Copyright Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 19.2.2009

KOIRAIHMISET VAATIVAT TIUKKAA RAKETTIKIELTOA
Uudenvuoden ilotulitteet aiheuttavat kohtuutonta harmia nelijalkaisille kaupunkilaisille

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on luvannut jo tänä vuonna kieltää ”järeät ilotulitteet”. Helsingin Seudun kennelpiiri ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry ovat ilahtuneita aloitteesta, mutta haluavat kiellon kattavan kaikki yksityishenkilöiden ampumat raketit ja paukut.

Lemmikeille ja heidän omistajilleen räjähteet aiheuttavat kohtuutonta harmia. Vuodenvaihteessa Etsijäkoiraliitto auttoi 74 ilotulitteiden säikyttämän koiran etsinnöissä. Yhteensä pelästyneitä lemmikkejä karkaa joka vuosi satoja. Monet lemmikinomistajat joutuvatkin antamaan eläimelle rauhoittavia lääkkeitä tai jopa lähtemään evakkoon maaseudulle, pakoon räjähteitä.

- Kaikki järkisyyt puhuvat ilotulitteiden kiellon, tai vähintäänkin tiukasti rajatun käytön, puolesta, painottaa Helsingin Seudun kennelpiiri.

Joka vuosi i lotuliteonnettomuuksissa loukkaantuu keskimäärin 30 henkilöä, joista suuri osa on lapsia ja nuoria. Pelastustoimen mukaan ilotulitteista aiheutuneiden tulipalojen määrä kasvaa voimakkaasti. Tänä vuonna uudenvuodenraketit sytyttivät vahingossa kymmenkunta rakennuspaloa. Lisäksi ilotulitteilla aiheutetaan tahallisesti useita paloja ja palonalkuja. Monet vanhukset eivät rakettien pelossa liiku kotoaan uutena vuonna.

Jos yksityishenkilöille ei saada täydellistä ilotulitekieltoa, niin ainakin alueet, joissa räjäyttely olisi sallittua, tulisi tarkoin rajata.

- Nykyisin kaupungit ovat määritelleet alueet, joilla ilotulitteita ei saa ampua. Periaatteen tulisi olla päinvastainen: ilotulittelu kielletään muualla, paitsi muutamalla, tarkoin määritellyillä alueilla, ehdottaa Hesyn tiedottaja Riikka Suominen.

Lisätietoja:


HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
- Riikka Suominen, tiedottaja p. 040- 577 47 33

HELSINGIN SEUDUN KENNELPIIRI
- Leena Harjapää, sihteeri p. 050- 355 2469