomioon eläinsuojeluvalvonnan kestämätön nykytilanne, jossa kunnaneläinlääkäreillä on kaksoisrooli valvontatehtävien suorittajana ja eläinlääkäripalvelujen antajana. Kun virkamiesten osalta on nyt huomattu, että eläinsuojelu on erotettava eläinten tuottavuuden ylläpidosta, olisi sama johtopäätös tehtävä myös keskushallinnon tasolla, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Hannele Luukkainen, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja p. 040-5477770
- Kati Pulli, Animalian toiminnanjohtaja, p. (09) 720 65 910, 050 384 50 72
- Helinä Ylisirniö, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, p. 050 371 2740