Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 24.4.2008

VEROKARHU KIUSAA HELSINGIN KOIRIA

HESY: Helsingin kaupungin luovuttava koiraveron kannosta

Kun pääkaupunkiseudun koirat tänään 24.4.2008 saavat yhteiset koirapuistojen käyttäytymissäännöt, niin myös kaupunkien koiraveropolitiikan tulee olla yhtenäistä. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa koirat ovat verovapaita, mutta Helsingissä koiria verotetaan vielä ainakin tänä vuonna. Vuoden 2009 osalta on toiveita saada Stadinkin hurtille verovapaus, sillä kaupunginvaltuustossa on tehty tätä koskeva talousarvioaloite, jonka allekirjoitti enemmistö valtuutetuista.

- Koiravero on aikansa elänyt, vanhentunut verolaki, joka joutaa romukoppaan, vaatii Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen ja kertoo, että koiravero on vuonna 1894 säädetty asetus, jonka tuotoilla maksettiin korvausta niille, joiden tuotantoeläimiin koirat olivat tartuttaneet vesikauhua. Vuodesta 1979 lähtien kunnat ovat itse saaneet päättää verottavatko ne koiria vai eivät. Vuonna 2008 Suomen noin 400 kunnasta vain kymmenen perii enää koiraveroa, pääkaupunkiseudulla pelkästään Helsinki.

- Kun Suomessa ei enää vuosikymmeniin ole esiintynyt kulkukoiralaumoja, eikä vesikauhua, ei koiraverolle löydy enää perusteita. Lisäksi vuoden 2003 järjestyslaki määrää, että koiranulkoiluttajan on kerättävä koiransa jätökset, toteaa Luukkainen

Koiraveron suuruus on Helsingissä 50 euroa vuodessa koiraa kohti. Koska veroa ei ole ”korvamerkitty”, sen käyttöä ei ole sidottu erityisesti koiratoimintaan, kuten koirapuistojen tai -aitauksien rakentamiseen.

Myös Helsingin seudun kennelpiiri on esittänyt koiraverosta luopumista.

Lisätietoja:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Hannele Luukkainen, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja p. 040-54 777 70
- Riikka Suominen, tiedottaja p. 040- 577 47 33