Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 22.6.2004

HESY LOPETTAA TOISTAISEKSI LUONNONVARAISTEN ELÄINTEN VASTAANOTTAMISEN
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry on hoitanut luonnonvaraisia eläimiä ja antanut neuvoja niihin liittyvissä ongelmatapauksissa jo usean vuoden ajan. HESY lopettaa luonnonvaraisten eläinten hoidon toistaiseksi tarvittavien tilojen ja varojen puutteen vuoksi, mutta antaa edelleen neuvontaa. HESY muistuttaa, että luonnoneläinasioissa voi kääntyä myös Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinklinikan tai Korkeasaaren eläintarhan puoleen.

HESY alkoi ottaa luonnoneläimiä hoitoonsa muutamia vuosia sitten, kun Korkeasaaren eläintarha sulki porttinsa luonnosta tulevilta eläimiltä tartuntavaaran vuoksi. HESYllä hoidettujen luonnonvaraisten eläinten määrä on sen jälkeen kaksinkertaistunut joka vuosi. Vuonna 2003 yhdistys hoiti 446, ja tänä vuonna kesäkuun puoliväliin mennessä 160 loukkaantunutta tai emotonta luonnonvaraista eläintä.

Valtio ei ole korvannut yhdistykselle luonnonvaraisten eläinten hoidosta aiheutuvia kuluja lainkaan, vaikka luonnonvaraiset eläimet kuuluvat valtion vastuulle. Pääkaupunkiseudulle on jo viidentoista vuoden ajan yritetty saada luonnonvaraisten eläinten pelastamiskeskusta, mutta se ei vieläkään ole edes suunnitteluasteella.

HESY joutuu lopettamaan toistaiseksi luonnonvaraisten eläinten vastaanottamisen ja hoidon tilojen ja varojen puutteen vuoksi. Eläinsuojelukeskuksen tilat ovat käyneet aivan liian ahtaiksi joka vuosi kasvavan eläinmäärän vuoksi, eikä yhdistyksellä ole varoja lisätilojen hankkimiseen. Yhdistyksen resurssit riittävät tällä hetkellä juuri ja juuri kodittomien lemmikkieläinten hoitoon. Vuonna 2003 HESY otti talteen ja sijoitti uudelleen liki tuhat lemmikkieläintä. Erityisesti viranomaisten huostaanottamien eläinten määrä on voimakkaassa kasvussa.

Ongelmatapauksissa luonnonvaraisiin eläimiin liittyvää neuvontaa antaa Korkeasaaren eläintarha numerossa (09) 169 591 ja Yliopistollisen eläinsairaalan Pieneläinklinikka numerossa (09) 1914 9601. Lintuasioissa neuvontaa antaa myös Birdlife Suomi numerossa (09) 4135 3300 klo 10-15. Pieneläinklinikalle, osoitteeseen Hämeentie 57 voi toimittaa loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten pyydystämisen hoitaa Pelastuslaitos.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
- hoitaa pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaanottamia eläimiä ja etsii niille uudet, vastuuntuntoiset kodit. Vuosittain yhdistys sijoittaa uusiin koteihin noin 1000 lemmikkieläintä, joista kissoja noin 800. Lisäksi hoidetaan mm. kaneja, pikkujyrsijöitä ja vesikilpikonnia. Viime vuosina yhdistyksen hoitoon päätyneiden koirien määrä on kasvanut voimakkaasti.

- Eläinsuojelutyötä vaikeuttaa eniten varojen puute. Vuosittain eläinten pelastamiseen kuluu noin 500.000 euroa (3 miljoonaa mk). Valtio ei tue lainkaan eläinsuojelutyötä ja Helsingin kaupunginkin avustus kattaa vain 3 % HESYn menoista. Kodittomien eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.

Lisätietoja:
HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
- Tiedottaja Maria Blomster p. työ 09-7774470 fax 09-7774467, matkap. 040 - 5774733